用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無有用開精油嘅媽媽遇到以下嘅問題?分享下 ...
go

有無有用開精油嘅媽媽遇到以下嘅問題?分享下

我仔讀K2

話說我仔咳,就用精油幫佢擦(唔食藥架喇), 返學都盡量搵左啲清新啲嘅油!但但老師聞到,就話唔好用,因為班上有G6PD學生,唔了解我用啲油有咩成份, 所以要我仔返屋企沖涼,咁我都有同老師解釋返我用緊嘅精油係無樟腦成分。我唔知老師們知唔知咩叫做"精油", 只見到佢地好趕急地, 不耐煩地叫我地返去沖涼 😑
平時個班主任都已經好趕,好似趕住收工咁同我講下阿仔係學校嘅野,都無咩耐性同我呢個家長傾,因為我係插班生,搬屋所以阿仔都要轉校😕

回覆樓主:

咁學校做法都好正常。。。

點會清楚知道個成份;如果有問題,(g6pd 唔止樟腦呢樣有影響)g6pd 小朋友聞到,真係會好嚴重架。

又可能會有d 小朋友有其他敏感症,學校小心d 都合理。

醒目開學勳章 王國長老

我只能夠講老師做法正常.

各人敏感症狀不同, 未必一定係 G6PD 先會出事, 假若有小朋友有其他敏感症, 後果會好嚴重.

以我為例, 我對天拿水呢類揮發性物質有敏感, 嚴重到可以面腫同氣喘, 好彩既就即時噴氣管藥頂一頂跟住去睇醫生, 最近一次要食類固醇, 抗生素同抗敏藥 (共四種).........同埋我係嗅唔到天拿水味, 到發現唔妥時已經好遲...........
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

聞唔到咁大件事~咁你其實有無用開精油架?

回覆 mykate 的帖子

我都明白這是正常其實我想知嘅係你地用精油嘅同時,點處理我呢啲問題?

candyvickyhk 發表於 18-3-13 18:51

我都明白這是正常其實我想知嘅係你地用精油嘅同時,點處理我呢啲問題?

我兩個女,番學前都唔會用。

病緊冇番學就屋企用。

如果有番學,就放學後先。

老師做法非常洽當

回覆樓主

I apply essential oils on my child’s feet before school.

學校叫我返學唔好用,我都無用到喇!都係放左學先用,好喇!今日返學我都左聞右聞阿仔身上有無味道先返,點知返到學校阿仔就俾啲老師圍,我只遠距離望到,隔左陣就唔見左阿仔以為佢入左去心,點知個班主任打黎話聞到我仔有精油味,我話今日無擦到油,又話要同我傾,我就話要同校長傾。我入去學校時,校長佢地都聞到我身上都有精油味,因為我屋企24hrs擴香,衣服頭髮實有味,同校長傾完,結果就係要我俾我用開嘅油嘅成份俾佢,ok 無問題呀!我好樂意!由於我用嘅油都係單方精油,所以佢地叫我影低樽後的成份表sd俾佢,我影左,但佢地覺得唔足夠(e.g. Lemon, 成份就是Lemon, 100%精油無加其他野)。其實我都唔太清楚佢地要睇啲咩成份,之後 又sd 左句"其實我都唔清楚妳用邊幾種精油,請家長自行預備。"(... 真係奇怪....我已經sd左套我用嘅精油名同成份俾你,又唔清楚?)跟住又話" 如未能提供完整資料,本園建議閣下暫時停止使用。" 😵(咁就慘啦!我細仔有嚴重氣管敏感,靠精油提升免疫能力,用少啲類固醇.....其實,點解人擴香可以順利返學,點解我擴香就咁多阻礙.....)

回覆 bitofpeace 的帖子

唉......等我仔可以返學嘅時候,我都只擦腳疷。
最慘係唔知佢地學校搞到幾時,我仔呢個假期可真長了.....

回覆 miriam 的帖子

假若,有其它小朋友有敏感......
嚴格黎講,學校各職員學生都應該要check下   ,衣服有無嗅丸味,有香味的護膚品 都要驗下有咩成份, 洗頭水 洗完頭後所發出嘅香味有無致敏原,啲香味會唔會引起G6PD 學童有反應?點解只針對我啲精油呀?

回覆 bitofpeace 的帖子

你擦精油前,會唔會同老師講聲?

哈哈哈!間學校又轉口喇!
話唔會拎俾醫生睇,(之前話會拎啲成份俾醫生睇下會唔會有問題) 因為醫生都唔會知,或保證啲咩,佢要我去簽份便條,證明我而家用緊呢幾支油,若有改變要再同校方講," 如果個g6pd學生有咩事,我需要負上呢個責任". 但校方搵人睇過我俾嘅資料,覺得ok無問題,先俾我返學,跟住又話如果個敏感學生出事,負責任嘅只有我,唔關學校事?

回覆 candyvickyhk 的帖子

剛開始咳,擦左一次返學忘記了同老師講,但之後我返學前都無擦,佢地都一樣聞到,原因係我屋企會擴香,連我身上都會有味,即使小朋友擦唔擦油,都會有味

candyvickyhk 發表於 18-3-15 10:47
回覆 candyvickyhk 的帖子

剛開始咳,擦左一次返學忘記了同老師講,但之後我返學前都無擦,佢地都一樣聞到 ...

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160104/s00005/1451842543034

既然家長用精油為自己小朋友治療,即係都相信精油的療效。但家長自己又有無對精油的專業知識? 新聞也有很多小童或大人精油半毒的事件,希望大家也參考一下。

回覆 hiuwakelly 的帖子

謝謝你的意見。
我嘅配方係由專業嘅芳療師俾我,而唔係香港事但讀個證書個啲!
每個人嘅體質唔同,所用嘅油都唔同,所以,我絕對放心用。

即是好似睇醫生咁,醫生開藥我食藥
你地用油,唔係都係有個專業人士guide住架咩?
自己開黎用?

candyvickyhk 發表於 18-3-15 12:10

謝謝你的意見。

請問專業芳療師的專業資格牌照是哪個機構組織給予?要讀幾多年?分多少個專科?怎樣才能穫得?哪個國家的政府監管和認證?我一直也找不到詳細的資料,麻煩分享一下, 謝謝

醒目開學勳章 王國長老

基本上你用到飯煲做全日全屋擴香,可以話成身都會有味, 不論係頭髮同衫都會有, 已經無可能用咩洗頭水丫, 沖涼液黎做比較.

學校要求你咁簽一定有原因, 既然口頭同你講都無用, 唯有 B&W 咁寫到明出左事責任由邊個負責.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

不如轉校