用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港真光中學
go

香港真光中學 [複製鏈接]

有無人知坑真自行會多收真小學生還是外來生呢?
上年真小有76人,我估乙一灣仔區揀坑真既應該自己人多!
各位可分折下嗎?
   8    0    0    1

感覺上係收咗部份中游,可能係灣仔區Band2, 但又係全港性Band 1 嘅學生, 真小好多呢d學生,幾年前考到88名也是全港性Band 1, 部份學生也只會在甲部in 真中, 至於考88 名以外的學生,去in中基也差不多全收!

CAC 發表於 18-3-17 19:11
感覺上係收咗部份中游,可能係灣仔區Band2, 但又係全港性Band 1 嘅學生, 真小好多呢d學生,幾年前考到88名 ...

全港性B1, 可以得知? 甲部in 坑真中,甲部係抽獎喎? ~~~

lafayette 發表於 18-3-17 18:06
有無人知坑真自行會多收真小學生還是外來生呢?
上年真小有76人,我估乙一灣仔區揀坑真既應該自己人多!
各 ...

坑真中有21個聯繫位,每年收番近80位坑真小女生,從數字上去估算,坑真中應該係有用唔少自行位去收坑真小生,否則,坑真小應該唔少B2生,甚或B1生,係統一甲乙部抽獎方式下未能直升中學部~~~

學校開家長會時會供開的!唔係秘密!

CAC 發表於 18-3-17 21:15
學校開家長會時會供開的!唔係秘密!

即係學校已向坑真小揭示會盡收自己人?
唉⋯咁我地啲外來人咪機會好微囉⋯⋯

mcl203 發表於 18-3-17 20:01
坑真中有21個聯繫位,每年收番近80位坑真小女生,從數字上去估算,坑真中應該係有用唔少自行位去收坑真小 ...

我都有咁計算過!但會唔會係乙一根本無乜灣仔區既band 1生揀坑真!因為佢唔係灣仔區既頭號加上佢有小學!所以只有佢地自己人先會擺佢喺乙一,就形成非保留位果4x個位都比返佢地呢!

只係估計係咁,佢係會講大約數,當年係講1-63 名係灣仔區B1 , 1-88  係全港性B1, 如果我冇估錯,佢咁做係唔想有太多灣仔B2 女生經乙部派入嚟!

當年真小中游嗰批其實唔係差,學校知道所有由K1至p6 背景資料,所以我估真中用咗部分自行和甲部收咗部分真小的全港性B1  學生

提多一樣,真中校長退休在即!

lafayette 發表於 18-3-17 21:37
我都有咁計算過!但會唔會係乙一根本無乜灣仔區既band 1生揀坑真!因為佢唔係灣仔區既頭號加上佢有小學! ...

當然世事乜都有存在既可能~~~

灣仔區仲有一半非直聯小學生,包括兩軒及聖雅各,況且其他小學亦應知競爭力在本區稍遜,要完全無本區B1生唔選係頗難既~~~

一旦有本區B1生選,已大大減低坑真小遁乙1抽入既機會率,況且,要考慮埋本區B2生會否放坑真係乙1,一旦B1生派完,就係乙1既B2生去抽餘位,聯繫位絕不可能足夠坑真小B1生用~~~

另外,有網友提有66位本區B1生,即係有~50%本區B1率,又要考慮下機會率:
本區有7間直聯小學,已約佔本區50%學生人數,即約7x125=875
約7間均有50%本區B1率,已佔約最少440人
但本區2017年約有1740位學生,即可有580人係B1生
但但餘額只有140個是否足夠兩軒+聖雅各+寶血+李賜豪+玫瑰崗+其他學校佔去,咁,要自己評估吓機會率了~~~

所以,個人推算,坑真中應該有用唔少自行位去接收坑真小B2生,確保佢地唔會係統一抽輸未能直升,況且,似乎坑真中係統一係有少量街外B2生派入~~~

最後,自評風險,唔好信我~~~

CAC 發表於 18-3-17 21:47
當年真小中游嗰批其實唔係差,學校知道所有由K1至p6 背景資料,所以我估真中用咗部分自行和甲部收咗部分真 ...

再提一次,統一甲部係全港性B1生去抽,學校不可能操控結果~~~

當年好多中游真小女生係自行只in 真中,甲一只填真中,乙一又係真中, 結果好多中游份子就在真中再遇! 至於外來生係唔係機會細,真係答你唔到! 只知當年有小道消息有幾個自行外來生係來自傳統名小學……

回覆樓主:

想問~如果係灣仔區級3以內既去自行真光,是否收既機率好大?我識幾個級3以內既都有擺係自二作保險線

aileen3388 發表於 18-3-17 23:24
想問~如果係灣仔區級3以內既去自行真光,是否收既機率好大?我識幾個級3以內既都有擺係自二作保險線
...

吓!級3都擺真光,我仲諗住多數人都會揀st Paul Marymount 果啲添!咁我女一定凍過水雖然佢面試表現唔差,但自行幾時都係睇成績!!!

happy105 發表於 18-3-18 18:11
吓!級3都擺真光,我仲諗住多數人都會揀st Paul Marymount 果啲添!咁我女一定凍過水雖然佢面 ...

我八返來既係自一都係擺幾間既B1A,但自二就都擺真光,大家都怕自一唔收有自二作保險

aileen3388 發表於 18-3-18 18:22
我八返來既係自一都係擺幾間既B1A,但自二就都擺真光,大家都怕自一唔收有自二作保險
...

級3以內放坑真中係自2做保險線,似乎放早左,灣仔B1女生位非常充足,保險線放係乙部應該已夠穩陣。除非,級3都唔係本區B1生~~~

mcl203 發表於 18-3-18 19:15
級3以內放坑真中係自2做保險線,似乎放早左,灣仔B1女生位非常充足,保險線放係乙部應該已夠穩陣。除非, ...

係囉!自行應該放兩間入左就好開心好安樂既學校吖嘛!如果我女咁叻考到級三我就向著英華直奔囉

mcl203 發表於 18-3-18 19:15
級3以內放坑真中係自2做保險線,似乎放早左,灣仔B1女生位非常充足,保險線放係乙部應該已夠穩陣。除非, ...

坑真有咁差咩?
佢dse 成績都算不錯喎以收咁多真小生計!
起碼好過同區另一女校!

pooh仔 發表於 18-3-19 13:26
坑真有咁差咩?
佢dse 成績都算不錯喎以收咁多真小生計!
起碼好過同區另一女校!

我無講過坑真中差喎,我只係講出我知既情況,況且,直屬和聯繫係升中收生安排上係有分別~~~
‹ 上一主題|下一主題