用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC 好嗎?
樓主: iceface
go

SPC 好嗎?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-3-22 11:29
吓,咁大鑊,我今年無去簡介會添。點呀?有咩唔同呀?出年一定要去了
諗定未?
你仔係明年考中學?

IloveJJ 發表於 18-3-22 11:16
你都好熟中西區,請教一下,如果你仔有SPC offer,你會放棄等抽KC嗎?(估計SPC收的,都最少B1B,自行KC可能 ...
值吾值呢個問題其實睇下你想孩子得到甚麼,如果齋看成績,當然揀一間唔使錢架啦。官津校始終要跟貼教局政策,而且資源沒有直資咁多,好多學術以外的培育就沒有那麼豐富。頂級官津校因為傳統,分別少啲,但老師們直言『我們只是津貼學校,資源有限,不可能和直資比』

我覺得如果錢不是問題,兩間相同成績學校,揀直資啦,因為成績不是一切。

artroboy 發表於 18-3-22 11:21
如果那一年全港適齡學童少位多,自然band 1位供過於求。還有批聯繫位入呢。 ...

認受性高既中學從來都係求過於供,不愁生源㗎~~~

mcl203 發表於 18-3-22 12:39
認受性高既中學從來都係求過於供,不愁生源㗎~~~
http://edu.takungpao.com.hk/360/q/2016/0704/3341207.html
如果果年升中人數少咗,band 1生正常亦不會多,自行位有限額,大抽獎係for 本區生。英皇之後亦被迫縮班。

可以睇返Spc 都曾經試過跌到b2頭。

artroboy 發表於 18-3-22 13:01
http://edu.takungpao.com.hk/360/q/2016/0704/3341207.html
如果果年升中人數少咗,band 1生正常亦不會多 ...

舉例,本區生少左,可能咪影響SLC,KC無乜大影響,縮班係可能救其他中學啫。SPC 當年成績差左,可能係學校方向有関,我估一樣有學生揀。

我小朋友係升中人數少既一年,但6年內,小學既同學係比較之前之後年份更激烈,連爭出學界都爭崩頭,校內勁過校外,所以,我估結果未必一樣,受歡迎都係不愁生源~~~

mcl203 發表於 18-3-22 13:09
舉例,本區生少左,可能咪影響SLC,KC無乜大影響,縮班係可能救其他中學啫。SPC 當年成績差左,可能係學校 ...
唔好用你果間水平比啦,唔好話用KC , Spc ..當年港同都等同你地既倉底貨。

IloveJJ 發表於 18-3-22 12:33
請問你是官津家長嗎?學習以外,是指音樂運動嗰啲嗎?
小學直資, 中學津貼。不只音樂運動,機會,個人發展和眼界視野是不同的。

artroboy 發表於 18-3-22 13:22
唔好用你果間水平比啦,唔好話用KC , Spc ..當年港同都等同你地既倉底貨。 ...

唔會啦,津校一間而已,受歡迎原因可能係傳統性既讀得輕鬆啫~~~

mcl203 發表於 18-3-22 13:28
唔會啦,津校一間而已,受歡迎原因可能係傳統性既讀得輕鬆啫~~~
你果間等於LS, SJC ,又有名氣又唔洗錢又有直屬,極受歡迎好正常。
講返 SJC  畢竟佢都有自己小學,成績唔會似KC 咁易比外來因素影響。

akys 發表於 18-3-22 13:26
小學直資, 中學津貼。不只音樂運動,機會,個人發展和眼界視野是不同的。 ...
點解中學唔讀返直資?

artroboy 發表於 18-3-22 13:31
你果間等於LS, SJC ,又有名氣又唔洗錢又有直屬,極受歡迎好正常。
講返 SJC  畢竟佢都有自己小學,成績唔會 ...

LS,SJC 利害咁多,唔使比啦~~~

唔係話有自己小學嘅容易被拖累,華仁就係例子。所以我唔明點解KC可以盡收band 1生,但成績及各樣表現都只係咁一般。Anyway, 官校唔係我杯茶,唔洗錢都冇興趣。

成績上來說...
KC 生源應該比較好,因為入得去的都是B1...
SJC 生源比較兩極化,因為收了一大班B2親生仔(SJPS)...

ajfamily 發表於 18-3-22 16:40
唔係話有自己小學嘅容易被拖累,華仁就係例子。所以我唔明點解KC可以盡收band 1生,但成績及各樣表現都只係 ...
間間有自己小學既都多多少少會被拖累,硬食小學既B2生。正因為咁,華仁/SLC跌得多,KC無跌得咁多。亦因為咁,DSE成績QC比SJC/LSC穩定啲。

IloveJJ 發表於 18-3-22 11:18
其實論名氣是KC比SPC高,但近年SPC成績上升中,而KC成績又不太好,所以在比較過前景後,邊間高一點,真係 ...
喂,兩隻都插緊水,你還睇好呢兩隻?

‹ 上一主題|下一主題