用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2017/11 出生細B
go

2017/11 出生細B

BB 2017/11 出生,細B....
新手媽媽,什麼都不懂...
應該如何選擇幼兒園?
要有咩準備?
幾時報名? 報幾多間?
太多問題,一D方向都無...

希望各位媽媽可以幫幫忙給我多點資訊..
感謝感謝!!

Y拉子Y 發表於 18-3-13 18:06
BB 2017/11 出生,細B....
新手媽媽,什麼都不懂...
應該如何選擇幼兒園?

全日制果啲如保良局就一出世要排定。11月是細b你可諗下做大b定細b, 如想讀名幼就建議大b入,如唔讀名幼就夠2歲可讀N, 睇你想佢讀邊間K而報N

回覆樓主

排左playgroup 未?仲唔排應該唔洗讀....

MissPuffs 發表於 18-3-20 18:42

唔係報名幼pg,唔使排㗎。 你唔好嚇樓主啦!

我都係17/11 新手媽媽啊~ 可以大家一齊交流下~
我爬文爬咗好耐gar, 睇下你自己係咪虎媽啦哈哈, 我自己就唔打算返play group同n班, 直接2020年報K班做大B就算~
如果你想佢早d 返學就2019讀n咁囉, 報幾多間就無定gar, 睇下你心目中想佢讀咩, 要了解下果間幼稚園咁囉, 我自己想佢happy school, 打算報d無功課做嘅就算了~
話晒係2020年嘅事, 仲有時間慢慢搵

回覆 fibimama 的帖子

我b都係11/17,一齊交流下。我發覺好多幼稚園的網頁資料都唔多,好難了解每間學校的課程同特色,又唔知幾時有開放日,新手媽媽的我都好唔清晰。

fibimama 發表於 18-4-20 16:50
我都係17/11 新手媽媽啊~ 可以大家一齊交流下~
我爬文爬咗好耐gar, 睇下你自己係咪虎媽啦哈哈, 我自己就唔 ...

我b係12/2017. 新手媽媽一名 我都唔想阿b咁辛苦

回覆樓主

我B都係12/2017。hello!

我有兩個小朋友,一個12/2014,另一個5/2017。
我大仔都係12月出世,因屋企無人幫手,最好入到長全日幼兒學校,而當年適年時好彩都入到N班。
所以好視乎媽媽們有無人幫手睇小朋友

想了解每間學校的課程同特色,可以睇下以下的link:
質素評核報告

回覆樓主:

自己努力搵下資料先問啦。 揀咩學校?? 要睇下你想點?? 谷校定happy school,全日定半日,你自己諗清楚先。 私幼定津幼,要計清楚學費先。

MissPuffs 發表於 18-3-20 18:42

playgroup 唔一定要讀。我女都係細b冇讀playgroup都入到名幼吖。

hapiangel 發表於 18-6-17 10:20
playgroup 唔一定要讀。我女都係細b冇讀playgroup都入到名幼吖。

咁你好叻,又識教,bb又醒目,恭喜

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主

我小朋友都係12月出生呀,我唸住比佢做超大b,所以而加翻下pg咋

piglover 發表於 18-12-5 12:17

入讀K1,需要9月開學夠2歲8個月才可以入讀,2017年11月出 ...

我B女都係17年11月出世,咁係咪只可等2019年11月夠2歲時先插班?

happyvc 發表於 18-12-5 21:53
我B女都係17年11月出世,咁係咪只可等2019年11月夠2歲時先插班?

N班要足2歲先可以讀。 所以要2019年11月才可以插班入讀。

我細仔都係11/17, 只報了哥哥間幼稚園咋, 如果唔收先再諗下報其他PLAYGROUP

happyvc 發表於 18-12-5 21:53
你呢幾個月有報學校嗎?

如果有育嬰牌的可以不使等足2歲先返..但你要睇下屋企附近有冇/截左止未