用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朱子穎轉投德萃小學 達雙贏局面(程尚達) ...
樓主: elbar
go

朱子穎轉投德萃小學 達雙贏局面(程尚達)  

猴子爸 發表於 18-3-19 19:47
就根據你引我的這段話,有何處低?引經據典說明人的喜好甚為主觀,google吓就知乜料
...

其實同你討論真係好嘥氣,唔夠人講就扯開話題講埋D無建設性嘅嘢,請問你可唔可以令個討論有所增值?

mamaishere 發表於 18-3-19 19:56
其實同你討論真係好嘥氣,唔夠人講就扯開話題講埋D無建設性嘅嘢,請問你可唔可以令個討論有所增值?:igive ...

要唔嘥氣,一早認同我咪得囉

mamaishere 發表於 18-3-19 19:56
其實同你討論真係好嘥氣,唔夠人講就扯開話題講埋D無建設性嘅嘢,請問你可唔可以令個討論有所增值?:igive ...

不必要因爲一D無謂人動氣呢!每日都會有D怪思想嘅人出現,當睇佢唔到就好了!
Btw, 好認同你嘅睇法

JRmnm 發表於 18-3-19 20:30
不必要因爲一D無謂人動氣呢!每日都會有D怪思想嘅人出現,當睇佢唔到就好了!
Btw, 好認同你嘅睇法 :laml ...

多謝你!同呢個人講嘢實在無意思。其實我都唔係專登defend德萃,只係睇唔過眼啲香港家長一路埋怨學校催谷小孩,埋怨教育制度,埋怨課程死板無創意,到有人願意行出第一步改革教育又話人哋收貴學費不切實際,又話白老鼠又話陪葬!有要威又要帶頭盔,真係乜都你講曬!你咁唔想冒險咪繼續走傳統囉,香港大把家長等緊改革呀!改革成功你哋D傳統學咪抄人哋啲傑作呀,之前企到咁硬!

mamaishere 發表於 18-3-19 21:30
多謝你!同呢個人講嘢實在無意思。其實我都唔係專登defend德萃,只係睇唔過眼啲香港家長一路埋怨學校催谷 ...

Haha, u r right ! 絕對講中左唔少家長口中想求變但又冇行動的一批。
其實各式各樣的學校都有支持者,唔明白點解硬係要 sell 自己嘅一套。俾你講服左我去認同你又如何?真奇怪!你都不要動氣了,笑看呢D偏激言論仲好啦!

JRmnm 發表於 18-3-19 21:43
Haha, u r right ! 絕對講中左唔少家長口中想求變但又冇行動的一批。
其實各式各樣的學校都有支持者,唔明 ...

其實講緊嘅係:你要行動,都要清楚對象嘅底細咁解jie, 好似另一個thread已在挖料
要話支持創意和改變,邊個唔識講?

mamaishere 發表於 18-3-19 21:30
多謝你!同呢個人講嘢實在無意思。其實我都唔係專登defend德萃,只係睇唔過眼啲香港家長一路埋怨學校催谷 ...
我都一樣覺得呢啲人好嘔心⋯⋯人哋有晒計劃去辦一間學校 開張名義講明係happy School  換新校長之後會更加着重幫小孩子去裝備自己迎接未來 減少上課節數 換來更多實體參與嘅活動 跟住一班傳統學校嘅家長就會潑冷水 又話邊度行得通啊 又話睇吓行得幾耐啦
好似夠膽創新破格係一種好愚蠢嘅行為咁 跟住仲要單打一班參與新計劃嘅家長喺度行緊鋼線
遲早後悔 又話點樣對唔住自己啲小朋友乜乜物物 墨守成規 比香港教育制度催眠 唉

anderton 發表於 18-3-19 23:23
我都一樣覺得呢啲人好嘔心⋯⋯人哋有晒計劃去辦一間學校 開張名義講明係happy School  換新校長之後會更加 ...

我發現pro 德萃家長認為Soundervolt和其他包括我在內的人是對此學校「恨之入骨」,其實非也,一切只是圍繞着一個「理」字來討論。
例如,依家我哋針對此校的背景,有比較負面的「事實」作為支持理據。如果要理性地反駁,可以是:
1)證明那些報導引述是錯誤的;或
2)引證創辨人的背景和品格跟學校是毫無關係的;或
3)此校的好處蓋過其他可能存在的缺點,所以還是值得讀
如此才是理性討論,而非意氣之爭

猴子爸 發表於 18-3-20 08:04
我發現pro 德萃家長認為Soundervolt和其他包括我在內的人是對此學校「恨之入骨」,其實非也,一切只是圍繞 ...

