用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有人可分享下讀I B課程的苦況嗎?
樓主: kowloonfish
go

有人可分享下讀I B課程的苦況嗎?  

kwunpa 發表於 18-3-22 11:41
話分兩頭,我見好多在香港的大陸學生都無心融入香港社會,大部分無想過學廣東話,亦唔同香港學生玩。更少看 ...

鐘意同咩人玩,有學生自由,但在全球化慶合合的時候,當然我會建議同學 make an effort to mix with students from other cultures.  Both sides are the same.

不過,在活動中要考慮第一語言不是廣東話的同學,否則連最基本的尊重也未有。

而且,香港所有大學也是英文教學,平時只用廣東話,it is wrong on so many levels.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Jane1983 發表於 18-3-22 12:00
你講呢黎大陸人我見好多。佢地基本上攞你資源,争你職位,但睇你唔起……

香港人唯有自己力争上游。

Hilary 話齋,when you go low, I go high.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

唯有咁唸。
唔知係咪無受過偏激老師的洗禮,IS學生相對LS學生對中國或者大陸人,好似比較無咁反感咁。

Jane1983 發表於 18-3-22 13:12
回覆 shadeslayer 的帖子

唯有咁唸。

因為本來同學便是五湖四海。

Who I am, is not defined by others behaviour.

Jane1983    發表於 18-3-22 13:56

回覆 robocorn 的帖子

其實我關注的重點是香港師生的語文能力,不是融合問題。感覺上現今本地學校的師生語文能力都比八、九十年代差,入不到UGC學位的學生英文真係好極有限。但讀自資學位、甚至high dip都要做project,都一樣要溫書考試,但老師同學個個講廣東話,IS學生點跟得上?更何況IB只是僅僅合格的人相信學習動機都不會太高,如果上堂連同老師同學溝通都有問題,仲點會有心機上堂呢?不如早d出來做野好過?IS教育重創意,IS學生即使academic不好,相信在其他方面也可以有好發展的。
P.S.本地學校學生好多時係怕聽唔明外藉/IS學生講野先唔敢做朋友,就算英文好的本地生,都不是個個對自己咁有信心的

shadeslayer 發表於 18-3-22 12:42
鐘意同咩人玩,有學生自由,但在全球化慶合合的時候,當然我會建議同學 make an effort to mix with stude ...
//香港所有大學也是英文教學,平時只用廣東話,it is wrong on so many levels.//

香港中文大學由創校開始,法定語言系中文及英文;老師在課堂上可以以英文、國語或廣東話授課。

以前讀大學時,有一臺灣來同學,來之前未學過廣東話。來香港讀書后,常常與我們一起玩,積極學廣東話,不到一年已經可以用流利廣東話跟我們溝通。
現在,我看到很多大陸學生,從沒想過學廣東話。很多畢業后留港工作的,十多年在香港,結婚生子,也不懂說廣東話。有心學,說不好是一回事,像金庸倪匡;但近二十年來這批留港工作生活的大陸學生,根本沒想過學。這些陸生又有幾尊重香港呢?

mandy_ng207 發表於 18-3-22 14:25

其實我關注的重點是香港師生的語文能力,不是融合問題。感覺上現今本地學校的師生語 ...

香港官津學校的中英文教育根本出了大問題,衹是政府、教育局、學校、老師一直不承認。

kwunpa 發表於 18-3-22 15:04
//香港所有大學也是英文教學,平時只用廣東話,it is wrong on so many levels.//

英文是7間资助大學的唯一教學語言,是中大的其中一樣正式教學語言。

英文在香港仍是其中一樣法定語言。

HK univeristy student led events in which English speakingstudents arenot considered is wrong on so many levels.

kwunpa 發表於 18-3-22 15:22
以前讀大學時,有一臺灣來同學,來之前未學過廣東話。來香港讀書后,常常與我們一起玩,積極學廣東話,不到 ...

