用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朱子穎轉投德萃小學 達雙贏局面(程尚達) ...
樓主: elbar
go

朱子穎轉投德萃小學 達雙贏局面(程尚達)  

hkpapa852 發表於 18-3-19 17:28
我莫財又現實, 所以唔會俾子女做白老鼠.

人生無乜幾多個十年...... 自己既青春可以自己決定點虛耗, 但子 ...

見你一個男人平時咁得閒做學校數據分析就知你唔係一個risk taker亦唔open minded,所以呢間學校從來都唔係你杯茶... 或者你可以放其他類型嘅學校一條生路,呢個世界唔係乜嘢都可以用數據解釋到㗎數據王!

Soundervolt 發表於 18-3-19 18:04
我嘅討論係基於呢間學校經常喺傳媒嘅自我宣傳,所有嘅事實都係學校自己講嘅,又唔係我作嘅。

千祈唔好ass ...
講老實話 如果你嘅子女將將來佢嘅失敗來埋怨你當時嘅選擇係錯誤你覺得佢呢種埋怨係正確?
要係有啲種性格嘅就算你安排佢入一間傳統名校 到時候佢都會怨你呢樣怨你個樣

猴子爸 發表於 18-3-19 18:01
果然是大德莲的亲戚多鬼鱼
好心你喺教育討論區就唔好講呢啲廢話啦

anderton 發表於 18-3-19 18:11

咪係,自己都唔知有無受過教育,個人低俗到一個點...

Felix223 發表於 18-3-19 18:02
我話值同唔值,沒有說「俾得起學費去讀新學校嘅人都係無腦?」?
我自己表達意見又冇踩其他人?係咪唔可以 ...

所以我咪話反對派覺得唔值,但大把人覺得七萬一年好值囉...

anderton 發表於 18-3-19 18:10
講老實話 如果你嘅子女將將來佢嘅失敗來埋怨你當時嘅選擇係錯誤你覺得佢呢種埋怨係正確?
要係有啲種性格嘅 ...

子女將來嘅失敗係佢自己承受,唔關我事。但如果身為父母對子女作出重大錯誤決定,呢點唔使佢怨我,我都會自責。我比較保守去保障阿仔既利益及對佢既責任心。

mamaishere 發表於 18-3-19 18:15
所以我咪話反對派覺得唔值,但大把人覺得七萬一年好值囉...

你講得啱呀,7萬蚊其實不是什麼錢,亦同樣地只是投資在那些學校。

Soundervolt 發表於 18-3-19 18:21
子女將來嘅失敗係佢自己承受,唔關我事。但如果身為父母對子女作出重大錯誤決定,呢點唔使佢怨我,我都會 ...
當然我相信你為你自己子女作出嘅選擇係正確㗎啦但當你質疑緊人哋個套work唔 work之餘 人哋都係因為想逃避你選擇個套和經過深思熟慮去選擇呢間學校俾佢嘅子女 你覺得係冒險 人哋覺得係創新
將來可能兩方面嘅子女都係唔同崗位作出唔同嘅貢獻

anderton 發表於 18-3-19 18:11
我这句说话其实是赞成mamaishere的说话wo, 旁人说三道四多鬼鱼,自己家长都没有呻,反而你班穷鬼一直多多事实。

猴子爸 發表於 18-3-19 18:46
我这句说话其实是赞成mamaishere的说话wo, 旁人说三道四多鬼鱼,自己家长都没有呻,反而你班穷鬼一直多多事 ...
唉 錯重點呀 猴子爸

anderton 發表於 18-3-19 18:51
唉 錯重點呀 猴子爸

唉!我都覺得你錯重點呀
不過我欣賞你

猴子爸 發表於 18-3-19 18:46
我这句说话其实是赞成mamaishere的说话wo, 旁人说三道四多鬼鱼,自己家长都没有呻,反而你班穷鬼一直多多事 ...

富與貧係相對,如果唔係嗰個層次咪唔好夾硬話人哋唔值囉!俾唔俾得起,捨唔捨得俾人人情況唔同。正如無人會無端端入去哈羅討論區話人地俾600萬債卷唔值,或者走入弘立漢基話人哋學費咁貴然後質疑人哋個校長可唔可以兌現到學校嗰mission... 大家喺自己嘅世界討論返自己嘅領域先有意思。

anderton 發表於 18-3-19 18:32
當然我相信你為你自己子女作出嘅選擇係正確㗎啦但當你質疑緊人哋個套work唔 work之餘 人哋都係因為想逃避你 ...

Well said! There are always 2 sides for everything!

mamaishere 發表於 18-3-19 18:56

富與貧係相對,如果唔係嗰個層次咪唔好夾硬話人哋唔值囉 ...

其實我講嘅窮包括時間的窮。好少人可以好似你哋咁afford 到仔女到完六年後只剩下當中的學習回憶。呢個 risk唔係人人有本事take到

mamaishere 發表於 18-3-19 18:07
見你一個男人平時咁得閒做學校數據分析就知你唔係一個risk taker亦唔open minded,所以呢間學校從來都唔係 ...

嘩!你講呢d? 你唔駛喺EK蒲都得喇。papa德高望重,更何況佢冇講錯 wo,

猴子爸 發表於 18-3-19 17:56
你肯定其他德萃小學的家长都有你壮阔浩瀚的胸襟,大胆无畏的精神,用之不竭的储备,去迎接未来不可知的挑战 ...

你可以不用詞那麼低端嗎?我認識三個小一、小二,小三的学生。看過他們的功課,教學内容,我真心認為水平不錯。冇意踩其他学校,但很多名校的功課教学,还沒有他們的好。當然除了内容,還要有老師這個軟件配合。但絕對不要你們貶低到的一個点。我。、想。謳。EK应该要封你的帖

猴子爸 發表於 18-3-19 19:32
嘩!你講呢d? 你唔駛喺EK蒲都得喇。papa德高望重,更何況佢冇講錯 wo,

都話你嘅人格有問題,又粗鄙又恐嚇人... 呢度係教育論壇喎,你估黑社會呀?惡勢力?有人可以因為唔啱聽就唔俾其他人入嚟?點為之德高望重?啱聽就德高望重,唔啱聽就多餘?人群唔同羊群,有思想有preference㗎!

你小心自己言行,用詞太敏感因住俾人封account..

mamaishere 發表於 18-3-19 18:56

富與貧係相對,如果唔係嗰個層次咪唔好夾硬話人哋唔值囉 ...

我好鐘意你,講野好中point

lui 發表於 18-3-19 19:38
你可以不用詞那麼低端嗎?我認識三個小一、小二,小三的学生。看過他們的功課,教學内容,我真心認為水平 ...

就根據你引我的這段話,有何處低?引經據典說明人的喜好甚為主觀,google吓就知乜料

mamaishere 發表於 18-3-19 19:40
都話你嘅人格有問題,又粗鄙又恐嚇人... 呢度係教育論壇喎,你估黑社會呀?惡勢力?EK係用嚟蒲㗎咩?你小 ...

蒲EK...人人都咁講wo, 你新嚟ga?