用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生打機
go

初中生打機

大家的初中生子女,平日上學每日會花多少時間在打機?

issactmaria 發表於 18-3-13 11:40

15分鐘,攞咗每日獎勵就算,睇網上小說多。

冇定,我仔會打幾個字至一個鐘,有時又完全唔打,上網睇其他野或睇書,佢自律性好強,所以我比佢好大自由度好少管佢。

RiboMM    發表於 18-3-20 09:40
YDLFATHER    發表於 18-3-14 22:43

issactmaria 發表於 18-3-13 11:40

我仔每天打機都打數小時,小學時管得緊,升中一後全放手。讀咗半年上學期成績表出咗見還可以,決定俾佢繼續自己搞。

小學禁打機,中學管唔到咁多囉,一日玩一、兩個鐘,假期打得更多。不過,佢功課冇拖欠,放假會約同學打波游水,測考自動波溫書,所以,只是提下佢睇得電話多會壞眼。

October. 發表於 18-3-13 22:15
小學禁打機,中學管唔到咁多囉,一日玩一、兩個鐘,假期打得更多。不過,佢功課冇拖欠,放假會約同學打波游 ...
用電話打機真係好傷眼架,盡可能少用電話打機。我仔好少用電話打機,要打就用電腦或 i pad,小學時我買 i pad ,要玩做完功課我會比佢光明正大地玩,所以佢習慣咗做完野先去玩,佢部手提電話只係低/中檔機,佢亦只會用來查下野同whatapp 多。

黃巴士    發表於 18-3-14 15:54

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-13 22:49
用電話打機真係好傷眼架,盡可能少用電話打機。我仔好少用電話打機,要打就用電腦或 i pad,小學時我買 i p ...
有pad,但我見佢都用電話打機,但好多時whatsapp及睇YouTube,佢話呢個世界冇咗YouTube生存唔到。見佢哋冇太出格,就由佢,諗返小學,家長辛苦好多。

October. 發表於 18-3-14 08:41
有pad,但我見佢都用電話打機,但好多時whatsapp及睇YouTube,佢話呢個世界冇咗YouTube生存唔到。見佢哋冇 ...
冇 youtube 生存唔倒

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-14 08:43
佢睇片笑到好開心, 對住我地都冇笑咁多

洋蔥頭媽咪    發表於 18-3-14 13:54

無wifi生無可恋……macbook, ipad, iphone......曰理万机~

洋蔥頭媽咪    發表於 18-3-14 19:09

D片其實好無聊,仔好中2睇,有時仲迫我睇,吾知有乜好笑

回覆 issactmaria 的帖子

小學會做完野先打,依家上左中學打完先做野,測考殺到黎就吾打。d仔中2打機真係好煩,如果我收晒I pad同手機實影響關係

kkhon 發表於 18-3-15 08:31

小學會做完野先打,依家上左中學打完先做野,測考殺到黎就吾打。d仔中2打機真係 ...

同我個一樣

kkhon    發表於 18-3-15 08:45

kkhon 發表於 18-3-15 08:20
D片其實好無聊,仔好中2睇,有時仲迫我睇,吾知有乜好笑
我仔其實都有睇,有時我都唔知佢睇咩,不過又咁講,自從佢由睇 minecraft 攻略開始(英文版),英文聽/說/寫能力都進步神速,就連手機介面佢都用晒英文,中文反而退步了些少。

kkhon 發表於 18-3-15 08:31

小學會做完野先打,依家上左中學打完先做野,測考殺到黎就吾打。d仔中2打機真係 ...
青少年比較反叛,教佢哋要放下收下,多溝通多包容才容易見效,初中最重要學識嘅係自我管理能力(time management)。我仔小學已經培養好學習態度,中一我已比好大自由度佢,有咩可以同我商量,我同仔仔講,每個人都渴望自由,比你自由你就要做好自己嘅本份,否則我亦可以把自由收回,正如社會上每個人都可以有自由,但底線係奉公守法,若你犯法,一樣可以拉你奪去你嘅自由。

yovin    發表於 18-3-20 22:21
RiboMM    發表於 18-3-20 09:41

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-15 09:03
青少年比較反叛,教佢哋要放下收下,多溝通多包容才容易見效,初中最重要學識嘅係自我管理能力(time manag ...
我都係咁同仔講,吾想用強權去剝削佢玩樂,希望佢生性啦!你仔手機有冇set密碼lock機?我仔又用指紋又密碼,吾比我睇佢d whatsapp 話私隱wor

kkhon 發表於 18-3-15 09:11
我都係咁同仔講,吾想用強權去剝削佢玩樂,希望佢生性啦!你仔手機有冇set密碼lock機?我仔又用指紋又密碼 ...
約法三章呢啲嘢一下放權力就要做,比左佢再要求就會難好多。我仔手機有密碼我亦知道,初初都會睇下,而家我已經冇睇。我層同仔講過唔管理好自己我可以將所有嘢鎖晒,佢知太過份呀媽我真係會做得出架,所以佢唔敢亂嚟

kkhon    發表於 18-3-15 09:29

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-15 09:26
約法三章呢啲嘢一下放權力就要做,比左佢再要求就會難好多。我仔手機有密碼我亦知道,初初都會睇下,而家我 ...
對住呢d以為自己大個的人仔,真係要鬥智鬥力軟硬兼施。

kkhon 發表於 18-3-15 09:11
我都係咁同仔講,吾想用強權去剝削佢玩樂,希望佢生性啦!你仔手機有冇set密碼lock機?我仔又用指紋又密碼 ...

升中一時爸爸想買部高檔手機比佢,但我堅持買中/低檔先,亦要求至少用2-3年,睇佢表現高中才會買貴啲比佢,須然我知佢班同學唔少人有 i phone,但就係為佢好,想佢明白所有野係要佢付出代價。

kkhon    發表於 18-3-15 09:40

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-15 09:26
約法三章呢啲嘢一下放權力就要做,比左佢再要求就會難好多。我仔手機有密碼我亦知道,初初都會睇下,而家我 ...
果次有女仔what’s app 佢我笑完佢,佢就設左密碼吾比我睇,又將個女仔名改做男仔名。