用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朱子穎加盟德萃小學做總校長
樓主: Terencema7
go

朱子穎加盟德萃小學做總校長 [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 18-3-15 14:13
人地都講到明唔係追求成績同派位,而係解決人類問題嘅學校咯,你同我都咁凡夫俗子,都係去尋求返尐凡間嘅 ...

唔一定要何大一嗰種硏究既,簡單如自潔門柄都算Y

virgokaren 發表於 18-3-15 14:39
我去過小學 Admission briefing, 課程同一般主流學校差不多,不過用英普教學之嘛。
...

哈哈!我並非睇輕國內同胞嘅財力,不過學校同買樓一樣,location先至顯得身份,所以佢地睇醫生都會選擇去中環啦。

Soundervolt 發表於 18-3-15 14:48

哈哈!我並非睇輕國內同胞嘅財力,不過學校同買樓一樣 ...

同意!
大埔看似鄉下,但都幾多豪宅,亦有幾間國際學校,又東鐵沿線,主流英小得佢一間,我真心覺得佢地好有商業頭腦。

如果中學座落九龍塘,佢應該好搶手。

回覆樓主:

睇咗幾個有關德萃嘅話題,大部份對答亦係果幾位。其實各位考慮選校嘅元素相約,只係比重不同,所以計算出的結果亦不一樣,亦因此你們替子女最後選擇的學校也不同。把自己不選此校的憂慮說出,可供其他人參考,但不必攻擊或惡意批評。
小學有沒呈分,的確要弄清楚。
幼、小、中不同期開辦,有很多因素,同時開辦,又可能引起家長攻擊為急攻近利,或是不逐步經營函接……,況且所有都要找校舍、招老師,而且要EDB批,相信EDB批幼、小、中的時間要求也不同。
創辦人子女是否入讀自己學校,這也有很多考慮因素,子女如果小一是在其他學校就讀,小二强行把他們拉走,並非好事,小孩從幼入小,要適應已不易,剛適應又有了一些同學成為了朋友了,卻又要小孩面對分離,去迎接陌生? 作為家長,不該如此吧?
德萃小學的確是一個實驗體,有很多未知数,但很多名校也由新變舊而來,沒有家長選,何來見成效?
傳统官津也會因换校長而所有方向大變的。
當個好爸爸
‹ 上一主題|下一主題