用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日有冇其他小朋友去了皇仁面試?
go

今日有冇其他小朋友去了皇仁面試?  

請問今天早上有冇其他小朋友去了皇仁面試?你們是否好像我仔一樣只入了幾間不同的房間,問了不同的問題?

Haywoodma 發表於 18-3-17 19:02
請問今天早上有冇其他小朋友去了皇仁面試?你們是否好像我仔一樣只入了幾間不同的房間,問了不同的問題? ...
請問,介唔介意分享一下問咗咩問題?我小朋友遲D升中。謝謝!

阿仔話係要俾篇英文你睇,一分鐘後要馬上讀出,然後要答佢幾條問題。還要在一分鐘內答幾题數學(包括奥數),例牌要問d科學知識題,人人不同。我仔話中文最難,俾個成語你,你要即刻作句,我仔話個成語深到佢都未聽過,所以佢答唔到,亦預咗死梗了。

Haywoodma 發表於 18-3-17 21:12
阿仔話係要俾篇英文你睇,一分鐘後要馬上讀出,然後要答佢幾條問題。還要在一分鐘內答幾题數學(包括奥數), ...
謝謝!成語唔識就真係完全答唔到。
科學問什麼呢?

回覆樓主

我見到有些interview 完的小朋友,頭耷耷,扁晒咀,我估他們遇到很多問題都很深,不懂答,不開心!更有些小朋友一邊話很深,又話他們只是小六生沒有可能懂得答這些題目

阿仔回報....
總共入左4間房: 通識、中、英、STEM
問左:
人為什麼會沈迷?
英文給了一篇文,找出錯處(仔話有grammar錯,也有spelling錯)及朗讀出正確的。英文還要看圖說故事
奪魁什麼意思及造句?
紛至沓來什麼意思及造句?
1/9/25/49/81找規律
A有若干糖A吃了一顆, 然後一半給B, B也吃一顆再給C, 最後剩下4顆糖, A最初有幾顆糖?(限時回答)
種子需要什麼才會發芽?
為什麼植物需要空氣?
問完問題後,有高年級哥哥帶領去了幾個不同的社團聽高年級哥哥介紹自己的社團.....

b3410    發表於 18-3-18 12:45

robin017 發表於 18-3-17 23:37
阿仔回報....
問左:

阿仔回報....
問左:

你囝囝回報給你聽,那麼他已經好叻仔

xxxxxx

其實冇話唔公平喎,一日見曬全部啦!,啲媽咪 分享係希望日後嘅小朋友可以知道形式表現得好啲,你成吾成功完全係靠小朋友自己個人嘅能力,喺呢度分享得都係希望大家有所得益者!

irisanson 發表於 18-3-18 08:49
其實冇話唔公平喎,一日見曬全部啦!,啲媽咪 分享係希望日後嘅小朋友可以知道形式表現得好啲,你成吾成功 ...
  亦都無人逼你分享出來嘛!

其實冇話唔公平喎,一日見曬全部啦!,啲媽咪 分享係希望日後嘅小朋友可以知道形式表現得好啲,你成吾成功 ...

認同,寬闊的心胸才能教育出傑出的孩子!都已經完成面試,願意分享出來俾後來人參考是好事!

2jkidsfather 發表於 18-3-18 09:26
亦都無人逼你分享出來嘛!

你真係奇怪,分享係個人喜好亦係論壇存在嘅主要目的。分享內容你唔啱睇 (上咗岸講嘅風涼說話) 夠無人迫你 reply 啦,你又 reply ?

個個都分享,唔通個個都真係想分享咩。

阿仔回報....
問左:

你個仔好叻,無論佢識唔識答,佢可以回憶返咁多題目,都係個記憶好,心水清嘅叻仔。

阿仔回報....
問左:
犀利,記得好清楚!真係中英數科學全部考嗮!
祝成功!!

係,年年考的唔同,了解多D,都係希望小朋友大概知道會遇到咩挑戰,減少panic機會有的面試已經好優秀!如果幾年後有機會去見識一下,已經好開心。

阿仔回報....
問左:

妳仔真厲害!

身為一個媽咪,我深深明白大家都像我一樣,會想為自己仔女盡可能的做多些準備,能做多少算多少,可以令自己的仔女成長的路上能夠減少那麼一點的壓力困難。同是過來人,所以分享了仔仔昨天面試的細節,希望大家在為自己仔仔做些什麼的時候也能夠順利一些些,沒有想到公不公平的問題!mouth:" />

回覆樓主:

我仔上年升中一,雖然已經過去一年,但我心裡仍然十分感激這个平臺的很多無私的家長。好感激她們的分享、指點和建議。

昨天面試完成後,仔仔說很喜歡這間學校。他說高年級的哥哥很幽默!

昨天我亦有機會和皇仁的家長交流,家長說由於學校給予學生高度的自由,所以小朋友需要有高度的自律能力,才能在QC開心順利的渡過。學校一年有兩次考試,在一月和六月。學期中有很多測驗、評估。有時候因為同一時間有太多測驗,小朋友會來不及溫,所以要靠學生平時自己自動自發溫書才應付的了!平常教的不太深,考的題目會深,但是考的全部都是範圍內的內容,題目之所以深,因為如果要拿高分,並不是死背硬塞就可以的,要可以融會貫通,for example, 做答時,可能要把時事議做為答案的一部份做support.....所以要考慮清楚自己的小朋友適不適合這樣的教學模式!
學校的活動大部分都是師兄帶著師弟自己策劃、設計和實踐的,老師不會插手,給予學生高度的信任!
同學間非常重視兄弟情,在功課上、學業上會彼此互相幫助,形成良性競爭。

可以記起來大概是這樣......