用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中小升1A英中
樓主: dannyczx
go

中小升1A英中  

Yanamami 發表於 18-3-19 12:24
应該唔同小学吧……

小学課程中文学基本野,文法、詞彙、应用……中学中文課程两回事,要理解要分析~我果 ...
又係果句, 以前我哋又好似無逢銜接咁學中學中文.............依家小學課程深咗, 小朋友睇書多咗, 唔好話家姐, 我連阿妹D中文 & 中史都無乜擔心, 反而係科英文啫。佢哋對D古文古詩, 同埋歷史書, 都好受落喎。有興趣, 自然讀得好D既。唉!阿大科數真係................

little_yolky 發表於 18-3-19 13:03
又係果句, 以前我哋又好似無逢銜接咁學中學中文.............依家小學課程深咗, 小朋友睇書多咗, 唔好話家 ...

我地話就話中小,不过GS都係英文~如果小朋友無兴趣中文阅讀,只靠学校中文堂,叻極有限。应付校內考試叻唔代表有料到。奇在我女中史都好高分下,中文就係差-大截。

家姐数差成点?我大女小学时我教佢数,不知拍爛幾多把间尺。去数研成效不彰,私補算有个不断鼓勵既老師,好左d. 中-都係麻麻地,中二学校有个好老師,又有起色,之後都係補住数……dse都有个5呀~希望在人间,長期搏鬥禁啫~

以前我細個都是二線中小接1A英中, 當時雖我是小學多年級一, 英文自問都是普通, 有興趣但唔係好叻, 都要花時間接上去, 尤其是history 多長生字.  但當時好似冇而家多科,  而且大部份科雖說全英老師有用中文說. 感覺比而家的易接.  

而家我睇多左初中的書, 知道程度去邊, 已早點叫阿仔(P6)留意番難的topic. 因為阿仔英小上, 好多科的英文字都已熟, 會少問題, 所以會多花時間在中文及中史.  

Yanamami 發表於 18-3-19 13:51
我地話就話中小,不过GS都係英文~如果小朋友無兴趣中文阅讀,只靠学校中文堂,叻極有限。应付校內考試叻唔 ...
佢都係補數研, 由80頭變80尾咁..........我真係唔明點解一望就知既數, 佢都要諗架............睇怕佢中學都要長補數。

jumphigh 發表於 18-3-19 09:31

英小一定入精英班???

奇哉怪也浦左eK好耐?是閒人有空上ek一看學吓野吧!教育好陌生?不算但失敗就真 自己25+才會考(正常16+可會考)留班和踢出校是自己專長,請不要問那專長 :。。。。不如開post講中小學生英文可比芵小!

Yanamami 發表於 18-3-19 13:51
我地話就話中小,不过GS都係英文~如果小朋友無兴趣中文阅讀,只靠学校中文堂,叻極有限。应付校內考試叻唔 ...

科數真係攞我老命

我屋企有幾把間尺又係崩了角

siden 發表於 18-3-19 18:10
科數真係攞我老命

我屋企有幾把間尺又係崩了角

你話中一科學,不會吧,我見小女話記下科學室入面D用品,記下用時D step,寸下字……好快記得。反而中史,西史要背同記生字,用時間比較多。中文也多時間背野,英文考平時冇乜野記……。

JJDBB 發表於 18-3-19 20:43
你話中一科學,不會吧,我見小女話記下科學室入面D用品,記下用時D step,寸下字……好快記得。反而中史, ...

我意思係果科數學

siden 發表於 18-3-19 22:15
我意思係果科數學

數學要做得多,唔明都要問明白。

JJDBB 發表於 18-3-20 07:57
數學要做得多,唔明都要問明白。
最弊係佢講唔到佢唔明d乜,大人又唔明佢点解会唔明,总之就係唔明~用唔同方法解完俾佢,得回係空洞眼神同-臉茫然,果种絕望唯有揾把间尺發泄……

Yanamami 發表於 18-3-20 08:37
最弊係佢講唔到佢唔明d乜,大人又唔明佢点解会唔明,总之就係唔明~用唔同方法解完俾佢,得回係空洞眼神同- ...

就算好似明咗,轉個頭條題目改少少已經即刻呆咗

Yanamami    發表於 18-3-20 11:25

siden 發表於 18-3-20 10:39
Hi5

Yanamami 發表於 18-3-20 08:37
最弊係佢講唔到佢唔明d乜,大人又唔明佢点解会唔明,总之就係唔明~用唔同方法解完俾佢,得回係空洞眼神同- ...

如果小朋友是接受去補數可以判出去,我數白痴,爸爸工作又忙,老師教得淺,学校考得深。

siden 發表於 18-3-20 10:39

所以要不断好多題型做。

jumphigh 發表於 18-3-20 10:45
呢种情況似乎只有等………………等一日佢叮一声自己突然明哂到时佢反而唔明佢自己当初点解会唔 ...
叮一聲非常重要, 所謂 '豁然開朗' 也!

JJDBB 發表於 18-3-20 13:18
所以要不断好多題型做。

之不過,仲有其他科要兼顧

現在情況係,掛住做數,其他科目時間又不夠,都唔知顧得邊様

dannyczx 發表於 18-3-18 17:11
中小以前用開中文書本,去到中學全英,不會有一段適應過程嗎?

以前沒直私,也沒有一些官津中文小學奇奇怪怪的數學/常識用英文教,大家都不適應就都沒問題了。

回覆樓主:

中學老師唔教書〈自由講塲)post,尢其昰band1入得是天才,不教也識原來band1學校是xx,家長心声靠自己,靠補習,靠家長

siden 發表於 18-3-20 23:31

之不過,仲有其他科要兼顧

這個好明白,佢地中學多野做,多野玩,時間分配一定要好。要睇小朋友自己會唔會自己分配好時間,備下課,小測,默書必須温習,知道自己什麼方面不足,家長不用太担心,慢慢佢地自己會撑握!