用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想請教一下,做唔做評估好?
go

想請教一下,做唔做評估好? [複製鏈接]

想請教下各位意見,我仔今年7歲,自細記性都好好,學野轉數快,耐唔耐都會有朋友問佢會唔會係資優,一直冇諗佢係唔係,直至最近有朋友問點解唔做下,如果係,可以上下啲資優課程培育下,覺得都有啲道理,之後上網睇過資優特徵都中左大部份,所以都約左中大下個月做評估。但刨文見呢度有人話情緒情交冇問題就唔做test都得,咁我仔情緒都有啲敏感,但唔算大問題,只係會好容易高漲又好容易喊。而家就諗如果係咁係咪真係應該慳返幾千蚊呢?

其實之前諗做評估,係因為對HKAGE課程有興趣,想俾佢試下,但知未必咁易成為學員,諗住做左評估真係的話可能會易啲入,其實係咪既呢?
   4    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

HKAGE / CU 甚至UST嘅課程都唔駛交評估報告架!
HKAGE 更加係收有學習動機小朋友,門檻其實無set到好實在,但screening course都幾深,所以能力唔到根本行唔到正式學員!

不過,CU要P3,HKAGE要足十歲...
暫時可考慮CTY嘅online course,考SCAT"合格"就可以讀

恐龍家

回覆 hehababy 的帖子

如果好想知個scores, 又有閒錢咪做!小朋友大過了,未必肯做test。  如果是學校推薦入HKAGE, 就一定好大機會收!自己報就最好有supporting, 例如報讀過gifted course之類!

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果自己報,可考慮考SCAT 同 WCT
呢兩樣,連UST Dual program都夠
恐龍家

hehababy 發表於 18-3-17 23:39
想請教下各位意見,我仔今年7歲,自細記性都好好,學野轉數快,耐唔耐都會有朋友問佢會唔會係資優,一直冇 ...

小兒沒有什麼情緒行為問題,只是參加了一個浸大的活動後令我想起做IQ評估; 最後就花了幾錢元在中文大學完成,當時他是7歲。

有了這個IQ score後,我們先報讀中大的資優課程(不過其實要另外再做評核試,有IQ score不知是否有幫助。),然後又報online CTY courses, 這個也是另外要考它的SCAT; 最後到中學才以家長自荐去資優學苑。

以上的路應該讓你明白,資優培訓全靠家長支持,資源是concern; 若不打算付出太多,真的可以不做評核,直接向各機構報名試試就可以。

小曳人 發表於 18-3-19 07:22
HKAGE / CU 甚至UST嘅課程都唔駛交評估報告架!
HKAGE 更加係收有學習動機小朋友,門檻其實無set到好實在, ...

咁如果自薦的話,HKAGE係點睇小朋友學習動機? 就係睇CTY / SCAT? 呢兩個course係英嗎? 我小朋友英文唔算好叻,都係讀普通津小,怕佢未必應付到啲英文,不過都會上去睇下啲資料先,thx

scyauchris 發表於 18-3-19 09:07

如果好想知個scores, 又有閒錢咪做!小朋友大過了,未必肯做test。  如果是學校推薦 ...

咁如果我攞住result, 叫學校推薦我係咪會易啲呢(如果學校肯的話)?

Radiomama 發表於 18-3-20 07:11
小兒沒有什麼情緒行為問題,只是參加了一個浸大的活動後令我想起做IQ評估; 最後就花了幾錢元在中文大學完 ...

明白,我再睇睇其他機構既課程,睇下負唔負擔到,再同先生商量下,thx

醒目開學勳章 貢獻勳章

hehababy 發表於 18-3-20 09:54
咁如果自薦的話,HKAGE係點睇小朋友學習動機? 就係睇CTY / SCAT? 呢兩個course係英嗎? 我小朋友英文唔算 ...
佢地基本上入部收,然後以screening course 去做第一關,小朋友要有學習動機,先會過到,然後就係之後每年要上堂,有d人嫌遠,入咗做會員,但唔上堂,有d係小朋友根本唔願學多d野
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

hehababy 發表於 18-3-20 09:55
咁如果我攞住result, 叫學校推薦我係咪會易啲呢(如果學校肯的話)?

自薦好D,唔駛求人
恐龍家

回覆樓主:

唔該晒,等我上去睇下CTY online course資料先

應該係,因為下年開始學校推薦好似無限人數!父母提明最好有supporting, 如小曳人提及的WCT, SCAT 或者CU cert.  不過參加這類課程,最好同小朋友相量,大前提要小朋友喜歡上!其實有supporting  documents 一定收!

scyauchris 發表於 18-3-20 11:47

應該係,因為下年開始學校推薦好似無限人數!父母提明最好有supporting, 如小曳人提 ...

咁iq test result算唔算係supporting? 定係攞左result點都要上下呢啲course先?

hehababy 發表於 18-3-20 12:35
咁iq test result算唔算係supporting? 定係攞左result點都要上下呢啲course先?

如果終極目標是Hkage, 咁不妨有IQ score, 對學校或自己的推荐都容易。

CTY courses 要具備一定英語能力,而且學費偏貴,online learning 需要孩子較高自律性。

Iq report 當然算,不過上這類課程有功課有test, 你當然要得小朋友同意, 大前提當然看小朋友興趣,唔通父母幫佢撰課程咩!申請HKAGE 面授課,要小朋友答問題,當然要小朋友自己決定!'

Radiomama 發表於 18-3-20 13:18
如果終極目標是Hkage, 咁不妨有IQ score, 對學校或自己的推荐都容易。

CTY courses 要具備一定英語能力, ...

我就係怕我仔英文程度未能應付CTY既course, 同埋學費問題都係考慮之一,所以先target HKAGE,多謝你既意見

scyauchris 發表於 18-3-20 13:22

Iq report 當然算,不過上這類課程有功課有test, 你當然要得小朋友同意, 大前提當然 ...

好,唔該晒,如果真係報,當然會問佢意見,始終係佢上堂,多謝意見

我反而覺得,除非小朋友有情緒問題,或者造成困擾,否則未必需要做。

王家爸爸 發表於 18-3-20 15:36
我反而覺得,除非小朋友有情緒問題,或者造成困擾,否則未必需要做。

prefer自己上online course或自薦入會?

王家爸爸 發表於 18-3-20 15:36

可否詳述一下心得? 謝謝
‹ 上一主題|下一主題