用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 { 真心問填 JUPAS priority } 如果有得揀, 女仔揀做牙醫 ...
樓主: Ivymom
go

{ 真心問填 JUPAS priority } 如果有得揀, 女仔揀做牙醫定醫生好  

回覆 Fuguizhu 的帖子

HKU Dentistry :Level 4 or above in English and Level 3 or above in Mathematics and Liberal Studies.
One elective subject at Level 3 or above from the following:
Biology, Chemistry, Physics, Combined Science, or Integrated Science.

the link : http://facdent.hku.hk/learning/undergraduate-programme.html

ilyrd 發表於 18-6-15 10:26
回覆 Fuguizhu 的帖子

HKU Dentistry evel 4 or above in English and Level 3 or above in Mathematics ...

謝謝你!

Ivymom 發表於 18-3-14 15:28
如果有得揀, 女仔揀做牙醫定醫生好 ?

乜嘢叫"好"先 ?  讀醫科,首要條件係你仔女怕唔怕接觸病人死人,同埋有冇救人既心。 是但冇一樣,考49分做狀元都係咁話, 咪去害己害人。

齋睇社會地位,就當然係醫生好過牙醫。 尤其牙醫做唔到矯形牙科都幾慘。

JustAParent 發表於 18-7-9 12:38
乜嘢叫"好"先 ?  讀醫科,首要條件係你仔女怕唔怕接觸病人死人,同埋有冇救人既心。 是但冇一樣,考49分做 ...

駁下嘴先:
1. 死人,應該正常人都驚嘅。讀醫要劏屍,不過一組咁多人,總有d未來大國手會搶住落刀,總有d「被」逼去後面企下睇下。畢左業,自己揀科啦,想唔見活人都得架。

2. 社會地位,係香港,着得身光頸靚就得啦。着到爛撻撻嘅醫生入名店,咪一樣俾人白眼。

3. 普通科牙醫點解好慘?我識嗰個每年一次境外義工活動、幾次旅行。準時收工,工餘有各種活動,幾開心喎

A-Mum 發表於 18-7-9 14:03
駁下嘴先:
1. 死人,應該正常人都驚嘅。讀醫要劏屍,不過一組咁多人,總有d未來大國手會搶住落刀,總有d ...

唔好話駁嘴,大家吹吓水。

想讀醫,係有D心理因素要克服既。自身經歷,當年我就過唔到心理關口,但舍弟同一屋簷下長大,又完全無問題喎。

最近帶阿仔去港大醫學院參觀,阿仔見到一片片人體標本不知幾興奮, 我見到已經反胃。 你問我驚乜, 答唔到,驚就驚㗎啦。

至於地位高低,我始終覺得醫生高過牙醫,我老餅啩。

JustAParent 發表於 18-7-9 18:03
唔好話駁嘴,大家吹吓水。

想讀醫,係有D心理因素要克服既。自身經歷,當年我就過唔到心理關口,但舍弟 ...

有2個後生仔同我講過對醫科全無興趣,一個話怕血,一個話dissection lab臭。一年後,一個話其實我都唔驚血,另一個話自己有鼻敏感,咩都聞唔到! 話變就變!
我估同拍拖一樣,你唔鍾意佢,自然睇佢唔順眼;鍾意呢,就只睇到優點。選擇性眼盲

A-Mum 發表於 18-7-12 13:10
有2個後生仔同我講過對醫科全無興趣,一個話怕血,一個話dissection lab臭。一年後,一個話其實我都唔驚血 ...

唉,唔使睇人哋,我屋企依家就有一個。今晚改選就話要drop晒兩間醫學院嘅offers,點勸都冇用。我剛剛先打去大學醫學院問過,如果下年改變主意點再申請入學 ... 我明白呢個世界勉強冇幸福,但係機會亦唔會企係度等自己一世既, 呢兩日真係食龍肉都冇味  

JustAParent 發表於 18-7-12 13:19

唉,唔使睇人哋,我屋企依家就有一個。今晚改選就話要d ...

唉,做阿媽真係多挑戰。阿仔揾舅父傾清楚未?

回覆樓主

牙醫 我個家庭牙醫收得我好貴,時間又可以自己control.

A-Mum 發表於 18-7-12 13:51
唉,做阿媽真係多挑戰。阿仔揾舅父傾清楚未?
哦,你知人地係女人?EK邊度睇倒性别?

唉,唔使睇人哋,我屋企依家就有一個。今晚改選就話要d ...

又唔使唔開心喎

早兩年我個仔計過條數比我睇,如果讀醫,小學6年+中學6年+大學6年+1年houseman +讀專科+實習=最快嘅家庭科都要27-8歳先可以獨立,當中沒完沒了嘅輪更,然後完全無時間見朋友/拍拖/打機/做自己想要嘅嘢,咁做人仲有咩意義

牙醫,小學6年+中學6年+讀牙科+實習共6年,之後如果做醫院或政府牙科診所,返9-5,如果去外面疹所做,最夜都係8-9點,仲要星期日休息,如果想自己開疹所,牙醫一樣可以比醫生早幾年

如果佢揀咗第二D科,但真係鍾意,佢願意努力,將來一樣會成功,所以睇開D喇

大學醫學院有冇回答?

JO_100 發表於 18-7-18 14:24
大學醫學院有冇回答?

有。標準答案 --- 今年唔入學,以後申請大學要考慮好多野,例如當年DSE成績, 讀緊邊間大學,大學學科成績,之前拒絕入學原因等等等等 ...

我都係呢句,機會唔會永遠企喺度等你仔女, 神科轉出易轉入難,讀就依家讀,咪諗住將來再報啦。

Doula 發表於 18-7-13 11:31
又唔使唔開心喎

早兩年我個仔計過條數比我睇,如果讀醫,小學6年+中學6年+大學6年+1年houseman + ...

我思想沉澱咗幾日,已經唔再強求。有D野,可能命中註定  

八卦一問,你仔仔本來鍾意醫科,突然唔揀,咁佢會揀邊科呢?

回覆 JustAParent 的帖子

好明白你心情,但也替你高興,成績咁出色!令公子是否選了科研?
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]