用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 那個數學比賽認可性高?
樓主: kkv408
go

那個數學比賽認可性高? [複製鏈接]

kkv408 發表於 18-3-20 15:13
明白, 班主任話我仔都係唔多出聲, 又易緊張冇自信, 叫我比訓練下佢有自信, 我就當係比佢練膽, 增強自信心算 ...
如果連班主任都話小朋友唔多出聲、易緊張、無自信,咁其實訓練下做話劇更有效。

王家爸爸 發表於 18-3-20 15:32
如果連班主任都話小朋友唔多出聲、易緊張、無自信,咁其實訓練下做話劇更有效。 ...
可惜學校話劇組唔易入.

setom 發表於 18-3-20 15:24
校外數學比賽在升中的作用只不過是配菜, 我想除非在那些很有認受性的大賽(如保良局)取得頂尖成績, 否則疊埋 ...
明白, 謝謝!

kkv408 發表於 18-3-20 17:34
可惜學校話劇組唔易入.
其實坊間唔少,不過好既唔多。

王家爸爸 發表於 18-3-20 22:32
其實坊間唔少,不過好既唔多。
明白, 謝謝, 我找找, 讓他暑假玩下.

setom 發表於 18-3-20 15:24
校外數學比賽在升中的作用只不過是配菜, 我想除非在那些很有認受性的大賽(如保良局)取得頂尖成績, 否則疊埋 ...
保良局比賽六年級才可參加。時間上配合到自行嗎?
仔可以自動自覺溫書就好了。

sillydad 發表於 18-5-16 22:49
保良局比賽六年級才可參加。時間上配合到自行嗎?
No la, 3月比賽, 4月出結果, 只可用來扣門

kkv408 發表於 18-3-19 10:52
1. 環亞太杯國際數學邀請賽 (香港資優教育學會): 初級一等獎, 晉級下星期才比賽2. 華夏盃/ 港奧盃 (香港數 ...

唔知這個認受性高唔高,香港數學挑戰賽2018,http//www.hkgmc.org ,有無人會參加?知唔知容易拿獎嗎?

mschan100 發表於 18-7-24 13:12
唔知這個認受性高唔高,香港數學挑戰賽2018,http//www.hkgmc.org ,有無人會參加?知唔知容易拿獎嗎?
...
呢個比賽有冇咁火熱? 同時在小學雜談/公開考試兩區, 兩個不同user都分別在一兩小時內提過兩次, 再手痕check下domain, 2018年6月先register, 哦.. 明白了

mschan100 發表於 18-7-24 13:12
...
認受性一定唔高,算比較容易攞獎,如果小朋友未玩過,當增加信心都係好既。

setom 發表於 18-7-24 15:19
呢個比賽有冇咁火熱? 同時在小學雜談/公開考試兩區, 兩個不同user都分別在一兩小時內提過兩次, 再手痕check ...

心水清到呢你

回覆樓主

有無比賽可以俾K3小朋友玩下,又唔太豬肉獎架呢?

taiyeung 發表於 18-7-25 22:23
有無比賽可以俾K3小朋友玩下,又唔太豬肉獎架呢?
K3小朋友可以玩嘜?爬行比賽又太大,跑步又太細。如果真係好想,唔好諗比賽,可能考下YLE試更實際。

王家爸爸 發表於 18-7-26 08:44
K3小朋友可以玩嘜?爬行比賽又太大,跑步又太細。如果真係好想,唔好諗比賽,可能考下YLE試更實際。

...

王家爸爸 發表於 18-7-26 08:44

...

YLE K2開始考,已有準備一級級上,其他範疇應考試比賽的也有參加過,只是通常看見數學方面的比賽都是給小學生參加,所以問問ek的前輩如王家爸爸你知道有沒有幼稚園生可試試的而已。

回覆 taiyeung 的帖子

AIMO

taiyeung 發表於 18-7-26 12:09
YLE K2開始考,已有準備一級級上,其他範疇應考試比賽的也有參加過,只是通常看見數學方面的比賽都是給小 ...
唔好刻意為考試而去考試,或者為比賽而參加比賽。個人認為用日常生活見到既野來訓練小朋友語言及數學能力係最好既,始終無論升學面試定係將來發展,真正實力比證書重要。面試時老師一問,基本上都知道小朋友有幾多斤兩。

王家爸爸 發表於 18-7-26 17:10
唔好刻意為考試而去考試,或者為比賽而參加比賽。個人認為用日常生活見到既野來訓練小朋友語言及數學能力係 ...

王家爸爸苦口婆心勸告當然明白,小女是愈戰愈勇型,我們的著眼點不在於比賽考試成績,而在於過程中看見她的確成熟認真了。見她在數學方面略有天份,想透過比賽知道她大概的水平。

bscewkl 發表於 18-7-26 16:54
回覆 taiyeung 的帖子

AIMO

謝謝

K3選擇不多, 可以試下港澳盃, 多元智能盃, 全港數學大激鬥, 不過坦白說, 都沒有甚麼認受性可言, 只不過算是較多人參加的比賽.
另外有個叫牛頓盃的就勸你不要參加了, 佢哋大概一個月舉辦一屆, 夾埋已經有三四十屆
‹ 上一主題|下一主題