用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無有用開精油嘅媽媽遇到以下嘅問題?分享下 ...
樓主: candyvickyhk
go

有無有用開精油嘅媽媽遇到以下嘅問題?分享下

hiuwakelly 發表於 18-3-15 12:22
請問專業芳療師的專業資格牌照是哪個機構組織給予?要讀幾多年?分多少個專科?怎樣才能穫得?哪個國家的 ...
其實,你都唔係用精油嘅人,

我只係想聽下用精油嘅人嘅意見^^~

回覆 tychow 的帖子

其實係咪間間學校都係咁定得呢間特別啲?

candyvickyhk 發表於 18-3-15 10:47
回覆 candyvickyhk 的帖子

剛開始咳,擦左一次返學忘記了同老師講,但之後我返學前都無擦,佢地都一樣聞到 ...

其實不止是精油,甚至播香的味也沾在衣服上影響到G6PD小朋友?那怕不只是用精油的問題了。如果堅持使用精油播香,不如嘗試向學校申請調班?

ylylylyl 發表於 18-3-15 13:22
其實不止是精油,甚至播香的味也沾在衣服上影響到G6PD小朋友?那怕不只是用精油的問題了。如果堅持使用精 ...
對,已經不再是使用精油的問題了!

candyvickyhk 發表於 18-3-16 00:17
對,已經不再是使用精油的問題了!

其實每個人都有向善的心,別人的孩子也是寶,如果你的行為可能危害他人的生命,何不使用別他方法呢?這也是身教之一。

其實學校有甘既要求, 做家長唯有配合,
學校有需要為每一位小朋友安全負責任.
如果覺得學校既做法不合理, 不能接受,
又或者學校既做法已經超過你低線,
同學校拉鋸, 其實對你小朋友沒有好處,
可能有必要考慮呢間學校係唔係真正適合你同你的兒子.

beebee2002 發表於 18-3-16 09:31
其實每個人都有向善的心,別人的孩子也是寶,如果你的行為可能危害他人的生命,何不使用別他方法呢?這也 ...

講得好!

真的不只是精油的問題,是身教的問題啦。
G6dp唔係一般敏感,而係會導致溶血反應,有性命危險,學校緊張係好正常,學校有責任保護每一個小朋友!

kitty0204 發表於 18-3-16 10:52
其實學校有甘既要求, 做家長唯有配合,
學校有需要為每一位小朋友安全負責任.
如果覺得學校既做法不合理,  ...
我一早就交上我所用嘅油嘅資料了!

回覆樓主

如果學校配合唔到你你又配合唔到,那可考慮轉校

beebee2002 發表於 18-3-16 09:31
其實每個人都有向善的心,別人的孩子也是寶,如果你的行為可能危害他人的生命,何不使用別他方法呢?這也 ...

Agree

已經處理完了!謝謝各位意見
我同學校主任傾過,話呢份只係學校內的學生紀錄無法律效用的,係CS同事講得唔夠清楚。
我亦問了另一個校長意見,話應該係呢間學校嘅行政上溝通得唔好,不過而家仲有位嘅學校,都係咁上下了!

回覆樓主:

其實你言語間,都唔係咁睇得起間學校,點解仲要讀此校,不如考慮轉校

回覆樓主:

聽到無法律效用便安心,而不是從其他小朋友性命出發。教孩子,家長身教很重要的。

tychow 發表於 18-3-19 14:00
聽到無法律效用便安心,而不是從其他小朋友性命出發。教孩子,家長身教很重要的。
...

冇錯,完全冇反省過自己,為佢既仔女感到可悲

醒目開學勳章 王國長老

tychow 發表於 18-3-19 14:00
...
佢問我有無用精油, 到我講出用飯煲擴香係有咩問題, 佢都無答過我, 只係著眼自己小朋友既事, 對其餘同學有無影響, 已經知咩事.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180320/20337390

精油中毒的事情常有發生,真心希望樓主多看新聞。

醒目開學勳章 王國長老

hiuwakelly 發表於 18-3-21 16:41
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180320/20337390

精油中毒的事情常有發生,真心希 ...
長期使用, 仲要用擴香吸入法, 不論係對大人定小朋友都係有問題.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

老師嘅做法係正確, 有啲小朋友真係對精油或者一啲油味係敏感,佢都要確保 其他小朋友嘅安全

我係有用精油嘅

candyvickyhk 發表於 18-3-15 10:42
哈哈哈!間學校又轉口喇!
話唔會拎俾醫生睇,(之前話會拎啲成份俾醫生睇下會唔會有問題) 因為醫生都唔會知 ...

若有信心你啲精油無事,點解唔寫undertaking 一力承擔?就是你心有懷疑,驚自己有事,但又唔怕別人孩子有事。自己的孩子病就可以,危害他人孩子性命?反轉敏感的是你孩子,你亦應是跳出鬧得最大聲那個。

我理解樓主嘅心情,也覺得學校做法大方向也正路。如果係自己慣用覺得不可避免,而學校嘅方針又太相悖,不如考慮轉校。