用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有人可分享下讀I B課程的苦況嗎?
樓主: kowloonfish
go

有人可分享下讀I B課程的苦況嗎?   [複製鏈接]

nintendo 發表於 18-3-21 18:38
朋友個仔入咗 HKU LLB ,基本上 IS (或英美加回流香港生) 和 LS 學生唔會點一齊 mingle ,連英文好的 DGS  ...

如果本身小朋友、父母、屋企人都係香港土生土長,在香港生活,只係小朋友中小學讀國際學校,除咗同學仔,親戚朋友都係香港土生土長,小朋友都一樣融入唔到本地同學仔??

nintendo 發表於 18-3-21 18:38
朋友個仔入咗 HKU LLB ,基本上 IS (或英美加回流香港生) 和 LS 學生唔會點一齊 mingle ,連英文好的 DGS  ...

但HKU LLB都應該有為數不少lS學生?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-3-21 21:51
但HKU LLB都應該有為數不少lS學生?

我只是話,IS 一堆,LS 一堆,冇話少 IS 喎。

fathaha 發表於 18-3-21 20:42
如果本身小朋友、父母、屋企人都係香港土生土長,在香港生活,只係小朋友中小學讀國際學校,除咗同學仔,親 ...

中學己經完全唔啱key,唔好講大學,除左由细玩大的表親外。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

nintendo 發表於 18-3-21 21:52
我只是話,IS 一堆,LS 一堆,冇話少 IS 喎。

咁好正常,小圈子每個地方都有。

Monstereasy 發表於 18-3-21 20:02
我以前係HKU, 一班七十人,回流生,IS及外國人共約二十人。當中大部分識廣東話,只有日本仔,韓仔同鬼仔唔 ...

外國學生成日complain 香港LS學生唔侵佢地玩,佢地想埋堆融入都唔得,因為連傾莊都只講廣東話,所以佢地一般只跟香港IS學生玩

fathaha 發表於 18-3-21 20:42
如果本身小朋友、父母、屋企人都係香港土生土長,在香港生活,只係小朋友中小學讀國際學校,除咗同學仔,親 ...

唔出奇,跟本係兩個世界既人,仲有一點係如果個IS學生唔係自願留港讀大學,而係父母要求,好多時見到中學同學仔係外國讀u既生活會好羡慕,係香港更唔開心

blc_mama 發表於 18-3-21 22:39
外國學生成日complain 香港LS學生唔侵佢地玩,佢地想埋堆融入都唔得,因為連傾莊都只講廣東話,所以佢地一 ...

其實大家如果在外資行打工,都同樣遇上一樣情況.  所以跟本不需只為融入”本地”所謂的大多數而自尋煩惱.  

Monstereasy 發表於 18-3-21 22:02
咁好正常,小圈子每個地方都有。

就算LS到了中學再轉了入了IS/boarding school, 很多時也會自己同番LS的人一齊玩,都未必可以融入外國人一起。唔好話學生,我地家長都有呢個現象,外國家長/local 家長。反而小朋友由細玩到大就不會咁分,所以讀IS我都覺得愈細開始愈好。

1992英语baby 發表於 18-3-21 22:49
其實大家如果在外資行打工,都同樣遇上一樣情況.  所以跟本不需只為融入”本地”所謂的大多數而自尋煩惱.  ...

呢樣每年international students都complain,大學唔可能用你既回覆黎答d同學卦?

其實#18 shadeslayer已講出重點

964000 發表於 18-3-21 22:55
就算LS到了中學再轉了入了IS/boarding school, 很多時也會自己同番LS的人一齊玩,都未必可以融入外國人一 ...

每個人總會同某堆人friend d,同另一堆人無咁friend,好正常,但唔會完全ignore無咁friend嗰group。non ls students好多時既問題係ls students係completely ignore them,係我睇你唔到你就唔存在嗰隻,所以搞student activities只用廣東話

blc_mama 發表於 18-3-21 22:39
外國學生成日complain 香港LS學生唔侵佢地玩,佢地想埋堆融入都唔得,因為連傾莊都只講廣東話,所以佢地一 ...

我哋當年唔上莊,只落pub. 所以好好玩

唔衹兩堆,聽講而家系大學分三堆人。IS 一堆,LS 一堆,大陸學生一堆。

kwunpa 發表於 18-3-22 01:39
唔衹兩堆,聽講而家系大學分三堆人。IS 一堆,LS 一堆,大陸學生一堆。

香港學生係多數,應該大方D,其實機會難得,有西方文化,中國文化,無謂抗拒,浪費大好機會。。

shadeslayer 發表於 18-3-22 02:36
香港學生係多數,應該大方D,其實機會難得,有西方文化,中國文化,無謂抗拒,浪費大好機會。。
...

呢一樣我應同。。現在的香港小朋友過於自我中心。。他們沒有嘗試去了解他們的文化。。其實我有點擔心他們。。因為時代變遷。。國內小朋友讀完高中落香港讀大學, 再留港工作。。他們的能力和應變力都比現在香港小朋友強呢!

robocorn 發表於 18-3-22 09:23

呢一樣我應同。。現在的香港小朋友過於自我中心。。他們沒 ...

當人地無到,唔嘗試講,或尊重英文普通話,唔好講能力,基本禮貌也未合格。

話分兩頭,我見好多在香港的大陸學生都無心融入香港社會,大部分無想過學廣東話,亦唔同香港學生玩。更少看香港報紙雜志。他們好多一心衹想拿個學位,到外國讀研究院;又或者畢業留多三年,讀書又好打工又好,欏埋香港身份證。又有一批衹想畢業后做金融,揾大錢,而家投行都系大陸人多,呢批學生根本無需要融入香港社會,更鄙視香港學生的“不思進取”。

香港人去英國讀書,終日同香港同學玩,英文都講唔好;你會唔會怪英國學生“自我中心,當人無到,浪費機會”?

香港學生去外國留學,融入唔到外國,系香港學生的錯。外國及大陸學生來香港留學,融入唔到香港,又系香港學生錯!

我相信好睇孩子本人,我孩子(private independent achool)留港同學有些跟 LS同學相處融洽,直情係甜心,爭住一起做project (英文好同組織能力強),有些覺得LS學生比較hea,唔係好喏key

kwunpa 發表於 18-3-22 11:41
話分兩頭,我見好多在香港的大陸學生都無心融入香港社會,大部分無想過學廣東話,亦唔同香港學生玩。更少看 ...

你講呢黎大陸人我見好多。佢地基本上攞你資源,争你職位,但睇你唔起……

香港人唯有自己力争上游。
‹ 上一主題|下一主題