用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想請教一下,做唔做評估好?
樓主: hehababy
go

想請教一下,做唔做評估好? [複製鏈接]

hilzarie 發表於 18-4-11 03:24
可否詳述一下心得? 謝謝
首先,如果小朋友有情緒問題,而且已經對家長造成困擾,即係家長自己解決唔到問題,咁就一定需要搵專家幫手。
第二,如果小朋友有情緒問題,但係未對家長造成困擾,即係家長自己可以解決到問題,無必要去做任何評估,以免對小朋友做成壓力。
第三,任何小朋友都有某方面既資優,例如如果你去做義工你會發現,唔少唐氏綜合症小朋友係藝術天才,有狂噪症既小朋友當唔係病發時邏輯性特別強。問題係對於正常既小朋友(只係一般既資優)有無必要去刻意發掘,發掘咗之後真係好咗?如果無好咗,反而增加壓力,是否有必要?

第四,資優其實係一個非常籠統既概念,真正既資優喺任何地方(包括香港)都一定會被發掘出來,亦都一定會受到重視。運動最勁(例如校際游水冠軍)、計數最好(例如IMO香港代表隊)、考試最叻(例如會考狀元)等等,佢哋係點出來既?有幾多個係喺BB時被刻意發掘既?
第五,對大部分小朋友而言,第四點所提及既嗰種資優除外(因為佢哋未必有時間),需要既係平衡發展。另外,小朋友既社交、AQ、EQ既訓練更加重要。

回覆 王家爸爸 的帖子

同意

王家爸爸 發表於 18-4-11 09:15
首先,如果小朋友有情緒問題,而且已經對家長造成困擾,即係家長自己解決唔到問題,咁就一定需要搵專家幫手 ...
絕對同意,其實,我都係近期先做測試,因為學校同我都覺得 handle 唔到佢嘅行為,社工 ,心理學家同教育心理學家,trace 咗成年,用咗好多方法,最後先做測試。主要係改善佢嘅態度同行為。
‹ 上一主題|下一主題