用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有人可分享下讀I B課程的苦況嗎?
樓主: kowloonfish
go

有人可分享下讀I B課程的苦況嗎?  

poonseelai 發表於 18-3-28 13:08
同意,我孩子在港讀ib school, 日常留意事項会傾向國際性話題多D,佢話在英國大學上堂討論meme, 香港(主流 ...

唔好話上堂,大家喜歡的 pop culture 也不同。

nintendo 發表於 18-3-28 13:12
同意。
所以,明知成績唔好,就唔好上 IBDP ,令自己有一個 "IB 二十幾分" 的結果。
明知唔係讀書材料,不 ...
真心請教IB 20幾分 v BTEC畢業的出路是否分別不大? 在香港可選擇的進修課程都是副學力、Diploma等?  謝謝賜教!

bbbusy 發表於 18-3-29 10:33
真心請教IB 20幾分 v BTEC畢業的出路是否分別不大? 在香港可選擇的進修課程都是副學力、Diploma等?  謝謝 ...

聽過有BTEC 之後去外國讀酒店,運動。香港就唔知。

bbbusy 發表於 18-3-29 10:33
真心請教IB 20幾分 v BTEC畢業的出路是否分別不大? 在香港可選擇的進修課程都是副學力、Diploma等?  謝謝 ...

或者呢個網頁可以參考,這只是ESF畢業生的情況:
http://www.esf.edu.hk/esf-applied-learning-pathway-destination/

sschiu 發表於 18-3-29 11:56
或者呢個網頁可以參考,這只是ESF畢業生的情況:
http://www.esf.edu.hk/esf-applied-learning-pathway-de ...

睇了,BTEC 如果在香港的是讀HKU space, 其他都是去外國。

964000 發表於 18-3-29 13:38
睇了,BTEC 如果在香港的是讀HKU space, 其他都是去外國。

所以話這是ESF的情況,很多有外國國籍的傾向外國升學吧