這類香港學生和內地生也幫唔落,但香港學生責任可能大D,因為無盡地主之誼。

mandy_ng207 發表於 18-3-22 14:25

其實我關注的重點是香港師生的語文能力,不是融合問題。感覺上現今本地學校的師生語 ...

大學教育普及化,何只平均語文水平,平均學習能力,工作能力也不能和十幾萬中學生,兩間大學的時代比。

Also the Government is belittling English.  Go and see our financial secretary's official blog - Chinese only.  Not even bother to have an English translation.

https://www.fso.gov.hk/eng/blog/index.htm

kwunpa 發表於 18-3-22 15:25
香港官津學校的中英文教育根本出了大問題,衹是政府、教育局、學校、老師一直不承認。
...

好嘅中英文老師可遇不可求,好多中英文好嘅畢業生都選擇做建築師、律師、醫生都唔想做教師

大家騎劫咗樓主個post啦,樓上有位講得啱,IB成績唔好,但如果有其他強項,何不向其他方面發展?如外語丶溝通能力強,做幕前得唔得?李寶樁都有校友做了大台藝人(並不是說他們IB成績不好先去做)
或者有興趣整嘢食,去外國讀個藍絲帶?
樓主當初選IB這條路不是為了跳出框框?
建議調整心理同小朋友好好傾吓,咩先最適合佢

假如家長認為選讀國際學校是因為考大學容易一點,這是錯誤的。而IB課程本意並不是為學生提供一條比較容易入大學概捷徑,一個成功概IB學生並不是滿分就叫勁,而係希望佢有世界視野,關心社會。如果一個學生去做慈事係因為想入一間好大學,整件事就本末倒置。

而我一向不太讚成這種概念。當然,我明白很多家長也很擔心,因為這是一個現實概問題。如果你讀IB低分,不是你小朋友差,而是他在其他方面的天份有待發展。

Everybody is a Genius. But If You Judge a Fish by Its Ability to Climb a Tree, It Will Live Its Whole Life Believing that It is Stupid.

如果你小朋友得20幾分,還要他升讀傳統大學,那就是「埋沒天才」。王祖藍先生今日咁紅,佢係讀演藝學院。(他是傳統學校),如果佢起讀會計或者律師,你覺得會唔會真係「搞笑」左d?

最重要係發掘小朋友天份,而不是要他們去符合某一制度下概分數。

小寶貝兒    發表於 18-3-23 15:22

nintendo 發表於 18-3-21 18:38
朋友個仔入咗 HKU LLB ,基本上 IS (或英美加回流香港生) 和 LS 學生唔會點一齊 mingle ,連英文好的 DGS  ...
有d surprise.  以為語言是分界嶺。。 但如果英文好,而分開玩,是自卑的心態嗎?
親子王國以外之連結已被刪除

小仙女Mummy 發表於 18-3-28 10:48
有d surprise.  以為語言是分界嶺。。 但如果英文好,而分開玩,是自卑的心態嗎?
...

我估係話題唔同,正所謂唔啱channel.

小仙女Mummy 發表於 18-3-28 10:48
...

好多local小朋友去到外國讀書都一樣會自己玩,未必可融合當地人

貝珠 發表於 18-3-28 12:18
我估係話題唔同,正所謂唔啱channel.

同意,我孩子在港讀ib school, 日常留意事項会傾向國際性話題多D,佢話在英國大學上堂討論meme, 香港(主流學校)和國內生未必知講緊乜,試過group discussion 懶理有非港生/国內生,只用自己語言溝通。當然這可能是個別情況

964000 發表於 18-3-21 13:03
成績不好又不出國咪學門手藝,最緊要性格和社交技巧好,IB/DSE都是一樣吧。
...

同意。
所以,明知成績唔好,就唔好上 IBDP ,令自己有一個 "IB 二十幾分" 的結果。
明知唔係讀書材料,不如一早另謀出路,好過到時手拿 IB 二十幾分。
當然,不選擇主流高中,是要放下 "面子"。