用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朱子穎轉投德萃小學 達雙贏局面(程尚達) ...
樓主: elbar
go

朱子穎轉投德萃小學 達雙贏局面(程尚達)  

Soundervolt 發表於 18-7-30 13:54
若果我地嘅班人講嘅嘢係錯誤,真金不怕烘爐火,更加應該抓緊呢侗機會直接澄清事實,只有站不住脚嘅人先至 ...

咁你哋加油,期待有學校代表出現喺EK為一眾不安家長解答問題!

tkinwong 發表於 18-7-30 13:48
其實個post 在四月尾之後已沉了,不過在六/七月又有支持者令個post上番水面,繼續大辯論。

資深網友們都知 ...

同意,現在比我的感覺是一班支持者詞窮,沒有理據所以發爛渣,其實咁樣不旦幫唔到學校,仲好肉酸。討論都要拿出真實理據,才有意思。

taxibird 發表於 18-7-30 14:01
同意,現在比我的感覺是一班支持者詞窮,沒有理據所以發爛渣,其實咁樣不旦幫唔到學校,仲好肉酸。討論都 ...

咁請問你咁樣玩單打既意思又何在呢?

mamaishere 發表於 18-7-30 13:59
咁你哋加油,期待有學校代表出現喺EK為一眾不安家長解答問題!

我地唔會講得通EK Avengers ga la

不如唸下暑假去邊度玩仲開心啦(emoji)

期待EK 會有新功能可以filter posts

iluvpug 發表於 18-7-30 14:53
咁請問你咁樣玩單打既意思又何在呢?

我只係講出睇完之前兩版留言的感覺。
與其唔啱聽就話人單打,不如檢視下自己喺之前果兩版的留言,點解會比人咁嘅感覺。

taxibird 發表於 18-7-30 15:20
我只係講出睇完之前兩版留言的感覺。
與其唔啱聽就話人單打,不如檢視下自己喺之前果兩版的留言,點解會比 ...

你都可以睇返之前20版同埋另外幾個關於德萃或者天虹嘅posts,睇完後你都可能有另一番感受。

希望所有不安嘅家長可以早日轉校離開呢個困局搵返自己杯茶,而認同學校嘅家長來年有一個愉快嘅學習生活!而學校亦應該體諒家長處境,積極正面回應家長嘅疑慮及提供解決方案,畢竟已經八月,暑假都已經過咗一半!

hv245 發表於 18-7-30 17:09

我不見得有人批評學校時被人圍攻,反而見只有支持者出聲被人 ...

基本上我係好尊重你同其他德萃家長的選擇,因為我明白到每個小朋友性格都唔同,要按小朋友需要選適當的學校,所以我都無發表什麼對貴校不利的言論。
但我不同意你所說,只有德萃家長被圍攻,查實我一直都食花生,但可惜唔止一次見資深會員被某些家長人生攻擊,先出來抱不平。簡單而言,我的言論並沒有針對任何學校之意,只針對人生攻擊的會員!

回覆樓主

「未註冊好收生,我認識的家長在七月中時收到學校CALL問是否退款(可保留學位)?大多表明不用退款.」

以上的只是你認為,咁我身邊受影響的旺角德萃家長朋友是否一樣認同?
如果唔係EK 資深會員們踢爆,學校一直都冇回應。其實而家竟然不停搵excuse? 呢d是什麼道德操守?
真的歪理一大堆

taxibird 發表於 18-7-30 17:22

基本上我係好尊重你同其他德萃家長的選擇,因為我明白到每 ...

咁一班支持者/不反對SH既用家被針對又點睇?

其實我都唔明,學校管理層冇承擔冇道徳已是不爭事實,點解重有支持者?這些無關緊要?

hv245 發表於 18-7-30 17:09

我不見得有人批評學校時被人圍攻,反而見只有支持者出聲被人 ...

真好,睇見你嘅回應感恩香港仍然有一批唔係分數至上嘅家長存在,唔係個個用band 123去將我哋嘅小朋友分門別類,而係對症下藥做配對!家長衡量過財政狀況認為喺呢種學習環境可以令小朋友更發光發亮,我覺得作出這選擇完全合理!保本投資一定保本?喺教育下未必!高風險投資好危險?亦未必,可能有驚喜呢!人哋衡量過風險,和原本唔適合嘅制度compare過對自己子女長遠嘅影響發現can’t be any worse,點解唔搏一搏?

iluvpug 發表於 18-7-30 17:54
咁一班支持者/不反對SH既用家被針對又點睇?

總之人生攻擊就唔好啦,大家上來EK都係交流意見,開開心心就好,何需執著,何需動氣

taxibird 發表於 18-7-30 18:21
總之人生攻擊就唔好啦,大家上來EK都係交流意見,開開心心就好,何需執著,何需動氣
...

好彩有人終於都明白呢個道理
希望所有討論/評論者都係咁唸啦