用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朱子穎轉投德萃小學 達雙贏局面(程尚達) ...
樓主: elbar
go

朱子穎轉投德萃小學 達雙贏局面(程尚達)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-3-20 11:23
"教育商品化", 有呢個諗法本身就有問題

一間私校, 定位不清, 與其攪Gimmick, 不如做好本業, 至少為學生提 ...

hkpapa852

睇報導,佢地會有中學!

但教育界,出現商品化,已經係事實!

ar_mak 發表於 18-3-20 11:37
喂,我球迷黎架,睇波咋大佬~
又系0既,你在之前个铺跑突左0甘多,要休息一下。

猴子爸 發表於 18-3-20 11:26
Terencema7, 您好!
系ga, 只要google 下“香港已结束的学校”,就发现有一个很长的list, 其中有很多名校 ...

可能過多10年20年,就可以決定呢d 新晉私校會否像新法一樣!

但情況有點不同係,當年o既新法係band 5 津校唔收,或者會考repeater 讀。

所以,12年左右就見到!

ar_mak 發表於 18-3-20 11:42
坦白講,我兩邊都冇幫,真係仍然窿對窿。似乎要搵出缺口去突擊,雙方都冇問題,但兩邊既前鋒都唔識入波果下 ...
还好你视我为“助攻”,不需换我出场,那么你就做个前锋进攻示范啦。

Terencema7 發表於 18-3-20 11:38
hkpapa852

睇報導,佢地會有中學!
會有中學...... 即係幾時? 點解唔係創校時同時開埋中學呢?

2016-2017年招生時, 係有開辦到小三, 呢班學生2年後升中又有咩安排呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-20 11:47
會有中學...... 即係幾時? 點解唔係創校時同時開埋中學呢?

2016-2017年招生時, 係有開辦到小三, 呢班學生2 ...

利申我係有offer!

星期日簡介會,佢地講左現時小四學生必定接到其中學!

Terencema7 發表於 18-3-20 11:49
利申我係有offer!

星期日簡介會,佢地講左現時小四學生必定接到其中學!
如果人地唔想讀佢間中學呢? 咁有冇為學生呈分先?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實睇到呢到, 都唔明有乜好嘈! 有唔同嘅辦學團體/理念, 帶俾市場/家長唔同嘅選擇, 唔好咩?! 點解一定要人地接受自己嗰套"好"學校嘅標準?
BTW, 見上面有post質疑辦學團體嘅背景, 甚至創辦人嘅品格. 其實學校喺呢兩方面有咩問題?

如果我站在pro 德萃的陣營,我會用“自然學校”作例子。
自然學校背後沒有強大後台,也沒有中學,但有一個強大理念 – 自然學習。就是這一個理念,把認同此理念的家長學生牽繫在一起。是的,學校有機會可能會做不下去,可能要進band3中學,但孩子在這重要的6年時光中是快樂的,是正向的,即使要進band3,他們都是在陽光中長大的孩子,有足夠的內在能量面對人生。這些對選擇自然學校的家長已經足夠了。至於這所學校能夠繼續營運下去嗎?就靠教學團隊,家長,學生,擁抱共同信念中努力走下去吧。 

借用這個template:
德萃學校背後沒有強大後台,也沒有中學,但有一個強大理念 – 創新學習。就是這一個理念,把認同此理念的家長學生牽繫在一起。是的,學校有機會可能會做不下去,可能要進band3中學,但孩子在這重要的6年時光中是快樂的,是正向的,即使要進band3,他們都是在自由无拘束中長大的孩子,有足夠的內在能量面對人生。這些對選擇德萃學校的家長已經足夠了。至於這所學校能夠繼續營運下去嗎?就靠教學團隊,家長,學生,擁抱共同信念中努力走下去吧。 

這麼感性,還能challenge我嗎?

ok3 發表於 18-3-20 11:54
其實睇到呢到, 都唔明有乜好嘈! 有唔同嘅辦學團體/理念, 帶俾市場/家長唔同嘅選擇, 唔好咩?! 點解一定要人 ...
一間學校, 最重要係俾到人有清晰既方向/目標

根本問題: 方向朝令夕改, 叫人如何跟從?

現實問題: 如何協助學生銜接本地中學, 大學?

hkpapa852 發表於 18-3-20 11:52
如果人地唔想讀佢間中學呢? 咁有冇為學生呈分先?

未有解答呈分試問題

猴子爸 發表於 18-3-20 12:01
如果我站在pro 德萃的陣營,我會用“自然學校”作例子。
自然學校背後沒有強大後台,也沒有中學,但有一個 ...

猴子兄:

反而大家係咪要諗諗佢其實背後有冇隱形金主? 或者係咪一個30歲出頭o既校董可以一人之力創校,或是佢有魅力可以令金主集資創校。

開左3年,可以開多個個校舍係九龍,可以請到朱子穎,絕對唔簡單。

Terencema7 發表於 18-3-20 12:19
未有解答呈分試問題
有冇呈分都唔正面回答?

下年已有小五學生, 需要呈分了 (如果安排呈分)

而且如果要呈分, 學校必需配合EDB, 提供必須呈分個6科既成績

德萃目前沒有一科正式既常識科, 佢會否打算為呈分去調整課程, 還是索性唔呈分呢?

punlik 發表於 18-3-20 12:20
今次換校長, 以事論事, 有人話是朝令夕改, 我會認為是良性既改變.
朱校長一方面實施愉快學習,另一方面贊成T ...

佢40歲未到就有個咁靚o既track record, 前途無限

punlik 發表於 18-3-20 12:01
好多人太過杞人憂天.

覺得學費貴既, 其實名幼學費每月都要六千幾.值唔值只能夠講見人見智.

我認同,負擔到呢個學費o既家庭,有一定經濟能力,絕對有其諗法。
‹ 上一主題|下一主題