用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朱子穎加盟德萃小學做總校長
go

朱子穎加盟德萃小學做總校長

http://www.####.com/275682/

回覆樓主:

教育時事 March 13, 2018

【德萃新校長】天虹小學校長朱子穎 轉任德萃總校長 研發apps 助學習

近月可說是一場小學校長「音樂椅」展開:繼英華小學校長林浣心​、救恩學校校長陳梁淑貞宣佈榮休,天虹小學、香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學轉換校長來一個「執位」:早前首位宣佈,四十歲前離開教育建制,矢言「跳出天虹的安舒區,進入我人生的另一個挑戰。」的浸信會天虹小學校長的朱子穎,最新動作,便是接任剛於 2016年創校的私立學校德萃小學,及九龍徳萃小學總校長:「我會在德萃小學附近成立教育科創中心——我希望自己的新職業是Teacher-pernur ,擁有企業家精神。」

他強調,教育初心乃通過教育改變人;而他覺得德萃幼、小,以及將來中學「一條龍」,正正可實踐其理想。

^德萃小學現任校長陳志超因私人理由呈辭。

^平常愛自拍,活躍Social media 的朱子穎,完全明白新世代交流方式。

^他出任德萃校長,正想研發apps收集大數據,幫助學生學得更好。

Terencema7 發表於 18-3-13 13:55
教育時事 March 13, 2018

【德萃新校長】天虹小學校長朱子穎 轉任德萃總校長 研發apps 助學習
做乜朱生咁鍾意做白武士/白老鼠?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-13 14:08

好有冒險精神向高難度挑戰 !

Felix223 發表於 18-3-13 15:07
好有冒險精神向高難度托挑戰 !
當年入天虹, 可以馬上申請收雙非學生(仲有申費津貼俾雙非學生), 令學校唔會因收生不足殺校

今次去私校, 又可以點提升學校呢?

有趣!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-13 14:08

總好過平谈渡過。

回覆樓主

乜德萃搬咗去九龍咩?

Soundervolt 發表於 18-3-13 18:40
乜德萃搬咗去九龍咩?

多一間校舍於九龍

回覆樓主

好有興趣知現德萃家長點睇?(emoji)

pure_carol 發表於 18-3-13 19:50
好有興趣知現德萃家長點睇?(emoji)

都係喜訊,應該會搞STEM
加上有多埋九龍校舍,同會有中學一條龍,絕對係正面

Terencema7 發表於 18-3-13 19:56
...

其實開多間中學又點會係校長決定到?佢未上任已宣布,應該係之前校董會決定好。

佢話會把方向由「追求成績&派位」改變為「解決人類將來問題」

另佢話「把德萃校舍飯堂貢獻出來」黃昏比有需要人使用

唔知呢d對於一年要比六七萬學費的家長來講,又點睇呢?

pure_carol 發表於 18-3-13 20:04
其實開多間中學又點會係校長決定到?佢未上任已宣布,應該係之前校董會決定好。

中學就一直都話搞...但今次有時間表。
對家長來說必然係正面,因為升中問題都係家長關注。

Terencema7 發表於 18-3-13 19:56
...

知唔知九龍新校舍會喺邊?

Soundervolt 發表於 18-3-13 21:54
知唔知九龍新校舍會喺邊?

4月公布

Terencema7 發表於 18-3-13 22:58
4月公布

大埔校都係搞咗冇耐,升中成績都未有又搞分校,遲少少又搞埋中學一條龍,睇嚟幾好生意。

pure_carol 發表於 18-3-13 20:04

「解決人類將來問題」
喂!搬去 NASA 定 矽谷呀!

AgapePa 發表於 18-3-14 12:30
「解決人類將來問題」

我諗起馬沙之反擊既中,馬沙打算用殖民星撞地球,去肅清地球上腐敗既政客以重建未來既計劃

Soundervolt 發表於 18-3-14 10:29
大埔校都係搞咗冇耐,升中成績都未有又搞分校,遲少少又搞埋中學一條龍,睇嚟幾好生意。

...
攪埋中學,拖多幾年先見真章,又可以sell多幾年遠境

hippoo    發表於 18-3-14 15:18

AgapePa 發表於 18-3-14 12:30
「解決人類將來問題」

「解決人類將來問題」係去火星(NASA已經硏究多年),可能喺德萃12年就係硏發火箭登陸火星.....

呢位校長講嘢都幾玄,幾泡沫。

hkpapa852 發表於 18-3-14 12:41
攪埋中學,拖多幾年先見真章,又可以sell多幾年遠境

淨係佢講由「追求成績及派位」改變為「解決人類將來問題」已經封咗蝕本門!就算再拖幾年公開試成績唔好,都振振有詞”我地學校都話咗為解決人類將來問題,已經唔再追求成績同派位㗎啦!”所以呢番說話只有贏唔會輸!