用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光中學到底按BAND1中學報名還是BAND2中學報名? ...
樓主: Arabellahk
go

九龍真光中學到底按BAND1中學報名還是BAND2中學報名?  

little_yolky 發表於 18-4-13 09:21
是啊, 所以邊緣人或B2頭好鐘意報佢。其實B1C學生報佢都唔錯, 只不過可能有D學生唔鐘意女校, 或校風比較嚴,  ...
現在好像可以不紮孖辮

os_ecu 發表於 18-4-5 13:58
九真 當 band 2 啱數啲

我女班主任都話係B2

kochiman2004 發表於 18-4-5 07:43
B2又唔算容易入,因為上年有幾個九真小B2生都入唔到。

聯繫位唔夠收晒?b2 唔係應該都穩入?

回覆樓主:

band 1 也好band2 也好因為教育處跟本無band 1 band 2學校區分 。學校只有band 1生有抽先學校權,之後才到band 2 生抽。而且九龍城band 1 生學位多,我估band 1生 一般係唔喜歡一間不正名英文中學,大多數人只用英中,中中區分band 1, band 2 學校,一間不是正名英文中學的學校。但學校多band2 生多就確定該校是band 2 中學?英文中學就一定band1學校?我覺得最重要了解學校教學模式,尤其士學校怎樣對待補底學生?老師有愛心嗎?九真前三年成積進步這裏有人猜只是老師識教學生選科,前年有點退步這裏很多人說學校已經露底幸災樂禍,上年上返有突又有人說不能作準,試問為甚麼用postive view 去欣賞學校對大部份band 2 生努力付出?試問自己有無不斷找借口去負面一間學校?用一間自己收生直資學校跟一間津校比較公平嗎?

crazyhippo    發表於 18-4-15 14:09
Arabellahk    發表於 18-4-15 13:07

kwankwanchun 發表於 18-4-14 18:44
聯繫位唔夠收晒?b2 唔係應該都穩入?

上年聯繫真的收唔哂,有幾個B2九真小入唔九真中,叩門亦入唔返。

GCG 發表於 18-4-14 22:55
band 1 也好band2 也好因為教育處跟本無band 1 band 2學校區分 。學校只有band 1生有抽先學校權,之後才到b ...

萬分認同,謝謝GCG

Arabellahk 發表於 18-3-15 15:23
九龍真光中學到底按BAND1中學報名還是按BAND2中學報名?

Band 1

Arabellahk 發表於 18-4-14 16:52
現在好像可以不紮孖辮
我以為全線真光住要紮。我朋友仔舊年去咗, 把鬼火剪短咗。

little_yolky 發表於 18-4-9 18:02
坑真成績不是一向都好過油真的嗎? 雖然油真成績都好。
兩校應該相差不大

Arabellahk 發表於 18-4-14 16:52
現在好像可以不紮孖辮

開放日 問過九真同學,佢地話大時大節先要紮孖辮。

goofyszesze 發表於 18-4-20 08:17
大時大節?

形容得非常好     

其實孖辮紥的好,都好好睇。就係比較嘥時間

b3410 發表於 18-4-20 18:40
其實孖辮紥的好,都好好睇。就係比較嘥時間

係呀,扎孖辮著長衫好好睇架,不過遇正趕返學就煩d

christy2011 發表於 18-4-12 01:10
回覆 55104035 的帖子

坑真應該晤會係1c,如坑真係1c, st clare, canossa 嗰類都係1c ...

坑真同Canossa 都應該未到1B

cheechi 發表於 18-4-21 09:56

坑真同Canossa 都應該未到1B

坑真一定不只是1C,Canossa我唔知,但坑真DSE的表現是1B的了。回樓主,九真是1C-2A,學校應是收b2頭為主,非常進取要升level,如小朋友是勤力型,非常適合

回覆 christy2011 的帖子

st clare, canossa 嗰類的確係1c

回覆 hkpapa852 的帖子

港同已經升呢了, 上年申請人數已過千人了. 小學成績要中上才人機會吧.

其實1B和1C沒有太大分別, 也是B1校, 但跟1A肯定好大分別.

christy2011 發表於 18-4-12 01:10
回覆 55104035 的帖子

坑真應該晤會係1c,如坑真係1c, st clare, canossa 嗰類都係1c ...
坑真大約係B1B;St Clare、Canossa大約係B1C。

Arabellahk    發表於 18-5-4 17:51