用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朱子穎轉投德萃小學 達雙贏局面(程尚達) ...
樓主: elbar
go

朱子穎轉投德萃小學 達雙贏局面(程尚達)   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 18-3-19 14:52
我的鄰居大X蓮向我投訴,話她的親戚麻麻煩煩,難得自己找到一個好男人,那男人看起來出類拔X,又新潮又醒目 ...
比喻不倫不類, 用詞粗鄙! 你想話入呢間小學嘅學生係冇人要嘅賣剩蔗? 鍾唔鐘意呢間學校係你嘅自由, 但係咪都應該尊重下人地呢!?

mamaishere 發表於 18-3-19 15:13
見你用得出呢個比喻就知你份人幾有深度!一間學校有辦學團體、校長、主任、老師、同學、家長去組成,唔係 ...
“唔再淨係以為自己得大X呢個優點”
什么是“大X呢個優點”?

猴子爸 發表於 18-3-19 14:59
对不起呀,把留言落错了位置! sorry 呀

话时话,我觉得大X莲都有道理,即使最后大X莲被人昆左, ...

真心想講一句:shame on you!! 咁大個(男)人喺個教育論壇講嘢咁膚淺又低俗...

猴子爸 發表於 18-3-19 15:19
“唔再淨係以為自己得大X呢個優點”
什么是“大X呢個優點”?

你原本想講咩咪講咩囉小學雞!幾十歲人睇咁大篇嘢都係得咁多領悟!快D去上下啲中文班補下閲讀理解啦!

ok3 發表於 18-3-19 15:16
比喻不倫不類, 用詞粗鄙! 你想話入呢間小學嘅學生係冇人要嘅賣剩蔗? 鍾唔鐘意呢間學校係你嘅自由, 但係咪都 ...
我再看回自己的留言,发现了为什么你觉得我用詞粗鄙,对不起,已修正。

mamaishere 發表於 18-3-19 15:22
你原本想講咩咪講咩囉小學雞!幾十歲人睇咁大篇嘢都係得咁多領悟!快D去上下啲中文班補下閲讀理解啦!
...
我其实还有其他领悟的,但你那句话我有不明白的地方,所以才问问你,请你不要好像那些恶老妈一样的语气来回应我啦,我只是想理解一下jie

anderton 發表於 18-3-19 14:21
我所講嘅就係呢種思維 好老實講在我立場 我唔會相信一個小朋友喺學校六年甚至乎12年一啲野都學唔到我真心視 ...

如果視成績同派位如浮雲,咁坊間亦有好多其他免費嘅選擇,任何學校都可以學到嘢,但如果俾得7千一個月都要睇下回報有幾多,學到既係乜嘢....教小朋友面對失敗,唔好逃避同選擇學校冇乜關係,讀邊一間學校都可以去學"面對失敗",唔使特登去用整個學業去冒風險啩?而且如果最後真係失敗,到時係家長點樣面對仔女自己既錯誤,而唔係小朋友本身點樣面對失敗。

BTW,並非冇事實跟㨿,之前盛讃嘅無人機STEM一年後承認成效不彰,陳校長做咗未夠兩個學期又要起身.....家長真係要俾七萬一年加冒險精神,十分值得佩服。

Soundervolt 發表於 18-3-19 16:30
如果視成績同派位如浮雲,咁坊間亦有好多其他免費嘅選擇,任何學校都可以學到嘢,但如果俾得7千一個月都要 ...

我莫財又現實, 所以唔會俾子女做白老鼠.

人生無乜幾多個十年...... 自己既青春可以自己決定點虛耗, 但子女既青春, 我會留番多D等佢地第日自己決定點虛耗

Felix223    發表於 18-3-19 17:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 18-3-19 16:30
如果視成績同派位如浮雲,咁坊間亦有好多其他免費嘅選擇,任何學校都可以學到嘢,但如果俾得7千一個月都要 ...

其實你有幾了解間學校?你如何肯定你而家作出嘅決定係十分正確?我覺得你睇到小朋友讀書生涯太重要 幾乎係你嘅一切 想像得到你同你自己小朋友本身承受幾大嘅壓力下
聽你言語之間比我感覺你所有事情都要保證一定要成功 萬一失敗咗就要負好大責任

我所指出嘅面對失敗理論係指最終就算真係天氣不似預期

咁又如何呢? 又唔係世界末日 點解作為家長要去諗點樣面對當初所作嘅決定係啱系錯?

