用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顏保玲 vs 滙基東九
go

顏保玲 vs 滙基東九

兩間有offer. 揀邊間好

**我不太注重学校DSE成績及
入大学率

我注重:
--校風
--学校各方支援
--除了成績,学校還注重培育学生其他方面才能
--關愛学生
--上堂老師是否有教書,還是叫学生回家自己讀

請比意見

回覆樓主

你有冇宗教信仰?匯東宗教氣氛感覺都幾濃,呢個亦係我卻步既原因

sfuhsg 發表於 18-3-14 18:42
你有冇宗教信仰?匯東宗教氣氛感覺都幾濃,呢個亦係我卻步既原因
呀女冇,但亦唔抗拒

女仔我覺得匯基應該嚴謹些, 保守些會好些.

HaYi 發表於 18-3-14 20:26
女仔我覺得匯基應該嚴謹些, 保守些會好些.
妳竟然倒自己個仔中學米?

happyelimme 發表於 18-3-14 18:18

以你既要求,似乎(emoji)基岩你多d

我 in 過匯基,覺得校風唔錯,老師對學生都好好。

emibaby 發表於 18-3-14 20:44
以你既要求,似乎(emoji)基岩你多d
邊間

happyelimme 發表於 18-3-14 22:06
邊間

滙基

happyelimme 發表於 18-3-14 18:18

基, 師生關係好好, 校長好有heart

happyelimme 發表於 18-3-14 20:00
呀女冇,但亦唔抗拒

咁可考慮距離

回覆 happyelimme 的帖子

直接問阿女喜歡邊間。。。

我喜歡匯基多D, 但啊仔喜歡NPL 多D, 真係要睇啊女喜歡邊間

caroltuen 發表於 18-3-15 08:59
我喜歡匯基多D, 但啊仔喜歡NPL 多D, 真係要睇啊女喜歡邊間
佢話兩間都好

christy2011 發表於 18-3-15 07:22
回覆 happyelimme 的帖子

直接問阿女喜歡邊間。。。
佢話兩間都一樣喜歡

sfuhsg 發表於 18-3-15 01:00
咁可考慮距離
滙基近dd. 但兩間都可以一程車到

我大仔係NPL, 今年考DSE ,
--校風---NPL 都係嚴
---上堂老師是否有教書,還是叫学生回家自己讀.
NPL 2考2測, 課程好趕, 有機會測驗前or 考試前教唔完要補課

caroltuen 發表於 18-3-15 09:31
我大仔係NPL, 今年考DSE ,
--校風---NPL 都係嚴
---上堂老師是否有教書,還是叫学生回家自己讀.
謝謝你的資料
你覺得NPL是否注重学生的視野呢?能提供多方面学習機會給学生嗎?

happyelimme 發表於 18-3-15 09:18
佢話兩間都一樣喜歡

唔好意思, 與其開帖問等網友回覆俾意見而兩間仍然都鍾意, 返學路程差唔多...... 真心建議您, 不如花少少時間係 "搜尋本版" 輸入 "滙基" "匯基" "顏寶鈴" ... 呢兩間係 EK 係好熱門直資, 真係好多好多帖及網友意見俾到好有用資料俾您參考.

我隨意 copy 幾個帖俾妳睇睇, 仲有好多好多討論帖的.

保良局顏寶鈴書院: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2942176&fromuid=1539350

顏寶鈴面試: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3403528&extra=&page=2

匯基 vs 顏寶鈴: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3231842&fromuid=1539350

顏寶鈴定滙基?https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3428037&fromuid=1539350

滙基(東九龍):https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3545793&fromuid=1539350

當您 search 及睇完 EK 討論帖您就會明點解好心地網友提議如果係女女匯基可能比較放心安心去讀

P.S. 只怕太多討論帖您唔夠時間無心機睇而已

小時了了 發表於 18-3-15 10:00
唔好意思, 與其開帖問等網友回覆俾意見而兩間仍然都鍾意, 返學路程差唔多...... 真心建議您, 不如花少少時 ...
點解唔forward埋PLK學校風化案既新聞連結?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。