用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 CU & HKU 醫學院jupas同 non-jupas學位%
樓主: velma
go

CU & HKU 醫學院jupas同 non-jupas學位%  

ec8333 發表於 18-4-21 08:43
Any A level CO ?
早幾天CU見的 NJ學生,唔知有冇包A level 申請人.
但眼見去的人也不少,估有二百人

ec8333 發表於 18-4-21 08:43
Any A level CO ?
早幾天NJ中大 interview , 唔知有冇包A level.

但眼見都唔少人,估有一,二百人。

worriemama 發表於 18-4-21 10:24
同意吖。我女話係有好多人去面試。不過佢面試完,以第一時間話比我知interview得好好。

唔知呢個面試會唔 ...
好多interview 之後都說感覺良好,應是和interviewer的態度有關,較親和。都好,大家同學面對的壓力真的不少啦!

worriemama 發表於 18-4-21 15:09
我女無報KHKU,所以無得比較。

你小朋友都in左HKU嗎?是否CO 44/45?
想深一層,如個CO是43,44,好似冇物意思。
因考到這個分,都會收啦。個C0冇令你有任何着數,是嗎?

freespeech 發表於 18-4-21 22:47
...

43 好似之前講, 都有d收有d唔收喎

worriemama 發表於 18-4-21 15:09
我女無報HKU,所以無得比較。

你小朋友都in左HKU嗎?是否CO 44/45?

恭喜曬,你囡囡好叻

worriemama 發表於 18-4-22 07:18
未恭喜住,我都唔知佢到時meet唔meet到個CO。相信年年都應該有人meet唔到,最後望門興嘆。
...

起碼有co先,祝你囡囡馬到功成.....

worriemama 發表於 18-4-22 09:20
多謝你吖

freespeech 發表於 18-4-21 22:47
...

兩間醫學院有實際困難,不能單靠PG及面試隨便收生,因為PG始終是PG,通常CO略略俾PG低,已經優惠學生,而且是學生的明確考試目標!

按中大已往做法,PG高,面試好,俾43CO跟已往收最低看齊,這類學生入中大機會最高,因為成績好些,港大就周圍去搶,然後講收到幾多狀元!中大醫學院我未聽過,所以出GPS,收多些精英醫學生!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

HKU呢? non-jupas同學們收到 CO未?

worriemama 發表於 18-4-22 07:18
未恭喜住,我都唔知佢到時meet唔meet到個CO。相信年年都應該有人meet唔到,最後望門興嘆。
...

有得in 嘅,已經係好叻嗰ㄧ撮人喔

聽呀仔講、係人擺A都有得in.

我小朋友讀AL,今年如果predicted grade 有4A*, HKU 就一定有得 interview, 但CU 唔係,4A*要再加BMAT 高方才可以面試。以佢地班計,HKU 有四個in 左,CU 只得兩個。hku interview 較多人,分左兩日面試,CU 只有一天。

lovenature 發表於 18-5-5 06:03
我小朋友讀AL,今年如果predicted grade 有4A*, HKU 就一定有得 interview, 但CU 唔係,4A*要再加BMAT 高方 ...

其實BMAT更有代表性,更對口!合理的安排。

既然HKU限制NJ 收生,見咁多AL做乜呢?得閒?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.