用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校學費問題
樓主: Mrspan
go

國際學校學費問題 [複製鏈接]

CaCa800 發表於 18-3-15 08:46
如果我冇記錯,2016年入讀ESF小學一年級的學生已經沒有政府資助。如果現在插班去Year3以上的學生,是否還 ...

現在入無論邊班都冇資助了

964000 發表於 18-3-15 09:12

現在入無論邊班都冇資助了

不是插高年級,可以有平學費嗎?

回覆樓主

如果舊底個班做政府工,讀eS f係咪有資助

回覆 CaCa800 的帖子

ESF 網頁有列明收費,插year 3 就跟其他year 3 學生同一收費

CaCa800 發表於 18-3-15 08:46
如果我冇記錯,2016年入讀ESF小學一年級的學生已經沒有政府資助。如果現在插班去Year3以上的學生,是否還 ...

y3以上還有資助,以下沒有了

tibbar2011 發表於 18-3-15 08:37
Just curious- SIS primary is now @ 122k. What makes you think it will jump to 180k? That’s almost  ...

我不是說明年加到18萬,而係上到呢個水平之後先會停係一個合理d概升幅。
舉個例子,英基係低年級如果由12萬升至13萬,升幅是8.3 percent,遠高於通脹率。而大約高percentage地加到15萬後,才會每年和通脹加幅接近。

而英基由於低年級再無資助,必然引發國際學校加價潮,這是我對未來香港國際學校學費概睇法。原因是當英基加到一定水平,有部分家長會覺得俾15萬轉去其他更好概國際學校,希望有一個更好概性價比。

簡單講,當英基做緊15萬,SIS可能就會借勢加到16萬,如此類推。學校之間都會有競爭,要教到好學生,就要提升老師人數,增加師生比率,增加資源等等。如果SIS選擇唔加價,長遠會有壓力。

我之所以講SIS, AIS同 加拿大,原因係呢3間係比較性價比高而又受香港人歡迎。如果佢地唔打算加價,新開個幾間係高學費支持下,必然會搶走好多老師。長遠會被比較。

現時最貴小學大約是23萬一年,英基大約是13萬,而我推算小一國際學校學生成本大約要15萬左右(大約25人一班),暫時英基都有資助但會漫漫減。
如果你係讀緊SIS,唔洗咁擔心,我係講緊個大Trend。
同樣道理,這也解釋左幾間直資名校加幅驚人概原因。佢地加完再加5萬左右(政府錢),就會同國際學校成本接近了。

英基只是俾一次性LEVY, 同其他IS 比較 ANNUAL LEVY/DEBENTURE,英基加價空間真係好大。未來幾年IS 只會你加我又加,唔會停落嚟。起碼要到IS 既學費一個不能負擔程度,供求問題,個加幅先會停落嚟。其實做家長都要有心理準備, 今日YR 13學費,13年后可能係現在學費既DOUBLE。

kriskris55 發表於 18-3-15 13:40
英基只是俾一次性LEVY, 同其他IS 比較 ANNUAL LEVY/DEBENTURE,英基加價空間真係好大。未來幾年IS 只會你加 ...

ESF 大班 30@班,設施舊少少(除了新校舍那一兩間),作為市場指標,其他學校會睇著佢加。老師校長需求大了,人工自然又加。

回覆樓主:

聽其他家長講,有些IS出到 double 舊校人工去挖好老師,唔知真唔真。

回覆樓主

My girl's prospective primary school is going to increase school fee only at 3.xx% in next academic year. I feel really grateful with that.

Jane1983 發表於 18-3-15 13:56
聽其他家長講,有些IS出到 double 舊校人工去挖好老師,唔知真唔真。

聼過有某中學某科目總監,剩係housing allowance已接近10萬一個月,有咩辦法唔狂加學費。

964000 發表於 18-3-15 16:28
聼過有某中學某科目總監,剩係housing allowance已接近10萬一個月,有咩辦法唔狂加學費。
...
如果燒錢教得好,自然會有需求。如果你燒錢起個大白象,家長自然會走。呢個係市場定律。

雖然新學校無track record。但老師可以買。弘立辦學時間短但學生成績已經很不錯。

964000 發表於 18-3-15 16:28
...

課程編得好,配套足,會激發小朋友學習興趣,教育質素係會提高好多。

唔會開名講邊間,但有次和幾個朋友家長傾開,有些IS的中文課程係照搬國内淺d的課程,内容沉悶不堪,和時代完全脱節,根本係破壞小朋友學習的興趣。

Mrspan 發表於 18-3-13 11:29
請問IS 學費/加幅係咪完全冇限制/監管?

我concern係, 根據現在的school fee我以為自己afford到, 但會不會 ...

唔計加學費,IS 愈高年級學費愈貴!

mwn 發表於 18-3-14 19:28
識得有人本來讀開中貴價國際學校(18-20萬一年),後來負擔唔起要轉去平價D既(7-8萬)。但係佢本身有3個 ...

請問有邊啲7至8萬一年呀?謝謝

musiccisum 發表於 18-4-25 21:41
請問有邊啲7至8萬一年呀?謝謝
http://www.kcis.edu.hk/admission.html
KCIS

Jane1983 發表於 18-3-15 17:43
課程編得好,配套足,會激發小朋友學習興趣,教育質素係會提高好多。

唔會開名講邊間,但有次和幾個朋友 ...
應該要開名講邊間.....

Jane1983    發表於 18-4-27 09:03
Jane1983    發表於 18-4-27 08:53

poonseelai 發表於 18-4-25 23:35
http://www.kcis.edu.hk/admission.html
KCIS

謝謝   

dem0cracy 發表於 18-3-14 15:42
如果入到而小朋友又適合,GSIS係十分抵.

另,我的印象是GSIS的“實際”waiting list不是很長,因為大部份 ...
GSIS English stream 其中一個問題係學位唔多,由 Year 7 嘅 80 幾人跌到 Year 11 嘅 60 幾人。Year 12 就只剩低 40 幾人。Siblings 又有priority,淨係佢地已經霸晒d位。
‹ 上一主題|下一主題