用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC 好嗎?
go

SPC 好嗎?  

SPC 是直資, 中西區家長們您們會唔會放棄SPC 大抽奬博呢?

回覆 iceface 的帖子

不如換一個角度, 你會為哪幾間學校放棄 SPC ?? 而你是否有信心令公子會入到這些心儀學校 ??

王家爸爸    發表於 18-3-19 18:20

IYY 發表於 18-3-19 16:00
回覆 iceface 的帖子

不如換一個角度, 你會為哪幾間學校放棄 SPC ?? 而你是否有信心令公子會入到這些心儀 ...

點解呢排咁多簡而短問題post ? 其實有心睇下資料,呢d學校一直有update info ,想人點答?你竟然答到。好野。

iceface 發表於 18-3-19 08:33
SPC 是直資, 中西區家長們您們會唔會放棄SPC 大抽奬博呢?
簡單啲講,如果你有信心入SJC、QC,可以放棄SPC既直資位;如果你只有信心入KC,自己計下數;如果你連KC都無信心,如果SPC收你,咁就讀佢啦。

IYY    發表於 18-3-19 18:51

王家爸爸 發表於 18-3-19 18:30
簡單啲講,如果你有信心入SJC、QC,可以放棄SPC既直資位;如果你只有信心入KC,自己計下數;如果你連KC都無 ...
如果有信心入QC的話,呢個Post可能會係問”SPCC 好嗎?”

kkhon    發表於 18-3-19 19:38

簡單啲講,如果你有信心入SJC、QC,可以放棄SPC既直資位;如果你只有信心入KC,自己計下數;如果你連KC都無 ...

請問SPC 可以同KC 同level ?

呢方面有D 好奇。SPC 比對QC,SJC 差左D物?講學校文化,實在大家咁高咁大,當然係唔同既野。

講成績,BY STAT 係差過另外兩間。

但如成績能叩入QC,SJC, 去咗SPC 6 年後會唔會明顯差左(跟著個STATS)?

mami42 發表於 18-3-20 04:06
以前Spc 係中西區band 1生水泡,band 1生以KC 為主打. Spc 做後備(始終要比錢), st.louis 守尾門。但呢兩年Spc 收多咗外區生,11網本區生少咗位入。

加上Spc 呢兩年Dse 成績升咗,KC 反而變相落後。

「同唔同level 」過多兩年Dse 實戰應該更清楚。

mami42 發表於 18-3-20 04:06
SPC同KC 唔同 level,SPC高啲啲。

artroboy 發表於 18-3-20 09:14
以前Spc 係中西區band 1生水泡,band 1生以KC 為主打. Spc 做後備(始終要比錢), st.louis 守尾門。但呢 ...
六、七年前,真係大部分Band 1生以KC為目標,所以KC收到既學生比SPC、SJC都好,甚至唔差得過QC幾多,但係KC呢幾年既DSE成績真係令人感覺有啲意外。

王家爸爸 發表於 18-3-20 09:51
六、七年前,真係大部分Band 1生以KC為目標,所以KC收到既學生比SPC、SJC都好,甚至唔差得過QC幾多,但係KC ...
之前係殺校、沙士期間既情況,band 1生少過band 1位,net 11男生有幾多真係全港band 1level ?有部份唔達標既學生照抽到唔出奇。KC 係無得揀學生,spc 係有得揀。強如Sjc 有自己小學做backup前幾年都有低潮期。

artroboy 發表於 18-3-20 10:03
之前係殺校、沙士期間既情況,band 1生少過band 1位,net 11男生有幾多真係全港band 1level ?有部份唔達標 ...

所以我睇,某些直資學校和津校/官校本來水平差不多,但幾年後距離會開始拉遠

奇奇媽媽 發表於 18-3-20 10:21
所以我睇,某些直資學校和津校/官校本來水平差不多,但幾年後距離會開始拉遠
...
係,所以我對依舊提供免費教育既名校如LS、SJC , 十分佩服其教育理念及堅持。

IYY    發表於 18-3-20 11:06

王家爸爸 發表於 18-3-20 09:48
SPC同KC 唔同 level,SPC高啲啲。
一直以為KC 高過SPC 添, KC 不是B1A, SPC 不是B1C嗎?

iceface 發表於 18-3-20 16:14
一直以為KC 高過SPC 添, KC 不是B1A, SPC 不是B1C嗎?

那是五六年前的看法了。。。

王家爸爸    發表於 18-3-20 16:20

對,KC 不是B1A,SPC 不是B1C。

我認為論壇收到的資訊,是需要自己加以分析了解的。我也是近一個月才溜漣論壇為小朋友升學做準備。不知何故,我發現有些學校常被「看」高一線,有些則常被「看」低一線⋯⋯

siusiukin 發表於 18-3-20 16:36
我認為論壇收到的資訊,是需要自己加以分析了解的。我也是近一個月才溜漣論壇為小朋友升學做準備。不知何 ...
對啊, 所以要鑽研數據 (校方公佈的業績) 同實地考察。

王家爸爸 發表於 18-3-20 16:19
對,KC 不是B1A,SPC 不是B1C。
王家爸爸請教KC唔會B1C呀?
我都覺SPC正增值,會是B1B嗎?