用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 那個數學比賽認可性高?
go

那個數學比賽認可性高? [複製鏈接]

小朋友小5, 打算要參加數學比賽, 希望升中有野寫下.

想問以下那個數學比賽認可性高?

1. 環亞太杯國際數學邀請賽 (香港資優教育學會)

2. 華夏盃/ 港奧盃 (香港數學奧林匹克協會)

3. 香港小學數學奧林匹克比賽(香港數學奧林匹克學校)

4. 世界數學及解難評估(WorldClass Tests)

5. ICAS國際聯校學科評估及比賽 (ICAS)

6. Maths Conception 全港數學大激鬥 (Maths Conception)

22    0    0    0

kkv408 發表於 18-3-18 11:30
1. 環亞太杯國際數學邀 ...
如果目的係升B1A/B1B中學,現實係作用都唔大。世界數學及解難評估既Double Distinction,ICAS既Double Medal可能有啲用。

kkv408 發表於 18-3-18 11:30
1. 環亞太杯國際數學邀 ...
其實你講多少少, 每個比賽是什麼樣的成績,可能大家比到你的意見會多些。

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝意見, 即環亞太杯/  華夏盃/ 香港小學數學奧林匹克比賽是沒用嗎? 因我見好多學生都有玩呢幾個比賽, 以為有一定認可性

米米爸爸 發表於 18-3-18 22:12
其實你講多少少, 每個比賽是什麼樣的成績,可能大家比到你的意見會多些。

1. 環亞太杯國際數學邀請賽 (香港資優教育學會): 初級一等獎, 晉級下星期才比賽

2. 華夏盃/ 港奧盃 (香港數學奧林匹克協會): 華夏盃晉級二等獎, 考慮緊是否參加總決賽(因要返大陸, 而且總決賽費用好貴)

3. 香港小學數學奧林匹克比賽(香港數學奧林匹克學校): 二等獎

4. 世界數學及解難評估(WorldClass Tests): 4月中考

5. ICAS國際聯校學科評估及比賽 (ICAS): 上星期已考, 但未知結果

因小6呈分試, 升中講座, 又要升中面試, 冇可能參加這麼多, 會選擇認可性高的參與

醒目開學勳章 貢獻勳章

我會咁睇,華夏盃呢類大賽,其實都認有認受性,而WCT就係國際性測試,都能夠描述參賽者能力
我覺得WCT報咗就去,其他嘅,一等獎嘅咪繼續,睇下有無更好成績囉,二等獎又要返大陸,可以唔去
恐龍家

kkv408 發表於 18-3-19 10:07
回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝意見, 即環亞太杯/  華夏盃/ 香港小學數學奧林匹克比賽是沒用嗎? 因我見好多學 ...
唔可以話完全無用,睇你報嘜學校,對B2/B3學校來講,你報奧數,即係有心讀書,一定會加分。如果你既目的係報B1學校,咁就唔好諗奧數(英文考試都係類似情況),反正無分加,不如集中精力考高一、二名,機會一定更高。

回覆樓主

我小朋友華夏杯初賽、晉級賽都是一等獎,但我們不繼續了,覺得決賽又遠又貴

小曳人 發表於 18-3-19 12:50
我會咁睇,華夏盃呢類大賽,其實都認有認受性,而WCT就係國際性測試,都能夠描述參賽者能力
我覺得WCT報咗 ...
謝謝你意見

王家爸爸 發表於 18-3-19 13:05
唔可以話完全無用,睇你報嘜學校,對B2/B3學校來講,你報奧數,即係有心讀書,一定會加分。如果你既目的係 ...
明白, 既然B1A/ B1B冇乜作用, 咁我叫仔集中呈分試考高一、二名好過, 你既意見對我好大幫助! 謝謝!

lovelinda 發表於 18-3-19 13:21
我小朋友華夏杯初賽、晉級賽都是一等獎,但我們不繼續了,覺得決賽又遠又貴
...
我都覺, 又貴又遠, 我一向都冇參加決賽, 只係仔話想拎多D獎, 今年想參加決賽. 我叫仔專心準備第一次呈分試算了.

另想問, 獨誦比賽有冇用? 仔2017年11月參加校際獨誦季軍, 自始佢愛上, 話想參加GAPSK獨誦, 校際獨誦和GAPSK獨誦比賽對升中有用嗎?

kkv408 發表於 18-3-19 13:52
我都覺, 又貴又遠, 我一向都冇參加決賽, 只係仔話想拎多D獎, 今年想參加決賽. 我叫仔專心準備第一次呈分試 ...

要呈分真的要小心處理,我小朋友小一,我是覺得他年齡還小,所以不去

kkv408 發表於 18-3-19 13:48
明白, 既然B1A/ B1B冇乜作用, 咁我叫仔集中呈分試考高一、二名好過, 你既意見對我好大幫助! 謝謝!
...
首先需要明白大部分B1學校點揀學生,雖然間間唔同,但係排名一定係最重要既因素。排名後連面試既機會都無,識飛都係假既。記得住考高兩名,喺全港排名就高近千名(簡單數學問題,將小學數量乘以二),全港好既B1學校大約50間,即係大約喺教育局俾學校既排名表內高咗20名(都係簡單數學問題,將1000除以50間),機會當然大好多。當然實際可能高多過或者少過20名,畢竟升中係一個複雜既零和遊戲。

kkv408 發表於 18-3-19 13:56
另想問, 獨誦比賽有冇用? 仔2017年11月參加校際獨誦季軍, 自始佢愛上, 話想參加GAPSK獨誦, 校際獨誦和GAPSK ...
視乎你點定義有無用?
無用,係因為張證書用處唔大,一場比賽有50人左右,有名次既大約有5人,咁多場比賽加加埋,一個年級大大話話幾百個有名次,點可能有用。GAPSK就更加唔駛講啦。
有用,係因為比賽既訓練、過程令小朋友講野信心大咗,表達能力進步咗,面試成功率大啲。加上校際朗誦比賽可以係小朋友面試時既talking point。

lovelinda 發表於 18-3-19 13:21
...
我小朋友當年都係小一至小五(小六減少咗)參加哂全部既初賽,無參加晉級賽。

王家爸爸 發表於 18-3-19 17:54
首先需要明白大部分B1學校點揀學生,雖然間間唔同,但係排名一定係最重要既因素。排名後連面試既機會都無, ...
謝謝你, 你既資訊真係對我非常大幫助, 我仔果班既媽咪同我講要多D參加比賽, 我以為比賽都好重要, 我唔知原來考高兩名咁大影響力. 真係好感謝你

王家爸爸 發表於 18-3-19 18:03
視乎你點定義有無用?
無用,係因為張證書用處唔大,一場比賽有50人左右,有名次既大約有5人,咁多場比賽加 ...
明白, 班主任話我仔都係唔多出聲, 又易緊張冇自信, 叫我比訓練下佢有自信, 我就當係比佢練膽, 增強自信心算了.

王家爸爸 發表於 18-3-19 18:06
我小朋友當年都係小一至小五(小六減少咗)參加哂全部既初賽,無參加晉級賽。

...

你小朋友已經中學嗎? 我都打算6年級減少比賽, 讓佢集中應付呈分試

校外數學比賽在升中的作用只不過是配菜, 我想除非在那些很有認受性的大賽(如保良局)取得頂尖成績, 否則疊埋心水考好校內考試先算
‹ 上一主題|下一主題