用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日有冇其他小朋友去了皇仁面試?
樓主: Haywoodma
go

今日有冇其他小朋友去了皇仁面試?  

robin017 發表於 18-3-18 13:20
身為一個媽咪,我深深明白大家都像我一樣,會想為自己仔女盡可能的做多些準備,能做多少算多少,可以令自己 ...

多謝你詳細分享,

呢度某啲上咗岸嘅版友真係奇怪,你哋未上岸時都唔知幾想人分享面試題目,而家掂咗又過嚟指指點點人哋分享堅料有幾唔公平。

虛偽到呢。

robin017 發表於 18-3-17 23:37
阿仔回報....
總共入左4間房: 通識、中、英、STEM
問左:

robin017 發表於 18-3-18 13:49
昨天面試完成後,仔仔說很喜歡這間學校。他說高年級的哥哥很幽默!

昨天我亦有機會和皇仁的家長交流,家長 ...

PTA 的家長都好幫忙,唔知係咪官校的 norm.

希望你囝囝成功

os_ecu 發表於 18-3-18 12:01

你真係奇怪,分享係個人喜好亦係論壇存在嘅主要目的。分享內 ...
前文俾人"xxx"左,你不會知我囘應甚麽了

回覆 robin017 的帖子

是的!QC 最令人欣賞的是他們的brotherhood 好強,功課比小学真的少之又少,学習靠自主及同輩朋間的互相鼓勵和競爭!
同學仔皆是來自五湖四海的俊秀学生,真的不愁沒有互相学習的对像呢!

不過,若孩子沒有比較强的自学能力,可能真的要認真考量一下是否合適了!怕程度有太大差異,反而会影響同學们的学習自信,那就會適得其反。

其實,父母的心情都是一樣,面试完会担心不知能否成功,未考的又会担心是否有能力入面试,这种忐忑的心情,真的很難过呢!

作為过來人,分享一下,其實不用太担心孩子是否可以面试全对,因这近乎不同能吧!个人经驗是学校反而会看孩子的反應和推理能力及过程,所以也不用过早担憂!能入200名面试的,全是優秀的孩子,無論成功与否,也是一个好好的体验。

好好讚赏昨天面試的孩子们!他們有能力去爭取QC,已是父母的驕傲!祝福各位成功!

另QC 今周五及六是開放日,也可带孩子來參观感受一下 !

好彩還有好多媽咪明白和諒解我!我當初真心只想跟大家分享和交流吓,並無其他想法的,如有務犯請大家見諒吧!

Haywoodma 發表於 18-3-18 17:09
好彩還有好多媽咪明白和諒解我!我當初真心只想跟大家分享和交流吓,並無其他想法的,如有務犯請 ...

加油 !

EK 呢度真心分享先係皇道。其他啲無謂嘢真係不必認真對待。

好彩還有好多媽咪明白和諒解我!我當初真心只想跟大家分享和交流吓,並無其他想法的,如有務犯請 ...

無私既人先會分享真實的情況,我相大家明白的,祝考QC成功!

叫囝囝繼續努力考好畢業試為叩門作準備,萬一需要叩門QC,放榜日帶齊文件及QC面試信copy交去QC,加油!

介意既/感覺有威脅既自然唔會回應,你唔使過意唔去。

2jkidsfather 發表於 18-3-18 14:15
前文俾人"xxx"左,你不會知我囘應甚麽了

我知道,幫你平反。
XXX內容憂慮如果面試未完,有人分享左面試內容/流程會對已面試既學生唔公平。

2jkidsfather    發表於 18-3-18 20:52

os_ecu 發表於 18-3-18 13:53
多謝你詳細分享,

呢度某啲上咗岸嘅版友真係奇怪,你哋未上岸時都唔知幾想人分享面試題目,而家掂咗又過 ...

你話邊個希望你唔係走去人家的post 去話我吧!就算我切實當年未上岸也不會要人在未考完的情況下去分享應屆面試問題的,而所謂掂咗後我亦分享很多!希望大家升中路上的家長有多點支持!有網友唔想公開問!PM我的,我也是知無不言架

樓主在面見完成後才問大家,一起分享交流下!也更不是問題了

多點分享交流,大家才更有得著

Hellomimi112 發表於 18-3-18 17:27
無私既人先會分享真實的情況,我相大家明白的,祝考QC成功!

叫囝囝繼續努力考好畢業試為叩門作準備,萬 ...
想請教吓,如今次面試失敗了,我知道還可以放榜當日去嘗試叩門,但叩門信是要事先向自己小學校長,要求發推薦信的嗎?我仔小學的做法係只會發推薦信給全級考第一的學生,而我仔又唔係咁叻,未能考到全級第一咁勁,咁咪冇叩門信囉?!

唔好意思,可能係我問了面試內容,引起誤會。如果未面試結束,有家長擔心都理解。不過QC只見一日,已經完成嗮,反而討論一下當放鬆都好。多謝你同其他家長分享,造福後人

Haywoodma 發表於 18-3-18 20:34
想請教吓,如今次面試失敗了,我知道還可以放榜當日去嘗試叩門,但叩門信是要事先向自己小學校長,要求發推 ...
叩門QC不需要叩門信的,主要看成績和面試分數。
官校,不要想得太有人情味

2jkidsfather 發表於 18-3-18 21:07
叩門QC不需要叩門信的,主要看成績和面試分數。
官校,不要想得太有人情味
...
明白。謝謝!

robin017 發表於 18-3-17 23:37
阿仔回報....
總共入左4間房: 通識、中、英、STEM
問左:

數學題是中文or英文?

回覆 232 的帖子

除了英文,其他都是用中文 in....

係咪自行冇面試機會的,都不會有機會叩門呢?