用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朱子穎加盟德萃小學做總校長
樓主: Terencema7
go

朱子穎加盟德萃小學做總校長 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-3-14 17:08
翻查2016同2017年EDB公佈既空置校舍分配結果, 唔見有安排過任何校舍俾德萃呢個辦學團體

http://www.edb.go ...
租用紅磡商廈? 城規會否決凱莉山,其實又唔係醜事,點解公佈開辦九龍校但地址分開公佈?

Terencema7 發表於 18-3-14 16:27
呢個校舍,應該好多教育企業家想要

教育企業定商界企業

haihaimom 發表於 18-3-14 14:43
佢好有vision,不過係咪眼高手低,就要過幾年先知,校監校董都要好有冒險精神先得。 ...

我覺得班家長先係冒險家
新校
新校長
新概念

hippoo    發表於 18-3-15 09:54

haihaimom 發表於 18-3-14 14:43
佢好有vision,不過係咪眼高手低,就要過幾年先知,校監校董都要好有冒險精神先得。 ...

都有道理,時間證明一切!希望唔好用學生做白老鼠。

virgokaren 發表於 18-3-14 15:43
佢主流課程架喎,點會銜接吾到呀?

因為佢課程取向同一般學校好唔同,如果要考DSE,唔知成績會係點

Soundervolt 發表於 18-3-14 10:29
大埔校都係搞咗冇耐,升中成績都未有又搞分校,遲少少又搞埋中學一條龍,睇嚟幾好生意。

...

即係將來會有2間小學一條龍上中學?

Ocean419 發表於 18-3-15 09:05
即係將來會有2間小學一條龍上中學?

會不會又掙餐懵

Cavebaby 發表於 18-3-15 06:36

噤我都想佢成功既,我都認同教育唔應該只有成績一個方向。香港教育太功利,希望有多啲對教育有遠見既人,如果佢成功,可能教育局局長都有得佢做。

tultul1 發表於 18-3-15 07:19
因為佢課程取向同一般學校好唔同,如果要考DSE,唔知成績會係點

私校自由度大,可能將來中學開IB或ICGCE課程,唔使全部學生考DSE呢。不過現實係成績好嘅學生會唔會選擇直升係另一個問題,升小唔同升中,升中時成績好,可以有好多更好嘅選擇,未必一定要跟學校一齊做冒險家。

hkpapa852 發表於 18-3-13 14:08
做乜朱生咁鍾意做白武士/白老鼠?

唔係咁。

朱校長在新港人心目中印象良好,而且知名道較高,佢在深圳某熱門網站,有長期出POST 跟國內家長交流。

德萃建校,其主目標係國內家長圈,咁選朱校長亦係GOOD CHOICE。

retriever 發表於 18-3-15 10:23
唔係咁。

朱校長在新港人心目中印象良好,而且知名道較高,佢在深圳某熱門網站,有長期出POST 跟國內家長 ...
唔知會唔會係大灣區開分校呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 18-3-15 10:23
唔係咁。

朱校長在新港人心目中印象良好,而且知名道較高,佢在深圳某熱門網站,有長期出POST 跟國內家長 ...

唔係啩!? 咁呢間名校有冇專線校巴到皇崗或深圳灣接載學生?

Soundervolt 發表於 18-3-15 10:52
唔係啩!? 咁呢間名校有冇專線校巴到皇崗或深圳灣接載學生?
直接係大灣區開分校咪掂囉! 校車都唔駛

話者去埋高鐵站附近, 港珠澳大橋口附近再開分校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Cavebaby 發表於 18-3-15 06:36
一間學校既成績, 就係取決於學生既表現, 所以學生永遠都係學校政策既白老鼠

根據Wiki:這所學校由德萃教育機構有限公司、德萃學校有限公司及德萃幼稚園(紅磡)有限公司營運。 創辦人兼學校校董會主席徐潤容是一名田徑教練,邀請有相同辦學理念的前拔萃男書院校長張灼祥擔任校監。
我很有興趣知道:
1)這個辦學團體背後的實力有多強?可以讓新理念通行無阻地實施,即使要虧蝕一段長時間。
2)“德瑞國際學校辦學團體入稟高等法院,指德萃取名與德瑞發音相同,認為德萃故意令公眾混淆,當中或存在詐騙” 這單官司現況如何?
3)“萃”字,擺明是抽“DBS”水。。。但當然,當事人肯定是“否認”的。
我覺得聘請管理層是一件事,但學校辦學團體的本質,理念和實力更重要。

hkpapa852 發表於 18-3-15 10:59

唔係化?大灣區?

hkpapa852 發表於 18-3-15 11:01
一間學校既成績, 就係取決於學生既表現, 所以學生永遠都係學校政策既白老鼠
...

人地都講到明唔係追求成績同派位,而係解決人類問題嘅學校咯,你同我都咁凡夫俗子,都係去尋求返尐凡間嘅成績同派位啦!

hkpapa852 發表於 18-3-15 10:59

點可以喺大灣區呢?就算幾唔就腳,俾得起學費嘅家長都希望學校喺麥當勞道、加多利山呢啲地區啦。

Soundervolt 發表於 18-3-15 14:19
點可以喺大灣區呢?就算幾唔就腳,俾得起學費嘅家長都希望學校喺麥當勞道、加多利山呢啲地區啦。
...

你真係太睇少國內人民既財力

tultul1 發表於 18-3-15 07:19

我去過小學 Admission briefing, 課程同一般主流學校差不多,不過用英普教學之嘛。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題