用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中小升1A英中
go

中小升1A英中   [複製鏈接]

哪(些)科目最大挑戰?

過來人是怎樣克服和順利銜接的?
   5    0    0    0

無乜適應问題,英文数-个学期都习慣。中文科反而最差……

Yanamami 發表於 18-3-16 17:30
講開又講, 我當年雖然話係中中, 但數學都係用英文書, 上英文堂都又係全英教, 又好似完全無適應問題咁喎。但去到自己阿女時, 唔知點解又好鬼擔心。

BTW, 諗諗下我哋以前都真係幾勁, 小學中文無咁深, 但一上中學全本書都係文言文, 又突然轉到channel, 全部識晒, 無乜難道喎。

little_yolky 發表於 18-3-16 17:45
講開又講, 我當年雖然話係中中, 但數學都係用英文書, 上英文堂都又係全英教, 又好似完全無適應問題咁喎。但 ...
所以係你过份担心啫~

適應冇問題,中一可以食老本。反而讀落成績得唔得,就要睇真正個人實力了。

Yanamami 發表於 18-3-16 17:30

中小,傳統的唔可以再傳統的中小,升中後最頭疼科目:中史。花時間最多科目:中文。

英文,數學,還有其他科目基本唔使點打理。

dannyczx 發表於 18-3-16 14:43
哪(些)科目最大挑戰?

個個人情況唔同,我兩個就係中文。

b3410 發表於 18-3-16 22:10
中小,傳統的唔可以再傳統的中小,升中後最頭疼科目:中史。花時間最多科目:中文。

英文,數 ...
中史都可以避,反正高中可以唔修;中文就無得避。

回覆樓主:

路過!原來咁多家長中小入band1A,又
羨慕又XX,孩子不叻又是中中只好求教叻家人,大部份是—句心法*自强不息,遇强越强*估高班的通識用英文作答!

brother4 發表於 18-3-17 10:34
路過!原來咁多家長中小入band1A,又
羨慕又XX,孩子不叻又是中中只好求教叻家人,大部份是— ...
又唔駛羨慕,官津都唔少B1A, 只要B1個POOL,抽獎啫, 都有機會.

回覆樓主:

抽獎入係有,可惜自己果區得1間band1A,間學校一是精英班其它是垃X班,但每年好多人爭著入

王家爸爸 發表於 18-3-17 08:45
個個人情況唔同,我兩個就係中文。

我仔小四,但我已預見中學讀中文時嘅痛苦。
如果學校真的會將通識轉英文,我可以安心多一科。

October. 發表於 18-3-17 11:27
又唔駛羨慕,官津都唔少B1A, 只要B1個POOL,抽獎啫, 都有機會.
靠抽奬入1A中學,是福是禍真係好難講,實力唔夠又要夾硬上,最終分分鐘害了孩子。

TwinWong    發表於 18-5-11 23:14
Yanamami    發表於 18-3-17 17:39

S-Kwok 發表於 18-3-17 12:50
我仔小四,但我已預見中學讀中文時嘅痛苦。
如果學校真的會將通識轉英文,我可以安心多一科。
...
小四仲早,可以現在開始多睇中文書。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-17 14:15
靠抽奬入1A中學,是福是禍真係好難講,實力唔夠又要夾硬上,最終分分鐘害了孩子。 ...
要自己衡量,B1A最大既特點係學霸多,競爭大。但官津還是有大約6X%係抽獎入,有志者、遇強愈強適合。要諗下到DSE時一樣要面對競爭。

王家爸爸 發表於 18-3-17 17:57
小四仲早,可以現在開始多睇中文書。
但通常高小已会偏埋一边,唔多願意……

Yanamami 發表於 18-3-17 18:17
但通常高小已会偏埋一边,唔多願意……
我覺得英文差反而容易攪,中文差開好難追

October. 發表於 18-3-17 17:58
要自己衡量,B1A最大既特點係學霸多,競爭大。但官津還是有大約6X%係抽獎入,有志者、遇強愈強適合。要諗下 ...
若孩子性格屬遇強越強還好,否則未到考 dse 已經信心盡失,死左一大半

dannyczx 發表於 18-3-16 14:43
哪(些)科目最大挑戰?

你也是過人呀,你如何應付?

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-17 14:15
靠抽奬入1A中學,是福是禍真係好難講,實力唔夠又要夾硬上,最終分分鐘害了孩子。 ...

絶對認同。 靠抽入Band 1a中學, 全校有25%係學霸(自行入到係精英中嘅精英), 部份係中上游(band 1a-b生), 另外部份中下游(band 1b-c生), 呢堆中下游升中四嘅就要自强不息, 自求多福!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題