用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小狀元小一面試班
樓主: msmiu
go

小狀元小一面試班   [複製鏈接]

lasjashk 發表於 18-3-23 20:55
你可以試試Smarties House,我仔的老師是Ms Lo,好細心,由去年一月上到十月,今年考直私有十間收

...

We joined smartie house too. My son’s teacher was ms lee. He loved Interviews. Kept asking me why I didn’t apply more schools for him to interview. Hahaha

daphnebaby 發表於 18-3-31 12:55
We joined smartie house too. My son’s teacher was ms lee. He loved Interviews. Kept asking me why  ...

我今年都係搵Ms Lo,你上年考嗎?考得好嗎?有幾多offer呀?

回覆樓主

Send 左enquiry email , 不過冇回覆

小狀元超大班 (超過10人) 未必可以照顧到每個小朋友 但可以俾小朋友大概知道面試會考啲咩 俾好多不同題型你知 當然家長跟下成效會更好
Smartie house朋友評價好好 小班教學 較着重訓練小朋友的面試態度

daphnebaby 發表於 18-3-31 12:55
We joined smartie house too. My son’s teacher was ms lee. He loved Interviews. Kept asking me why  ...

有前途!

sunshineB 發表於 18-4-13 19:30
Send 左enquiry email , 不過冇回覆

x2

仲有什麼方法聯絡他們?

kellyvicbb 發表於 18-4-13 21:02
小狀元超大班 (超過10人) 未必可以照顧到每個小朋友 但可以俾小朋友大概知道面試會考啲咩 俾好多不同題型你 ...

我仔join小狀元, 3-9月”恆常班”, 10-11月再join “專班”, 我覺得如有心水學校, 要讀埋”專班”

係同事介紹我去小狀元, 佢仔仔前年讀左之後入了心水學校, 我仔也一樣, 兩個小朋友同一學校, 師兄弟

回覆樓主

有邊間面試班有暑期課程?

lasjashk 發表於 18-3-23 20:55
你可以試試Smarties House,我仔的老師是Ms Lo,好細心,由去年一月上到十月,今年考直私有十間收

...

Can pm miss Lo e-mail Ma? Thanks so much

JRmnm 發表於 18-3-20 20:09
流水作業式,如果俾我再揀,會選擇唔讀

同意,謀利機構辦的面試班,只會浪費時間和金錢,很多時只會教小朋友背答案,若被小學發現肯定會扣分,效果遠不及父母自己教。

msmiu 發表於 18-3-16 23:12
請問有冇家長可以分享經驗,口碑如何?
正在考慮小一面試的暑期班

我哋上咗小狀元一年, 結果 有8間私小/直資收, 還有一些second in都冇去。 學術上,小狀元幫唔到太多,但在presentation ,邏輯思維,溝通技巧相幫助好大。 我都好多謝嗰兩位老師. 佢哋教咗好多常識,科學實驗...我哋小孩也學咗好多嘢.... 面試結果好睇小朋友定唔定,合作性,學術水平,再加埋 面試班的一些面試技巧,可以錦上添花。 同埋去到 考試嗰排,佢會重點溫習 考試題目 其實好有用

taisinwong 發表於 18-6-7 22:47
我哋上咗小狀元一年, 結果 有8間私小/直資收, 還有一些second in都冇去。 學術上,小狀元幫唔到太多,但 ...

其實我也是一樣,我仔也是有7間直私收到offer, 而且成功考入最最心儀的男直資小學,所以一些2nd in 沒有去了。此外,我也十分贊同你的看法!

LittleButter 發表於 18-6-7 23:17
其實我也是一樣,我仔也是有7間直私收到offer, 以及一些2nd in 沒有去。所以也十分贊同你的看法! ...

想請教除左面試班外,外補學術及本身就讀的幼稚園都重要嗎?

1218ck 發表於 18-6-7 23:30
想請教除左面試班外,外補學術及本身就讀的幼稚園都重要嗎?
如果目標是神校、一線直私,個人相信也重要的。不過,當然不一定要外補,有些父母有心有力有時間地自己幫孩子,也是可行的。如果目標是二線直私,相信要求相對地沒有這麼高的。

我不是打手,我是去年用家,感恩遇上樂萃Miss Lau, 她提點及模擬了每間熱門小學的面試形式,而且每節課後,她都和我當面或是電話溝通我仔的表現,優劣,教我如何看他練習和答題技巧。令我仔仔從懵懵懂懂,逐漸進入狀態,戒掉小動作,學會專注及自然自信對答,發揮他的長處,又不失他的童真自然,摘下了數個offer,最感恩是考進了我們最最心儀的一所小學。所以我誠心推薦給大家!

valentinored 發表於 18-4-21 14:44
我仔join小狀元, 3-9月”恆常班”, 10-11月再join “專班”, 我覺得如有心水學校, 要讀埋”專班”

係同事 ...

-----

回覆 lasjashk 的帖子

我想問smarties house無電話可以查詢, 所以只填咗網站份form, 但無人聯絡我。 想了解多d, 面試班係上幾多個月, 每星期一堂?  收費??  另外可以pm你資料比我嗎?  因為舊生介紹會優先入班, 謝謝

回覆樓主

回覆 daphnebaby 的帖子

Do you mind sharing their contact through PM? Thank you very much!
I am struggling between a couple interview classes for my little one...

valentinored 發表於 18-4-21 14:44

係同事 ...

可否推介小狀元導師?Thanks
‹ 上一主題|下一主題