用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日有冇其他小朋友去了皇仁面試?
樓主: Haywoodma
go

今日有冇其他小朋友去了皇仁面試?  

happyfamilybaby 發表於 18-3-21 11:52
但如果照咁講,成績欠佳應該入不到,因為talent隊都要睇成績。咁其實第三次呈分是否已不會睇,亦不影響到 ...

照樓上講有特異功能都要成績亦要非常好先有機排特異隊,所以應該是不存在讀書能力欠佳學生的。其實學生入到去唔用功讀書,有冇特異功能都沒有Jet唔Jetso可言,都要留级或冇得留低啦,我會咁樣去理解。

我相信學校會等埋呈三最後結果,睇埋最後次第排名,因為7月先正式公佈结果。

回覆樓主

呈分計分數?還是跟學校成績表A,B,c

第三次呈分沒有次第排的,只比教局排學生banding派位抽奬

irisanson 發表於 18-3-21 15:20
第三次呈分沒有次第排的,只比教局排學生banding派位抽奬

原來係咁,我經歷完都朦查查添……之前一心諗住讀直資唔參加自行派位,冇認真去理解,只係估估下。

其實我都攪不清楚,自行是否睇呈一,二分數嗎?呈三是否用來派大抽獎嗎?

moremoremimi 發表於 18-3-21 18:06
其實我都攪不清楚,自行是否睇呈一,二分數嗎?呈三是否用來派大抽獎嗎?
...

係咪用三次呈分試標準化後嘅總分數來決定學生校內banding?

但不排次第,點知banding? 真係摸不著頭腦。

次第在大抽獎時已沒意思,因派位機制不跟次第

irisanson 發表於 18-3-21 21:12
次第在大抽獎時已沒意思,因派位機制不跟次第
即係呈三對自行是無影響的?

happyfamilybaby 發表於 18-3-21 21:31
對,冇影響。

happyfamilybaby 發表於 18-3-21 21:31
按我的了解,錯了請指正

呈1 + 呈2: 排次弟,次弟的高低,影響自行的競爭力

呈1 + 呈2 + 呈3 : 排banding, 決定你在哪个pool (ABC) 大抽獎!只要同一个pool, 机会均等

若要叩門的話,学校也会參考呈3成绩,可以知道学生的穩定性!假設叩門有位自行同学的次弟排44名, 另一位46名,若次弟前些少的自行同學呈3大跌,而另一位保持穩定,谁能夺得叩門位?学校应该是综合考慮,而不是只看自行時的次弟吧!

TLHE 發表於 18-3-21 22:21
按我的了解,錯了請指正

明白了,多謝各位分享和指教

按我的了解,錯了請指正

前面正確。不過我理解叩門階段,除非同學曾經自行去見過,否則中學冇可能知道幾位同學的次第。所以都是看校內成績,學校口碑,小朋友叩門表現。

b3410 發表於 18-3-21 22:54
前面正確。不過我理解叩門階段,除非同學曾經自行去見過,否則中學冇可能知道幾位同學的次第。所以都是看校 ...
其實我也是指有自行QC的同學中,以排次弟44 及 46 的作例子,不過可能词不達意,容易令人误解了是有自行和沒自行的同學之爭,谢代为解说!
QC 要叩門,是要有自行門票才可以的

b3410    發表於 18-3-22 07:09

happyfamilybaby 發表於 18-3-21 11:52
但如果照咁講,成績欠佳應該入不到,因為talent隊都要睇成績。咁其實第三次呈分是否已不會睇,亦不影響到 ...

成績唔好何來有得 in。
不留自行都唔會睇呈3。

chunchundaddy 發表於 18-3-21 18:37
係咪用三次呈分試標準化後嘅總分數來決定學生校內banding?

No. 應該係全港 banding 去抽甲部及本區 banding 去抽乙部。

按我的了解,錯了請指正

重有畢業試成績同校內終極排名,尤其自行時收咗你個同學。

特異功能隊應該係額外機會,即是考生亦同時考緊正常隊。如果有特異功能人士的成績及口試本身都已過關,佢會循正常隊入,唔影響特異功能隊名額。

特異功能人士的成績其實好難判斷,在自行收生時得EDB的次第,學校只可以估,係唔確實係咪B1的,可能收咗個B2A或B2B返嚟。常理大抽獎一定有機會收咗一定數目的B1C學生,但特異功能人士的留班比例真係高,每年一兩個留班,但多數都係特異功能,所以我懷疑有啲未必係B1生。

BBKDWLAM 發表於 18-3-22 09:16
但特異功能人士的留班比例真係高,每年一兩個留班,但多數都係特異功能,所以我懷疑有啲未必係B1生。 ...
其實 特異功能人士 入QC 的 points 係乜?
.
學業成績跟唔上大隊 QC都唔保證入U 架
不如 DBS/LS 般在最高水平 D1 比拼,冇乜意思
不如 DBS/LS 般有強大學校支援、完善體育設施 ...

BBKDWLAM 發表於 18-3-22 09:16
特異功能隊應該係額外機會,即是考生亦同時考緊正常隊。如果有特異功能人士的成績及口試本身都已過關,佢會 ...

QC係一間好自由既學校,包括學習也比較要自發性,功課不多,但活動也不少。中一生上到來如果欠缺自動自覺學習又博命參加校隊訓練(尤其特異生),真係會追唔上唔奇。

小兒是排特異隊的S1生,级排名中上,仍有進步空間。返QC大半年了,每年仍然佷興奮地上學,我相信如果我唔夾佢個靈魂返來温書,可能留班果個係佢了。