用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 網上補習,大家點睇
發新帖回覆
go

網上補習,大家點睇

最近內地新興好多網上視像補習,老師會通過手機視像通話同學生補習,對像係小學生到中學生,有得1對1 / 1對多。唔知係香港又行唔行得通呢? 大家點睇? 歡迎討論

個人覺得網上學習是將來的趨勢。

It saves the traveling time.

回覆樓主:

大些自制能力强,以学識為主的可以,如果細要1:1實的可能難些

回覆樓主:

質素好難保證。

peonytam 發表於 18-3-13 12:21
最近內地新興好多網上視像補習,老師會通過手機視像通話同學生補習,對像係小學生到中學生,有得1對1 / 1對 ...

而家補習天王都有REMOTE。技術係度。

但對我來說,見手機已經走人。

最近內地新興好多網上視像補習,老師會通過手機視像通話同學生補習,對像係小學生到中學生,有得1對1 / 1對 ...
家長:siri,我想搵網上視像補習,有冇好介紹?
siri:我囉~!

家長:siri,我下星期會開ot,你補完習幫我睇多佢兩粒鐘啦。
siri:唔得喎,呢d野你都係搵番補習老師啦。

自制能力真的很重要... 可能上到中學才用吧~

retriever 發表於 18-3-14 07:19
而家補習天王都有REMOTE。技術係度。

但對我來說,見手機已經走人。

見手機已經走人??? 為什麼呢?

peonytam 發表於 18-3-14 22:26
見手機已經走人??? 為什麼呢?

無論看周邊,譬如同事朋友,出來食飯望下隔離枱,或工作上既事情,智能手機都係對“人與人之間的關係” 有最大負面影響。

retriever 發表於 18-3-15 07:31
無論看周邊,譬如同事朋友,出來食飯望下隔離枱,或工作上既事情,智能手機都係對“人與人之間的關係” 有 ...

喔..的確是啊,但手機也可以成為學生與老師溝通和教學的橋樑

peonytam 發表於 18-3-15 09:29
喔..的確是啊,但手機也可以成為學生與老師溝通和教學的橋樑

agree!

回覆樓主:

阿仔同Net 上課(not online lesson),經常用手機,電腦找資料,阿仔非常投入,有討論不完的話題。我也見過朋友的小朋友上skype lesson,只要老師有備課,有實力,是可行的!當然有選擇的話,面對面上課比較好。

rw 發表於 18-3-15 10:39
阿仔同Net 上課(not online lesson),經常用手機,電腦找資料,阿仔非常投入,有討論不完的話題。我也見過 ...
咁如果同一位老師,佢上門一對一,同視像一對一,都收同一個價錢,你會點選擇?

ar_mak 發表於 18-3-15 10:49
咁如果同一位老師,佢上門一對一,同視像一對一,都收同一個價錢,你會點選擇?
Good point

要個小朋友夠定先可以
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