用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朱子穎轉投德萃小學 達雙贏局面(程尚達) ...
樓主: elbar
go

朱子穎轉投德萃小學 達雙贏局面(程尚達)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-4-20 18:06
唔通有全港首創: 小學夜校乎?

睇嚟德萃會同漢師幼稚園merge....merge咗之後學圈幼稚園又點計學費?

Soundervolt 發表於 18-4-26 11:29
睇嚟德萃會同漢師幼稚園merge....merge咗之後學圈幼稚園又點計學費?
咁你仲有跟進呢單嘢?

我都係吹吓水打發吓時間咋........

呢排升中版好睇D...... 又見到"偉論"同勇士
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-26 11:31
咁你仲有跟進呢單嘢?

我都係吹吓水打發吓時間咋........

有好心市民轉發俾我咋,呢間學校咁多新猶,要學下野嘛

呢排升中遞表時期,當然又好多精彩高見,升小版要去到大抽獎派彩後先至再熱鬧。

Soundervolt 發表於 18-4-26 11:43
有好心市民轉發俾我咋,呢間學校咁多新猶,要學下野嘛

呢排升中遞表將近,當然又好多精彩高見, ...

見到有會員解釋話係"學校校長/升中主任"講既聯繫學位分配"新方式", 差D笑到噴飯
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

Follow

Soundervolt 發表於 18-3-19 18:21
子女將來嘅失敗係佢自己承受,唔關我事。但如果身為父母對子女作出重大錯誤決定,呢點唔使佢怨我,我都會 ...

其實選什麼學校都要睇小孩性格,無話對與錯。此校未有track record是有真的,但這ㄧ定是差的嗎?有新思維是大方向。很多外國教育已改革,還停留抄寫,背誦,得高分,才是正路?當然有些家長不會選這條路,但有新方向的家長會選。相對國際學校此費用不高了

hwyc 發表於 18-7-15 07:44
其實選什麼學校都要睇小孩性格,無話對與錯。此校未有track record是有真的,但這ㄧ定是差的嗎?有新思維是 ...

倫敦金也是投資新方向,你會選嗎?

誰說學校沒有track record?

創辦人徐x屢次辦活動有問題,將非牟利
另一創辦人張xx淨識吹水唔認真辦學,將名校dbs成績趕至近b1c甚至b2,
朱子x引進大量雙非入市區學校而未有任何學術上既成就
這些不是track record?

學校學費$6200,車費比其他學校貴近一倍,每月八千以上冇得走,學費已和不少國際學校差不多,根本不是便宜!

而且這些國際學校當中不少已有中學部,升學有保障,呢間?連話今年有分校而家七月中都未搞掂,中學都唔知去左邊

LinusYip 發表於 18-7-15 08:04

倫敦金也是投資新方向,你會選嗎?

看你回應你不是用家,亦不會是用家吧。你不選有你的理由,但理由是否太ㄧ面倒,校遠車費貴也是理由,哈所有學生也住港島吧?國際校也有没中學聯繫的,那校也應没人讀吧。你可説他們之後可出國升學,為什麼本地校不能?

hwyc 發表於 18-7-15 07:44
其實選什麼學校都要睇小孩性格,無話對與錯。此校未有track record是有真的,但這ㄧ定是差的嗎?有新思維是 ...

呢間學校本身冇乜track record,但運作呢間學校嘅人個track record就十分厚。大講教育改革、新思維、新理念之前都要睇下出自乜嘢人嘅口中,一個讀書唔成,專走精面搵食、一個身為校長任內將百年神校成績打進深谷,另一個只懂搵校車喺邊境一車車將雙非學童填滿一間瀕臨被殺學校成為所謂白武士,五年任內除咗將學校playgroup化外,成績未見起色,經常講埋一尐冇往績但離地嘅說話。再講,呢間學校未足兩年,校長已經披撤換,大量老師中途流失,依家仲要用旁門左道搞分校,所以唔係單憑一尐人順口開河就信到十足吓嘛?

Soundervolt 發表於 18-7-15 08:32

呢間學校本身冇乜track record,但運作呢間學校嘅人個t ...

