用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上小學後家中還會keep大量玩具,每天玩玩具嗎? ...
樓主: Ocean419
go

上小學後家中還會keep大量玩具,每天玩玩具嗎?   [複製鏈接]

Ocean419 發表於 18-3-16 07:28
最近和小朋友成績好的家長傾開,原來他們的小朋友上小一時就清走家中的玩具,讓出的空位用來擺書。我好奇問 ...

我的答案可能有離題,但是我寧願小朋友玩玩具,也不希望佢玩電腦,平板電腦或電話。

目前的做法是同一些太幼稚的,保留一些他仍然喜歡的

最近和小朋友成績好的家長傾開,原來他們的小朋友上小一時就清走家中的玩具,讓出的空位用來擺書。我好奇問 ...

補習可免。

小學確可以儘少玩具,書架要多放雜書。

細路無野做就睇書。當然從小已有閱讀習慣。

MrBeast 發表於 18-3-19 17:28
我細個d鄰哥哥教我整風爭、中秋節探射燈,雪條pang 手槍,印象仲好深刻。e世代d細路生日收成羅禮物,玩一 ...
... 玩具和書一樣,太多小朋友唔會珍惜,我會make sure 用/玩到一年半載,otherwise,唔使指e我再買,若小朋友想要的東西,我會想知原因,唔會人有佢有。咁可能spoils all the fun 但價值觀是要從小培養

我對小學讀書時有冇玩具冇咩印象,最大印象係逢暑假寒假翻大陸通山走,上山下海。。。。。。然後去到臨開學尾幾日先來做功課。

我囡成績都算幾好,但全屋都係玩具,但當然都有好多書,不過係圖書,課外書。
游水佢都一星期三堂,音樂就學緊琴加另一樣樂器和合唱團,再加畫畫。玩具對佢黎講,暫時仍十分重要。

小朋友點會喜歡讀書,自己喜歡的東西被抛!跟,就人云亦云!

玩具係要嚟玩
書係要嚟閱讀
靚衫係要嚟著

缺一不可

capricornbb 發表於 18-3-26 23:59
玩具係要嚟玩
書係要嚟閱讀
靚衫係要嚟著
有一共通點:唔用就會過時,屋企冇位就要掉或送出

我有留玩具,公仔文具仲有大量,小學階段係正常。

mimi222shi 發表於 18-3-27 09:40
我有留玩具,公仔文具仲有大量,小學階段係正常。
文具我們都有好多,用到小朋友退休都未必用得哂

重點係個細路願意甚至樂意跟住做就得,唔係就算迫都迫唔黎,好睇個人性格,因人而異

我都冇清囡d玩具, 佢已經P4, 我唔想佢冇晒童真... 佢一得閒仲會玩一陣! 到佢大咗, 佢話掉先掉啦!

MrBeast 發表於 18-3-27 08:14
有一共通點:唔用就會過時,屋企冇位就要掉或送出
係呀~已佔咗家中50%位置,每季要清一清

MrBeast 發表於 18-3-27 11:44
文具我們都有好多,用到小朋友退休都未必用得哂
X 2我自己都覺得太多了
‹ 上一主題|下一主題