用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問關於統一派位乙部問題。
go

請問關於統一派位乙部問題。

想問一問大家。例如有一間非常想入的外區中學,而該中學亦有幾個位係分俾我本身的小學校區。而小朋友是Band1組。咁其實係咪我將呢一間外區學校選第一智願都無問題?因依照派位辦法,每組學生有一個隨機號碼,輪到你個號碼時如呢間外區校已派完,咁自然跳入我的第二智願,其實第一智願就算得幾個外區位都一樣,唔會影響到我派第二智願的機會。我咁諗法啱唔啱?我有冇漏左D乜野無考慮清楚?

回覆 yeungph 的帖子

但你要等埋其他band 1 生派完第一志願, 才開始派第二志願, 即係如果你既第二志願只有80個位, 好有可能到你第二志願時已經滿位, 咁你又要等埋其他band 1 生派完第二志願, 才會開始派第三志願

即係全區band 1生一齊派完第一志願, 才會開始進入第二志願架

妹妹頭 發表於 18-3-14 14:35

但你要等埋其他band 1 生派完第一志願, 才開始派第二志願, 即係如果你既第二志願只有 ...

側係話例如本區有100個 Band1生,小朋友隨機號碼是30,派到我小朋友時因為第一智願已派晒,就會跳左我號碼,派比第31號第一知願先?如果我第二智願同31號的第一智願是同一間學校都會派比第31號學生先?

yeungph 發表於 18-3-14 14:39
側係話例如本區有100個 Band1生,小朋友隨機號碼是30,派到我小朋友時因為第一智願已派晒,就會跳左我號碼 ...
正確

Joe8889 發表於 18-3-14 14:47
正確
咁我明,唔該。

側係話例如本區有100個 Band1生,小朋友隨機號碼是30,派到我小朋友時因為第一智願已派晒,就會跳左我號碼 ...

係。
你呢個係超高風險既賭博遊戲,係豁出去既玩法,不成功便成仁。
你係Band 1組別,將外區借位放第一位,可以講成功機率係非常高,因為相信無咩人會咁做,但一旦有幾個人(多過借位)都係咁做時,你就變得好危,嚟到呢度就要睇隨機號碼啦。
萬一失落咗乙一時,乙二既選擇就變得好重要,你要有心理準備,可能會飛出外太空,作好叩門準備。

想問如乙一放外區借位,乙二放本區次熱會唔會安全啲?

high 發表於 18-3-14 15:09

想問如乙一放外區借位,乙二放本區次熱會唔會安全啲?

都係睇番本區B1中學學位供應情況,好難簡單化去解釋~~~

mcl203 發表於 18-3-14 15:18
都係睇番本區B1中學學位供應情況,好難簡單化去解釋~~~

乙一我唔放本區大熱,改放外區借位,乙二放本區次熱。如乙一失敗了,是否等如本區放乙一大熱但失敗一樣道理?

high 發表於 18-3-14 15:28
乙一我唔放本區大熱,改放外區借位,乙二放本區次熱。如乙一失敗了,是否等如本區放乙一大熱但失敗一樣道 ...

都可以咁講既,都係回歸若乙1失敗,乙2既中學是否機會仍然存在~~~

咁我就唔搏,頭幾個放翻本區,之後先外區。

yeungph 發表於 18-3-14 16:57
咁我就唔搏,頭幾個放翻本區,之後先外區。

但你話非常想入外區嗰間中學,又確定係Band 1組別,我係你就一於搏一舖,乙二放間本區無咁熱門既Band 1校。