用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 各位點睇RCHK
樓主: kowloonfish
go

各位點睇RCHK [複製鏈接]

bobdylan 發表於 18-3-15 23:20
其實CAIS有今日小小的成績,絶對不是重金打造出來。事實上,在未遷入新校舍前,已經吸引不少不介意舊舍殘 ...

係呀!舊校舍雖小,但感覺好親切。尤其是荔瑤分校。

bobdylan 發表於 18-3-15 23:20
其實CAIS有今日小小的成績,絶對不是重金打造出來。事實上,在未遷入新校舍前,已經吸引不少不介意舊舍殘 ...
令大家誤會,對不起。我意思是指新校舍是重金打造出來,CAIS新校係好正,應該是市區內最大。
同意,CAIS概努力我係好認同。而RC也由當年 加拿大人學校(好似呢個名)停學到ESF救佢再到今時今日,真係唔易。

回覆 bobdylan 的帖子

Does your kids study there? May I ask if you see more assessments going on after moving to the new campus? Are they easy to manage for the kids? Thanks!

Sanmama 發表於 18-3-16 08:35
回覆 bobdylan 的帖子

Does your kids study there? May I ask if you see more assessments going on aft ...

Why don't create a new thread about CAIS and you would get more information.

skmibb 發表於 18-3-14 19:09
唔駛食塵,全室內有冷氣。

全開冷氣唔開窗,新校舍新裝修會唔會甲醛濃度超高? 影響師生健康?

回覆樓主

香港空氣污染問題嚴重,應該都會影響到市民健康嘅

bobdylan 發表於 18-3-16 11:50
香港空氣污染問題嚴重,應該都會影響到市民健康嘅

真係有擔心,因識得一位血癌小朋友(3歲) 佢BB時屋企全新裝修,無做去甲醛,現在佢仍要經常進出醫院。

阿比人 發表於 18-3-16 12:27
真係有擔心,因識得一位血癌小朋友(3歲) 佢BB時屋企全新裝修,無做去甲醛,現在佢仍要經常進出醫院。
...

請問 RC 裝修好幾耐?

Thelittleteddy 發表於 18-3-16 12:49

十幾年

貝珠 發表於 18-3-16 13:15
十幾年

Thanks!!

Thelittleteddy 發表於 18-3-16 12:49

新的教學大樓啱啱八月落成使用。

calvinlinda 發表於 18-3-16 13:32
新的教學大樓啱啱八月落成使用。

希望佢地有去甲荃啦

Thelittleteddy 發表於 18-3-16 13:50
希望佢地有去甲荃啦

RC在這方面照顧得好好的,放心。

今早剛有機會回學校,發現多了不少外籍學生,而教師子女也比以往多。上一代的老師,不少已入職ESF一段時間,他們可能曾在SC/SJ/KGV等任教,所以他們的子女不少是shatin college/KGV; 但這一代的老師,則全家落戶於RC,包括小學部的校長。

回覆 Radiomama 的帖子

我仔幼稚園都多expat, 因近年SJS太難入,他們都入了RC或Anfield.

阿比人 發表於 18-3-16 11:41
全開冷氣唔開窗,新校舍新裝修會唔會甲醛濃度超高? 影響師生健康?

課室有窗,9成課室但唔係工程嗰邊,所以冇乜影響。
就算開窗,一啲都唔大塵,因附近多樹。
入到去都光猛開揚。

同埋只有頭個block段近二期工程,之後幾個block就係另一邊,毫無影響。

Thelittleteddy 發表於 18-3-16 13:50
希望佢地有去甲荃啦

唔覺有味啊!

skmibb 發表於 18-3-16 16:08
唔覺有味啊!

但係甲醛冇味㗎喎

回覆樓主:

其實香港近呢幾年都有舊校進行rebuild, ESF Kowloon Junior, DGS, Stamford, CAIS, 甚至黎緊開校既 TKO FIS,  科學園Malvern,全部都係新裝修新入伙,相信辦得學都會有 checklist check 清楚各類chemical 既量度。公平一點,不要針對某一間學校。

希望佢地有去甲荃啦

當年 RC 開第二年,我仔女就入讀,一個小學一個中學。當時人少,我亦參與過不少學校 committee 會議,校方除了關心校內學生教職員,也關心 neighbourhood ,當年已有密切和隔隣的學校 (衛理小學)  和隔離兩個屋苑的管理層有聯系。即使未能做到百分百,但他們的確不是求其,當打份工返工等放工。
RC 新大樓,前後兩年多才完工,我個人估計,工程公司不單要顧及學生上課不能受太大影響(如塵埃和嘈音),亦要顧及對面屋苑有否影響太大。搬建材一定會避開返學放學時間,如要封一條行車線搬建材,必定有加人手在屋苑前提示人和車。工程其間,工程公司的安排十分貼心,我既是家長也是屋苑住戶,是看得見。這樣的安排,也令工程比正常慢,我亦相信工程費用比正常貴。去甲醛,九牛一毛了。
和 RC 兩批管理層接觸過,他們都是十分有心的教育家。
但,如果家長擔心,就選擇其他學校好了。
孩子每天在學校半天,如果不信任學校,日日提心吊膽,也是一件痛苦的事。

PS. 小兒 2017 年 5 月考 IB 試,試塲就在自己學校,當時工程未完成,我一直擔心有工程嘈音影響考試。但我是多慮了,小兒說,是一點嘈音也沒有。

Artie 發表於 18-3-16 21:08
當年 RC 開第二年,我仔女就入讀,一個小學一個中學。當時人少,我亦參與過不少學校 c ...

聴到你咁講就放心了
‹ 上一主題|下一主題