用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 耀中國際中學部容易入嗎?
樓主: kct18
go

耀中國際中學部容易入嗎? [複製鏈接]

EconFather 發表於 18-3-15 10:17
大部分國際學校幼稚園都會考慮你個地址(考慮,只係其中一個考慮因素),但唔係睇身家,而係番學係唔係可 ...

但住新畀同hki 都有offer反而幾個住kln一直冇消息

del.

抺茶雪糕 發表於 18-3-15 10:23
但住新畀同hki 都有offer反而幾個住kln一直冇消息
考慮因素之一。咁小朋友本身都要叻架。

del.

Dear-Valerie 發表於 18-3-15 10:26
回覆 964000 的帖子

的確. 知道一個local名校成績top的高小學生, 考唔入YC, 因為Eng. assessment唔達標. ...

好奇點解名校top學生會過唔倒eng accessment (emoji)

del.

Dear-Valerie 發表於 18-3-15 14:30
回覆 kct18 的帖子

repost:

我以為你講名校生入唔倒YC添!原來你講哈羅!
DGS通常target入德瑞和HKIS,哈羅唔係佢地杯茶。

del.

為什麼離開 DGS / DGJS 去 Harrow?

del.

回覆 964000 的帖子

喺小學,最後五定六年級入到。只知升中派位以前成日上電視的學校。

Dear-Valerie 發表於 18-3-15 14:50
回覆 kct18 的帖子

唔係. 係名校生入唔到YC.

傳統學者英文叻和國際學校叻是有分別的。國際學校要求比較高概閱讀能力。大部分國際學校學生係初中左右,佢地概閱讀能力應該遠超香港本地大學生概平均水平。有部分小三四學生已經可以完成LORD OF THE RING.

國際學校很注重基礎訓練,我在IS VS CKY一文中講過,國際學校係老火湯,一個老火湯頭個2個小時係難飲。如果要快,你可以操生字卡,有部分瘋狂概家長係未上小學已經識一千個生字,學9因歌。新年表現俾親友睇係幾威。

而一個老火湯,大約係5個小時之後就會開始來料。大部分國際學校學生大約係Y6至初中會超越本地名校,特別係聽力和閱讀。呢兩種能力對上課聽書會好有幫助。而書寫係大量閱讀下會自然提升。

注重拼音也是其特別之處,國際學校係小一時會叫小朋友用音去寫文,佢地會被鼓勵係唔識個字情況下寫文。(e.g. He is my Fa Da. He is a Doter)但傳統學校會話你串錯字。久而久之,國際學校學生可以聽一個英文而估到點串,呢一種訓練係國際學校小一已經開始。

好多家長都仲未明白,操練其實係無用。運動員就係一個好例子,香港運動員不太注重基礎訓練,很多人都急功近利,學足球一開始就比賽,不做體能訓練。C朗拿度是一個很厲害概足球員,佢大量時間基本上係做基礎訓練同GYM。事實上,一開始就鬥波係會好快有板有眼,但基本功唔好就好難再上。

v_vfannymama    發表於 18-12-26 20:06
Dear-Valerie    發表於 18-3-15 17:27

EconFather 發表於 18-3-15 17:21
傳統學者英文叻和國際學校叻是有分別的。國際學校要求比較高概閱讀能力。大部分國際學校學生係初中左右, ...

近來每次睇EK很喜歡你的見解,亦非常認同你對IS的睇法、比喻或比較!希望你唔好介意,就帳戶名睇你應該係一名爸爸?真心配服你對香港教育同學校嘅認識。請問你仔仔女女係咪已經好大個喇?

傳統學者英文叻和國際學校叻是有分別的。國際學校要求比較高概閱讀能力。大部分國際學校學生係初中左右, ...

又真喎,小學初期,大部分爸媽都是靠信念支撐一個月付咁多學費,「學d咁嘅野」。一到year 5,6 , 家長開始見到果實了。

mamaishere 發表於 18-3-15 17:49
近來每次睇EK很喜歡你的見解,亦非常認同你對IS的睇法、比喻或比較!希望你唔好介意,就帳戶名睇你應該係 ...

幫到大家我會好開心。
本人是一個在傳統學校概失敗產品,但幾經辛苦入左大學開始自主學習後就兩個世界。到有左小朋友之後,本人花了很多時間研究教育問題(有部分家長勁到連IB點串都未知就話IB正),也花左好多時間問人,用左好多時間去起每一間學校後台勢力,校長,老師等等,仲會番查學校帳目,了解學校債卷運作方式。最後發現有很多有趣概事情。例如大家有冇想過弘立點解係數碼港呢?其實有好多野慢慢發掘會有好多野。

小朋友就不方便講,劉德華都會保護自己個女。

而且我唔想用「我個小朋友入劍橋大學或哈佛大學」,所以我是對的來說服大家。即使我知道某校個孫係邊度讀,也希望用公開概資料比大家思考,而不是說我知道內情(你PM問我可能會話你知)。

我用公開資料,DATA,同人類行為學幫助各家長。你地思考過,覺得MAKE SENSE反而最緊要。

momo_cheung    發表於 18-3-15 18:33

EconFather 發表於 18-3-15 18:26
幫到大家我會好開心。
本人是一個在傳統學校概失敗產品,但幾經辛苦入左大學開始自主學習後就兩個世界。到 ...

Please kindly pm if possible, thanks

很認同你的見解。我離題一下。
我在隔離小學板見有人話cky係國際學校,又話D人當陳守仁係國際學校咁讀。
但好似陳守仁只係一間英文小學,枚內老師應該都係本地老師多,唔明點解咁多人會認為喺香港讀一間“英文”小學,可以同真正IS相提並論。個人認為,本地英文小學D英文幾好,都會同IS有段距離

susumi123 發表於 18-3-15 22:14
我在隔離小學板見有人話cky係國際學校,又話D人當陳守仁係國際學校咁讀。
...

我想問男拔同SPCC係高年級有IB,佢地係咪國際學校?
其實無話國際唔國際,主要係東方式同西方式。(你估叫國際幼稚園真係國際咩,咁有好多信用卡咪好多信用,有身份証咪好有身份,放鬆下)

東方式是老師做中心,學生聽課。
西方式是學生做中心,老師引導。

係大學入面,如果你係一百人聽課,呢個叫聽書。所以只係聽書最後出証書個d 學校,叫學店。

而高級學府,除左聽課外,會有個教授同你食飯,問候下你,引導你發現宇宙大爆炸,呢d就叫啟發。

東方式教育開始是孔子思想,但孔子並不是科學家,佢係感性思考,講人情,講倫理,講你應該聽老師話,做人都有3剛5常。

西方式教育是由蘇格拉底開始,佢本身係一個數學家,用理性去辦論,講反証,講事實,做人係「我」,做自己。

susumi123 發表於 18-3-15 22:14
...

可能有家長認為入國際就是學好英文, 係EK時常看到類似評論, 如學生不是說一口 native English, 好似死罪咁。 何謂國際學校, 跟教署看課程及 student mix? 一些 private independent schools 提供 dse 以外課程, 較高中文水平, 運作上跟IS 無分別, 但七成本地生又是否國際學校? 是否讀教署名單上的IS感覺高人一等D? 不如改分本地和非本地課程學校。

回覆 jj100c 的帖子

油天?
‹ 上一主題|下一主題