點解永遠都要向後望自己嘅選擇係啱系錯呢又?
俾我會選擇向前望

mamaishere 發表於 18-3-19 15:13
見你用得出呢個比喻就知你份人幾有深度!一間學校有辦學團體、校長、主任、老師、同學、家長去組成,唔係 ...

Bravo   Perfect

hkpapa852 發表於 18-3-19 17:28
我莫財又現實, 所以唔會俾子女做白老鼠.

人生無乜幾多個十年...... 自己既青春可以自己虛耗, 但子女既青 ...

確實講得有道理,比得7皮一年,無咩可能要做白老鼠?有多餘錢都唔值

anderton 發表於 18-3-19 17:38
其實你有幾了解間學校?你如何肯定你而家作出嘅決定係十分正確?我覺得你睇到小朋友讀書生涯太重要 幾乎係 ...
你肯定其他德萃小學的家长都有你壮阔浩瀚的胸襟,大胆无畏的精神,用之不竭的储备,去迎接未来不可知的挑战?
我们的话不是单单说给你听的。你(包括你的孩子)可以承受所有风险,good for you law。

Felix223 發表於 18-3-19 17:51
確實講得有道理,比得7皮一年,無咩可能要做白老鼠?有多餘錢都唔值
...

咁大把新起IS十幾廿皮一年都大把人讀,唔通呢個世界俾得起學費去讀新學校嘅人都係無腦?你認為七萬一年去冒險好大件事,大把人覺得抵到暈,比一半IS嘅價錢已經可以有另一片天!

猴子爸 發表於 18-3-19 17:56
你肯定其他德萃小學的家长都有你壮阔浩瀚的胸襟,大胆无畏的精神,用之不竭的储备,去迎接未来不可知的挑战 ...

暫時有邊位德萃家長有提及過佢哋有憂慮?好似由頭到尾都係D外人自己喺度狂噏

mamaishere 發表於 18-3-19 17:59
暫時有邊位德萃家長有提及過佢哋有憂慮?好似由頭到尾都係D外人自己喺度狂噏
...
果然是大德莲的亲戚多鬼鱼

mamaishere 發表於 18-3-19 17:57
咁大把新起IS十幾廿皮一年都大把人讀,唔通呢個世界俾得起學費去讀新學校嘅人都係無腦?你認為七萬一年去 ...

我同意喎

咁大把新起IS十幾廿皮一年都大把人讀,唔通呢個世界俾得起學費去讀新學校嘅人都係無腦?你認為七萬一年去 ...

我話值同唔值,沒有說「俾得起學費去讀新學校嘅人都係無腦?」?
我自己表達意見又冇踩其他人?係咪唔可以討論?

讲真,7万元学费一年当然不算贵啦,问题是值不值而已。
当然啦,值不值,是很主观的。
蘭茞蓀蕙之芳,眾人之所好,而海畔有逐臭之夫。。。

anderton 發表於 18-3-19 17:38
其實你有幾了解間學校?你如何肯定你而家作出嘅決定係十分正確?我覺得你睇到小朋友讀書生涯太重要 幾乎係 ...

我嘅討論係基於呢間學校經常喺傳媒嘅自我宣傳,所有嘅事實都係學校自己講嘅,又唔係我作嘅。

千祈唔好assume我嘅小朋友好大壓力,閣下加入EK時間如果夠耐就知我嘅小朋友生活喺一個點樣嘅環境,而且效果又係點樣,有一點好肯定佢瞓覺時間仲多過我。選擇正唔正確都係睇效果啫,so far我同阿仔都好滿意(已經完成小學)。

乜成功唔可以係目標咩?事事求求期期,得過且過,失敗搵藉口就係崇高?

我比較膽小,而且害怕自己嘅愚昧害咗阿仔,只會選擇有良好track record嘅學校俾阿仔,免得佢第時埋怨我,所以我真心佩服有冒險精神嘅家長㗎!

猴子爸 發表於 18-3-19 17:56
你肯定其他德萃小學的家长都有你壮阔浩瀚的胸襟,大胆无畏的精神,用之不竭的储备,去迎接未来不可知的挑战 ...
迎接未來不可知的挑戰 咁就已經解釋一切啦
‹ 上一主題|下一主題