哇,瞓醒覺果然頭腦清醒理性多了!唔好再做小學雞為嗌交而講低俗説話喇!言歸正傳,一間學校提供合適課程,正常硬件,良好師資,語言環境,快樂學習,小孩品行良好,小班教學,其實已經很不錯!其實仲想點呢?要幾神聖或者頭戴光環先可以創辦學校?就算有宗教背景嘅學校又係唔係個個校長都咁脫俗零雜念心地善良嘅道德王?私校本來就係獨立經營自負盈虧,唔做marketing唔做宣傳唔搞gimmick唔上報,蝕錢邊個出糧比老師?做一間無特色平庸如普通津校嘅私校邊個會去讀先?在商言商,所有私校都一樣,VSA ISF 都係私校,一樣要常見報常宣傳,有創新課程有理念先有賣點!揀得私校就預咗,爲咩要同傳統學校比?Apple同organic Apple juice 可以比咩?口感價錢無得比因各有所長,只可以比營養、成分、含糖量、成效。成效呢個問題,亦有待時日去見證,唔係近到講升中升U率,係第時投身社會做人處事嘅能力,which is 係20年後嘅世界!

mamaishere 發表於 18-3-20 08:31

哇,瞓醒覺果然頭腦清醒理性多了!唔好再做小學雞為嗌交 ...

你的意思是這間學校提供合適的創新課程,正常硬體,良好師資,語言環境,快樂學習,小孩品行良好,小班教學,能預備小朋友面對未知的將來,有這些好處就已經蓋過了對學校創辦人背景的懷疑?

反方:如果學校創辦人背景有問題,其影響是

• 有可能資金不足,未能維持學校長期健康正常的運作和發展

• 對於作為學校領頭人的品格要求,相對於一般商業集團CEOfounder的要求,應該不一樣吧?始終學校是全人培養的地方。

p.s.

1)雖然你的利申:同德萃零關係亦不打算入讀”,但觀乎你對此校肉緊的程度,我真的還是有點懷疑。。。當然只是合理的懷疑,沒有任何根據

2)這是我小學雞的寫作style,能高能低,能屈能伸

沒有中學, 升中銜接如何還是未知之數

加上小學部方針暫時仍係朝令夕改, 又叫人如何有信心呢?

現實始終係要面對, 只係差在遲還是早
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

猴子爸 發表於 18-3-20 10:06
你的意思是這間學校提供合適的創新課程,正常硬體,良好師資,語言環境,快樂學習,小孩品行良好,小班教 ...

猴子兄:

現時教育跟家長們讀書時不同,當時大部分都係官津,當中有出名不出名,資訊科技不發達情況下,學生比心機讀書,出身咩學校都有機會通過會考和高考進身高等學府,港大或中大。

97後,100間英中,強化直資政策,令教育再segmentation,教育亦隨社會進步和政府政策下,進一步商品化,家長有能力可以自選教育學校和教育路線,唔知咁係好或壞!

私立學校有新有舊,冇人知佢得唔得,蔡繼有想當年都冇人知佢得唔得,好在佢有保良局3個字。

私立學校唔做市場推廣,真係冇人知佢搞咩。

商業機構,冇業績,做得差,冇生意,最後倒閉。

好似樂視咁,睇你計過條數,值唔值lor.....

mamaishere 發表於 18-3-20 08:31

哇,瞓醒覺果然頭腦清醒理性多了!唔好再做小學雞為嗌交 ...

現今有私立呢一類學校,市場上家長有得選擇,學校當然要推廣。

我會覺得有部分家長唔想將小朋友命運交比大抽獎,而考直私,直私反而比左選擇家長,呢類家長係寧願比錢交學費去選擇教學方式都唔想子女入讀官津,我相信各取所需吧!

有病人有病想入私家醫院,有食客食飯要去大酒店,有人想搭的士或Uber, 自由選擇。

私立學校掂唔掂,係由市場決定,做得唔好,自然比市場淘汰,顧客唔會選擇。

ar_mak 發表於 18-3-20 11:18
我睇左一大輪,重點始終係7萬銀果度,如果免費又真係唔同睇法。
我中立而主觀咁睇,例如我話比7萬銀去讀 ...

你所言正是!

Terencema7 發表於 18-3-20 11:08
猴子兄:

現時教育跟家長們讀書時不同,當時大部分都係官津,當中有出名不出名,資訊科技不發達情況下,學 ...

"教育商品化", 有呢個諗法本身就有問題

一間私校, 定位不清, 與其攪Gimmick, 不如做好本業, 至少為學生提供一個能有長遠發展既安排 (只有小學, 沒有中學, 升中如何銜接?)

不如簡單一點, 學校到底如何為學生舖排升中? 至少也要知, 學校有沒有呈分呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Terencema7 發表於 18-3-20 11:08
猴子兄:

現時教育跟家長們讀書時不同,當時大部分都係官津,當中有出名不出名,資訊科技不發達情況下,學 ...

Terencema7, 您好!
系ga, 只要google 下“香港已结束的学校”,就发现有一个很长的list, 其中有很多名校,例如新法,威灵顿。。。萃华等等。学校结束,不是一件新鲜事。如果是保良局,ESF这些机构,谁会担心?
你话,如果不是这些机构,而是“马云基金,李嘉诚基金”之类,当然是无任欢迎啦。

ar_mak 發表於 18-3-20 11:18
我睇左一大輪,重點始終係7萬銀果度,如果免費又真係唔同睇法。
我中立而主觀咁睇,例如我話比7萬銀去讀 ...
应该是“7万 x 6年” + 6年光阴衔接band3中学的问题。

ar_mak 發表於 18-3-20 11:19
喂,今次你助攻唔錯喎,製造左好多機會比前鋒射門~!

但仲係窿對窿=。=
其实我真系等你出po ga.  既然仍然0对0,希望你助攻一下,但不肯定你是在哪方