用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朱子穎轉投德萃小學 達雙贏局面(程尚達) ...
樓主: elbar
go

朱子穎轉投德萃小學 達雙贏局面(程尚達)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-3-20 13:59
學校有呈分的話, 的確如此, 但如學校沒有呈分, 學生係連Banding也沒有.

沒有Banding的學生要參加升中統一 ...

杞人憂天,皇帝唔急太監急。唔通你諗到,人哋成個教學團隊會諗唔到咩?咁辛苦成立間學校一定會眼白白望住自己啲學生斷橋升唔到中學啦!唔爲學校擦靚個招牌都要顧下自己「前拔萃男書院校長」個招牌啦!唔好真係以為自己識玩數據就咩都知,咁得閒分析數據不如俾心機搵錢,到時喺街唔小心跌咗七萬蚊都唔覺得肉赤仲好啦⋯⋯

punlik 發表於 18-3-20 14:37
不妨思考一下, 香港需要邊種學校.
需要一間多操練, 12年強攻DSE既學校還是一間愉快學習既學校.
如果家長目 ...

Agreed!

開口埋口都講錢,一出口就令自己庸俗不可耐!

重點應該係,教學成效如何。

津校每個學生每年得到嘅資源(錢),同7萬幾蚊係有啲距離,但係有啲好嘅官津,教學成效一樣非常好,人哋喺限米煮限飯嘅情況下做到佳績,咪仲難得。

唔係剩係講錢!

唔好以為7萬幾好多,俾得起嘅人多的是。

抽中喇沙,唔通為咗顯示自己俾得起,走去讀貴學費嘅學校而唔讀喇沙?

mamaishere 發表於 18-3-19 19:56
其實同你討論真係好嘥氣,唔夠人講就扯開話題講埋D無建設性嘅嘢,請問你可唔可以令個討論有所增值?:igive ...

十分同意你的論點,尤其係哈羅與弘立的比喻。相信很多人都冇辦法接受或理解收取的學費及那600的債券,包括我,但我並不質疑用家的選擇。

要自己掏腰包俾學費,仲覺得俾人當傻仔,揾間學校又貴又唔好,梗係㷫。我都試過。

如果我大女讀小一時嘅EK好似現在咁多前人分享及提供寶貴意見,我一定唔會俾個女讀嗰間二線直資。我舅父當時話鬼我做乜俾個女讀左口學校,我心諗,你都無與時並進,點知現在啲新嘅教學模式,因為去簡介會時,我好buy嗰位校長嘅理念,愉快學習,重閱讀,兩文三語,一體一藝,又近屋企,所以阿女考到就入讀了。

結果,二年級換校長,三年級再換,三年三個唔同校長,跟住成間學校唔同晒,無晒之前嘅教學理念,變返谷成績嘅學校,感覺上係管理層要追業績。跟住想轉校都揾唔到合適的。佢升中時我博晒命在EK從各前輩的留言討論了解各區中學,好彩最後揾到間合適嘅好中學。

早知聽我舅父話!不聽老人言,吃虧在眼前……

我對呢間學校無認識,唔會評論,但新校未有track record真係有好多隱憂和變數,我唔會再俾我啲細路用佢哋最寶貴嘅學習階段做試驗品!

siumicmic 發表於 18-3-21 02:55
要自己掏腰包俾學費,仲覺得俾人當傻仔,揾間學校又貴又唔好,梗係㷫。我都試過。

如果我大女讀小一時嘅EK ...

請問你大女讀邊間小學?

siumicmic 發表於 18-3-21 01:38
開口埋口都講錢,一出口就令自己庸俗不可耐!

如果你睇曬所有留言,由頭到尾係反對派話七萬蚊唔值,係hkpapa同soundxxx不停提七萬蚊又話莫財,唔係我。我係欣賞新校長嘅理念同埋熱誠,無奈革命烈士永遠一開始都俾人插到飛起。

至於你個case, 直資情況不能完全同私校比較,私校喺課程上有更大自由度去實踐理念。新校長雄心壯志去改革,自己兩個小朋友入埋幼稚園一條龍式實行,又承諾就快有中學而自己小學學生一定全部可以直升(自己走另計),又有家長buy因為唔想踩入功課無限loop既深淵⋯⋯ 其實係有供有求,私幼LHSC維記返半日都6-8K,呢間小學返全日又英普又小班又一條龍都係7K, 我覺得不知幾抵。況且一條龍升上去仲可能有外國課程預備出國,又唔駛淨係得DSE揀。條條大路通羅馬,唔明做乜D人咁激係咁攻擊人哋間學校,深仇大恨咁款...

siumicmic 發表於 18-3-21 01:40
重點應該係,教學成效如何。

津校每個學生每年得到嘅資源(錢),同7萬幾蚊係有啲距離,但係有啲好嘅官津, ...

