用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有人可分享下讀I B課程的苦況嗎?
go

有人可分享下讀I B課程的苦況嗎?   [複製鏈接]

總有人讀I B過程中,成績有不理想,跟不上對嗎?外補後成續依然落後,還可有什麼打算?I B攞廿十幾分,不出國,在港又有何出路呢
   3    0    0    0

kowloonfish 發表於 18-3-17 16:17
總有人讀I B過程中,成績有不理想,跟不上對嗎?外補後成續依然落後,還可有什麼打算?I B攞廿十幾分,不出 ...

20幾分恐怕入副學士吧?或High Dip

總有人讀I B過程中,成績有不理想,跟不上對嗎?外補後成續依然落後,還可有什麼打算?I B攞廿十幾分,不出 ...

我見你開了其他幾個 topic ,似乎考慮緊由 LS 轉 IS 。
其實上到去 IBDP  前,學校應該會和家長溝通,學生水平會不會太差,不適合上 IBDP 。
畢竟 IBDP 不易,學校冇理由推成績唔好的學生去 IBDP 送佢地去死。
總之,如果到時學校話 OK ,即係代表學生夠水平,咁學生亦有責任 deliver 合理的成績囉。
在 IB 生而言,其實 PG 32 分以下已經算不理想。

如果得二十幾分,相信可以試下報副學士,high dip 或 IVE。

回覆樓主:

我認識一位鄰校同學
他是IB MYP 升上 IB DP的
只拿到 27/28分
最後選擇了入讀嶺南毅進
一年後就去了瑞士升讀酒店學系

JanetCMC 發表於 18-3-18 13:58
我認識一位鄰校同學
他是IB MYP 升上 IB DP的
只拿到 27/28分

毅進是給以前會考沒有五科(中英數)合格的同學讀。27/28分IB讀毅進,聽落好惨。不过最后有能力去到外国進修还好。

IB 27/28分即等同dse嘅咩分數左右?

回覆樓主

入唔到八大,可以讀自資院校,IVE都有degree course,俾心機讀叻D有機會可以transfer

kowloonfish 發表於 18-3-18 18:08

水平同DSE差不多, 出國一定無問題,只是本地大學少,大部分學位留給DSE學生,DSE只是評級制,入學門檻3322,17-8分都有機入U,IBDP有合格要求,要夠24分才能有diploma,最少要31-2分才有U收,29分入到浸大已經好好彩

kowloonfish 發表於 18-3-18 18:08

冇一個公認的兌換表。
IB 24 分合格,即 4 分 x  6 科。

菇芝bebi 發表於 18-3-21 08:54
最少要31-2分才有U收,29分入到浸大已經好好彩

多謝報料,原來有人 29 分都入到浸大。

其實成績不好又不打算出國,無論讀什麼課程,都是面對一樣的挑戰吧?為啥著眼問IB?

Radiomama 發表於 18-3-21 12:52
其實成績不好又不打算出國,無論讀什麼課程,都是面對一樣的挑戰吧?為啥著眼問IB?
...

成績不好又不出國咪學門手藝,最緊要性格和社交技巧好,IB/DSE都是一樣吧。

其實讀國際學校IB若成績不好真係要有出國的準備(包括金錢和心態,自理能力)...因為國際學校學生始終英文比中文流利得多,而自資學位的本地生一般是中文比英文好,老師也是(只是個人觀察,有錯請更正),在上課學習或做project方面或會不適應(可能你想問老師一個theory,但他英文水平不夠高,不能詳盡解釋),所以如果不打算出國,就算讀IB也要打好中文基礎,大學才方便留港。或者考下演藝學院之類?

mandy_ng207 發表於 18-3-21 13:43
其實讀國際學校IB若成績不好真係要有出國的準備(包括金錢和心態,自理能力)...因為國際學校學生始終英文 ...

You make a good point, imagine a mainly English speaking person with non native Cantonese studying in IVE, 很大機會比人話偽ABC融入唔到

964000 發表於 18-3-21 14:13
You make a good point, imagine a mainly English speaking person with non native Cantonese studying  ...

唔好話IVE,唔少even識講廣東話既IS學生入到HKU都融入唔到

964000 發表於 18-3-21 14:13
You make a good point, imagine a mainly English speaking person with non native Cantonese studying  ...

IS本身就是香港極少數人口,何必要融入絶大多數?

blc_mama 發表於 18-3-21 15:01
唔好話IVE,唔少even識講廣東話既IS學生入到HKU都融入唔到

係架

1992英语baby 發表於 18-3-21 15:49
IS本身就是香港極少數人口,何必要融入絶大多數?

What do you feel if you spend 4 years in University with classmates you can't mix with.

Terrible.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

朋友個仔入咗 HKU LLB ,基本上 IS (或英美加回流香港生) 和 LS 學生唔會點一齊 mingle ,連英文好的 DGS GHS 女仔,都好少和 IS 學生玩。

我以前係HKU, 一班七十人,回流生,IS及外國人共約二十人。當中大部分識廣東話,只有日本仔,韓仔同鬼仔唔識講。我哋一樣玩到顛,最潛融入唔到既唔係IS嗰批,反而係LS自己 摺埋既學生。
‹ 上一主題|下一主題