用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日有冇其他小朋友去了皇仁面試?
樓主: Haywoodma
go

今日有冇其他小朋友去了皇仁面試?   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 18-3-22 09:26
其實 特異功能人士 入QC 的 points 係乜?
.
學業成績跟唔上大隊 QC都唔保證入U 架
有咩points? 個人覺得其實選學校又好難話邊間最好,只係講邊間較適合自己啫!或者學生住港島,選QC係無可厚非嘅! 另外,QC的特異功能只係好少規模咁收兩項個人比賽叻仔,學校都叫有場地同對手比佢哋日常操練的,所以資源問題不大,由於主要係個人比賽,比賽成績都可以的。大型隊制或田徑運動,一定係去DBS或LS,佢哋先有資源同場地,況且QC應該無呢類特異功能隊。
入唔入到U又係另一問題,主要靠自己,讀DBS或LS啲特異功能人士入U機會一樣唔會特別高咗。

小鹿揀學校 發表於 18-3-22 09:26
其實 特異功能人士 入QC 的 points 係乜?
.
學業成績跟唔上大隊 QC都唔保證入U 架
可能唔止運動,其他音樂/樂團,奧數?或科技類都可以排呢條隊。好大機會係資優同學,高年級醒到要讀書,成績即刻跟上。

BBKDWLAM 發表於 18-3-22 11:07
有咩points? 個人覺得其實選學校又好難話邊間最好,只係講邊間較適合自己啫!或者學生住港島,選QC係無可厚 ...

是的,各有前因.....QC的羽毛球隊也是很出類拔萃的...
.
只是對 強手弱校 (單單指運動) 感到無奈...
好似阿仔d舊同學,今年細C冇得出場,但出年變大C一樣冇得玩D1,因為學校今年降班.....

BBKDWLAM 發表於 18-3-22 11:07
有咩points? 個人覺得其實選學校又好難話邊間最好,只係講邊間較適合自己啫!或者學生住港島,選QC係無可厚 ...

請問系邊兩項運動QC 特別喜歡收?其他運動有無機會?

kwunpa 發表於 18-3-22 18:41
請問系邊兩項運動QC 特別喜歡收?其他運動有無機會?
羽毛球同乒乓波,是公開的秘密。

回覆樓主

請問今年有得in的都是級十內嗎?
仔下年報,望指教,謝謝!

‹ 上一主題|下一主題