用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朱子穎轉投德萃小學 達雙贏局面(程尚達) ...
樓主: elbar
go

朱子穎轉投德萃小學 達雙贏局面(程尚達)   [複製鏈接]

回覆 punlik 的帖子
punlik 發表於 18-3-21 09:01
你所講既小學, 我小朋友當年亦有offer, 所以我當年亦研究左好多.換校長太頻繁, 當然不是好事.但作為家長,  ...

我女嘅英語能力係好好嘅,當年亦因為英文好,叩門優才都收,即使佢其他科成績係band2(記得副校interview我哋時,劈頭第一句就話"你呢個成績,本來就唔會見你㗎喇……"不過當佢叫我女英文自我介紹時,佢對眼即刻發光,估唔到最後仲有offer)不過我同阿女決定揀另一間,會適合佢多啲。

佢嘅英文好,唔知關唔關學校事。因為有幾個年紀相若嘅表兄弟姊妹讀lS,會用英文溝通。
加上我哋係美國回流,雖然我哋屋企係用廣東話溝通,但接觸英文嘅機會係高啲嘅,例如,電視節目,圖書,網上資訊……
不過唔係演講嗰種英文能力,都唔覺學校有呢部分嘅培育。
我自己小學讀英文私小,所以唔知一般官津嘅英文程度,好難比較。

另外,阿女聽普通話嘅能力係ok嘅,就係唔鍾意講。

hkpapa852 發表於 18-3-21 08:35
如果有中學, 還有以下問題要考慮:

1. 中學係私校定直資?

中學我估計好大機會係私立,DSE 機會唔大。

我估 IGCSE plus IBDP or GCEAL

punlik 發表於 18-3-21 09:54
我覺得依幾樣都是理論上既估計, 萬一學校出問題時, 可能既選項.
如果辦學團體背景強大, 校長能力及穩定性相 ...
PLK辦學團體既收費學校:

1. 直資小學 (TSL, LMC, LHT): 應該係全港最平個批
2. PIS (CKY): 都係全港PIS中, 開辦非傳統學制中較便宜既一間
3. 私校 (天后個間): 學費唔算平, 但佢申請緊國際學校牌照. 如以國際學校嚟講, 收費亦係平個批

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 18-3-21 10:04
如果是普通中學Band2, 應該優才都入唔到.就算地區一線小學, 都有一半是Band2.再次俾你選, 你會選地區一線還 ...
事實上, GT中學部叩門階段, 過去都有收過官津小學既B2學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 18-3-21 10:04
如果是普通中學Band2, 應該優才都入唔到.就算地區一線小學, 都有一半是Band2.再次俾你選, 你會選地區一線還 ...
你都講得有道理,但係我都好怕嗰啲勁谷嘅地區一線
我諗我會谷行佢幾年,年年去港同考插班(小一考唔到),又近當時屋企

PS  唔係WKF,今次估到喇掛~

hkpapa852 發表於 18-3-21 10:06
事實上, GT中學部叩門階段, 過去都有收過官津小學既B2學生

我諗嚟緊呢幾年越嚟越難
阿女出世嗰年係出生率第二低

punlik 發表於 18-3-21 10:11
因為當年沒自己小學畢業生, 收得多, 自然有部分Band2.而家應該是收Band1啦.
GT小學1996年已開辦
GT中學2005年才開, 當時己有小學畢業生

我講既情況, 只係幾年前

punlik 發表於 18-3-21 10:09
德萃小學是否算非傳統學制?咁依個價錢是平定貴呢? 你會參照邊幾間?
佢連會否為學生呈分都無講, 點幫佢定位?

回覆樓主:

上面嗰位jm其實開口埋口用錢掛在口邊...直私=有錢?(定非常好有錢),同哈囉來看齊?(唔係化)
以上我無意冒犯德萃的用家,正如我都有朋友係德萃用家,以前我亦有講據知呢間學校so far 都幾happy。
但係嗰個jm咬牙切齒咁用呢個比喻好錯同牽強,老實說,而家好多讀官津小學的家長個個月花喺小朋友身上限限地一萬幾千!佢一路都未明「值唔值」不代表「冇能力/冇錢」!佢唔明就由得佢唔明吧?!初時見佢咁肉緊,仲以為係用家?
hkpapa 只是帶出一D問題或隱憂出來作出討論,咁我亦相信好多新手家長想了解多d,多角度去思考。
再者,討論區有正反兩面好正常,但是如果只是無重點和潑婦駡街式的留言就真的好肉酸。

朱生現在仍係天虹小學校長, 但已不斷高調地為新顧主辦公

係咪有點於理不合呢?

mamaishere 發表於 18-3-21 09:13

中產或以上嘅家庭大部分對子女升學嘅要求都好有期望,本 ...
嘅然你咁請楚點安排自己小朋友嘅路,何必上EK,仲要咁勞氣覺得其他人說三道四,仲要為你覺得正確嘅方向defense,如果係咁有自信,使鬼理人講乜,做自己認為啱嘅事就得
有份參與呢個討論嘅前輩同版友,我都從佢哋以往嘅討論學到唔少嘢,不論升學,育兒,做人做事……
大家理性討論,總會意見不一,都可以和而不同

言論代表眼界,一出聲,就露咗底自己有幾多斤両

睇見你嘅回覆,好難想像你點樣靠"人際關係"幫自己小朋友升學,無幫倒忙已經偷笑~~~

我最唔鍾意叫自己做"海龜",难听死啦!!

punlik 發表於 18-3-21 11:10
www.schooland.hk/ps/private
德萃小學依個價錢, 以私校計, 位處中上. 比傳統私小來講,每年大概貴1-2萬.但 ...
未有中學, 又點可以叫一條龍?

punlik 發表於 18-3-21 11:17
估計第一屆小學畢業既時候就會有.早左有中學,何來學生?
中小學一齊收生有咩問題?

punlik 發表於 18-3-21 11:17
估計第一屆小學畢業既時候就會有.早左有中學,何來學生?

請問中學會在那區?有冇資料?
‹ 上一主題|下一主題