仲有,好嘅官津一定有,但咪一係靠彩數,無彩咪要靠谷去扣門,係人都知又免費又教得好就完美,九龍新界學位情況可以令幾多人受惠?開心又辦得好嘅直資更難,幾千人爭一百個,鬼唔知阿媽係女人抽中喇沙瑪利諾好正,或者俾2-3K有一條龍好好,最好港同WKF有無限量學位供應,或者肯俾6K就SPCCPS無限供應!唔係吖嘛!咁可以點?有能力俾學費又想脫離傳統教育嘅咪去另覓適合自己嘅地方囉,好正常啫!

Terencema7 發表於 18-3-20 11:49
利申我係有offer!

星期日簡介會,佢地講左現時小四學生必定接到其中學!
如果有中學, 還有以下問題要考慮:

1. 中學係私校定直資?
    如果係私校, 學費隨時要過10K一個月, 如果直資, 學費可以平D, 但即係話6年後又係有大部份學生必須面對DSE

2. 中學學制
    問題 1 都講咗少許, 中學到底係供咩類型既課程俾學生? DSE? IB? 還是其它國際課程.
    如果要全民IB, 咁先要不能做直資, 其次係要取得 IBO 認証 (我諗就算現在攪, 起碼3-5年後先攞到牌), 繼續係投入開辦IB既成本....... 到時如果學校真係要全民讀IB, 學費應該超越ESF

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mamaishere 發表於 18-3-21 05:54

如果你睇曬所有留言,由頭到尾係反對派話七萬蚊唔值,係 ...

唔好以為唔會考DSE,唔使在香港追趕成績,第時出國就得喇~
要讀外國好嘅U,一樣睇成績,除非你讀嗰啲俾錢就可以讀嘅U,有啲水平真係可以好差,唔怪得叫野雞大學,畢咗業張cert睇怕都無用。

要考好唔同國家嘅大學認可嘅試,都一樣要有適合嘅好中學配合,點樣去呢啲好嘅中學,咪又係由好嘅小學開始~

punlik 發表於 18-3-21 08:49
小學價錢與保良局蔡繼有學校相若, 要斷估既話,中學應該都差不多.

太多如果,
CKY明顯有個大水喉後台, 又豈能相比?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siumicmic 發表於 18-3-21 08:56
唔好以為唔會考DSE,唔使在香港追趕成績,第時出國就得喇~
要讀外國好嘅U,一樣睇成績,除非你讀嗰啲俾錢 ...

中產或以上嘅家庭大部分對子女升學嘅要求都好有期望,本人亦然,而且大部分父母都係海歸,呢D嘢應該唔駛你教?有咁上下銀両嘅海歸如何部署入好嘅海外大學佢哋應該清楚過你。加上呢個世界好多人嘅人際關係已經打好,唔係只有死讀書先入到好大學㗎!學術過關有時都要有network先插到隊,呢個係事實!所以父母子女嘅朋友圈甚至學校校長嘅人際關係都好重要。如果唔係死鋤爛鋤最後都係得jupas安排你嘅命運

hkpapa852 發表於 18-3-21 08:35
如果有中學, 還有以下問題要考慮:

1. 中學係私校定直資?

唔可以好似WKF咁有IGCSE同AL咩?成本亦不是很高!

punlik 發表於 18-3-21 09:14
你意思是CKY明顯有個大水喉後台,所以學費收得平嗎?但我覺得小學來講,絕對唔是平. 歡迎你既見解.
...
CKY個辦學團體夠強大, 有以下優勢:

1. 成本可分攤
2. 辦學團體有大量教學經驗和資源, 可以俾新校參考甚至共享.
3. Touchwood 新校貨不對辦, 或運作不理想, 辦學團體仲有大把option可以offer俾家長

mamaishere 發表於 18-3-21 09:17
唔可以好似WKF咁有IGCSE同AL咩?成本亦不是很高!
成本高低, 同學費唔一定成正比

中學教學成本一般都較小學高. 況且小學現在已收7萬, 中學就算只開辦GCE-AL收10萬亦不出奇.

不過GCE-AL相比之下, 可能更偏向操卷模式, "Happy School"又是否應採納呢?

mamaishere 發表於 18-3-21 06:04

仲有,好嘅官津一定有,但咪一係靠彩數,無彩咪要靠谷去 ...

完全贊同
‹ 上一主題|下一主題