用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC结果出来了
樓主: 黎小宝
go

SPCC结果出来了  

monica69 發表於 18-3-20 00:00
我都唔知喎我諗住24號帶囡去聽個briefing 俾佢感受下
如果佢㨂SPCC,咁26去HYS攞証,27去SPCC註冊
會唔會有 ...
HYS抽飛程序
先email HYS 退學通知,再電話聯絡, 於翌日去校務處取回學生資料表及undertaking。 校務處的staff很友善亦很幫忙,令我由始至終也很喜歡呢間學校。

回覆 SillyU 的帖子

HYS

SillyU 發表於 18-3-20 12:02
HYS抽飛程序
先email HYS 退學通知,再電話聯絡, 於翌日去校務處取回學生資料表及undertaking。 校務處的s ...
唔該晒你呀,好清楚
其實我都好鍾意協恩, 真係一個困難的決定......

monica69 發表於 18-3-20 15:26
唔該晒你呀,好清楚
其實我都好鍾意協恩, 真係一個困難的決定......
HYS 更好, 放棄有點可惜!

最後你留在HYS ?

Leelom 發表於 18-3-20 16:22

最後你留在HYS ?
回应#39

Leelom    發表於 18-3-20 17:11

HYS抽飛程序
先email HYS 退學通知,再電話聯絡, 於翌日去校務處取回學生資料表及undertaking。 校務處的s ...

你更加可惜 !!!  口裡說不 ! 身體卻很誠實, 太太太可惜!  SillyU

Dean2013    發表於 18-3-21 09:11

回覆樓主:

其實抽飛冇乜問題,學校揀最好的學生;學生有offer在手,選最好的學校好正常。
最好的學校不選你,即代表你實力未夠,最好的學校選你,你就有權放棄次好的學校,年年都係咁玩音樂椅遊戲啦!

spcc 2018-19 F.1 共收了 24(Young talents) +107 (GA)

共131個外校生! 係咪已經預有人放棄學位?還是附小好多人唔上中學?

lyl 發表於 18-3-20 19:36
spcc 2018-19 F.1 共收了 24(Young talents) +107 (GA)

聖保羅男女中學附屬小學很多富裕家庭學生, 今年走幾拾個到外國升學一點不奇, 奇在今年比往年多左而已!  政治因素多少有些影響!

HYS抽飛程序
插班番去協恩

Dean2013 發表於 18-3-21 09:13
聖保羅男女中學附屬小學很多富裕家庭學生, 今年走幾拾個到外國升學一點不奇, 奇在今年比往年多左而已!  政 ...
相信政治因素有影響, 亦不止聖保羅. 幾間名校始終家庭條件好佔多數, 可能原本安排初中或中學畢業先去國外, 而家特別提早...
2014金鍾事件後, 提早去國外很明顯, 近幾年國內大氣候影響香港小氣候, 應僧更加快...