真有趣,你們真的很肉緊看此校。你的小孩已升中,已不用愁。很多想找用家意見的家長見ㄧ面倒的所謂意見(上網已可知)便無法直接得知上課,學習的真實情況。你用心真良苦!

hwyc 發表於 18-7-15 08:46
真有趣,你們真的很肉緊看此校。你的小孩已升中,已不用愁。很多想找用家意見的家長見ㄧ面倒的所謂意見(上 ...

我講嘅從來唔係意見,而係有跟據嘅事實,我亦歡迎閣下有實質證據去指出我說話嘅錯處。因為EK內有唔少新手家長,佢地係有權利知道事實去正確地選擇學校。當您知道有人賣黑心食物,雖然未至於即時食死人,但您會視若無睹嗎?

hwyc 發表於 18-7-15 08:27
看你回應你不是用家,亦不會是用家吧。你不選有你的理由,但理由是否太ㄧ面倒,校遠車費貴也是理由,哈所 ...

‘校遠車費貴也是理由,哈所有學生也住港島吧?’
只有港島才有國際學校?港九新界都有就真
而且,已有人講過佢地本區校車都收2000元以上,我相信以呢個價住大埔絕對可以報讀沙田或其他新界區既其他國際學校

‘國際校也有没中學聯繫的,那校也應没人讀吧。’
不少人未讀完小學,或讀完小學,已出外升學/移民。但如果遲啲先升,我不太建議讀冇中學既國際學校

‘你可説他們之後可出國升學,為什麼本地校不能?’
國際學校也有學生在本地升學,本地中小學當然都有出國升學,我冇否定過呢啲可能,我只係話呢間學校賣特點似國際學校,但淨係性價比都不及,未計佢既不確定因素

hwyc 發表於 18-7-15 08:27
看你回應你不是用家,亦不會是用家吧。你不選有你的理由,但理由是否太ㄧ面倒,校遠車費貴也是理由,哈所 ...

我建議閣下睇清楚呢個帖既回覆,睇下相關新聞,你會更清楚呢間學校,而唔係單憑某啲人既sales口頭去睇佢地

hkpapa852 發表於 18-4-20 07:50
呢個位置好似係油尖旺網,唔係九龍城網

那如果唔谷,堅持happy school 理念,派位(如果不是有中學直上的話)點可以追到油天、循道這些學校?

hwyc 發表於 18-7-15 08:46
真有趣,你們真的很肉緊看此校。你的小孩已升中,已不用愁。很多想找用家意見的家長見ㄧ面倒的所謂意見(上 ...

閣下有冇睇新聞?另有冇留意呢度連大埔用家陸續在EK對呢間學校的不滿?
呢間學校的旺角分校一直未有註冊牌照,一個大話冚一個大話,我身邊都有一個受影響的家長!
你咁大聲推返個帖上來,難道你又係想幫呢間學校做宣傳?

Felix223 發表於 18-7-15 10:39
閣下有冇睇新聞?另有冇留意呢度連大埔用家陸續在EK對呢間學校的不滿?
呢間學校的旺角分校一直未有註冊牌 ...

我只是想知多d用家意見,但觀乎發言的也是局外人,正義發言者。看來此處不是找對象的地方,打擾了

hwyc 發表於 18-7-15 10:47
我只是想知多d用家意見,但觀乎發言的也是局外人,正義發言者。看來此處不是找對象的地方,打擾了
...

呢度咁hit 嘅帖閣下有冇看過?當中最近新聞都報導了此校的問題。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3648903

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3645354

hwyc 發表於 18-7-15 10:47
...
路過,你會不會只是想找你想聽到的意見

回覆樓主

有啲家長真係好奇怪... 一開頭有人指出呢間學校既問題,就話人抹黑學校,到事情發展到宜家,頭條都上埋,每樣野都有証有據,都仲可以話人針對呢間學校。算啦,裝睡的人叫不醒,勸都勸到口臭。既然咁堅信呢班所謂教育界猛人,又何必仲上黎問人意見呢?

summer2015 發表於 18-7-15 20:21
有啲家長真係好奇怪... 一開頭有人指出呢間學校既問題,就話人抹黑學校,到事情發展到宜家,頭條都上埋,每 ...

其實都無得話抹黑,今日所有機構(包括政府)都要關注社交媒體對機構的影響,並且作出對應,走在IT前瑞的未來總校長無理由唔知。
‹ 上一主題|下一主題