用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校學費問題
go

國際學校學費問題 [複製鏈接]

請問IS 學費/加幅係咪完全冇限制/監管?

我concern係, 根據現在的school fee我以為自己afford到, 但會不會之後加幅好大到時先afford唔到就兩頭唔到岸....
   8    0    0    0

Mrspan 發表於 18-3-13 11:29

我concern係, 根據現在的school fee我以為自己afford到, 但會不會 ...

俾個參考你,我女y5時16萬一年,今年y13,21萬一年,9年加咗5萬,平均一年差不多5千加幅

del.

Mrspan 發表於 18-3-13 11:29

我concern係, 根據現在的school fee我以為自己afford到, 但會不會 ...

你呢一條係哲學級問題。答案可以係,也可以不是。
讓我們先了解一下香港教育局對學校監管機制先。

在香港,所有辦學團體如果註冊左做非牟利機構,佢地日常運作係唔可以賺錢,如果有錢賺,就必須要投放番係學生身上。一般國際學校由十萬左右到20萬左右,不包括levy。

而學校一般會分開兩盤數,學費係日常運作帳,老師人工,書本,燈油都係呢本book入面,而呢一本book要加價,係要俾教育局睇,証明係合理先可以加。

而奇妙的就係levy,levy係乜?佢係學校資本開支,例如維修,電腦,籃球場,而呢一本book基本上係唔受教育局控制,一間學校要起十個籃球場,教育局唔會理。

你明白奧妙係邊? 如果你間學校係要俾levy,大多係兩間公司名。咁你明。

不過講真,你教得差,起一百個歌劇院都唔會有人讀。最後都係講供求。

EconFather 發表於 18-3-13 21:55
你呢一條係哲學級問題。答案可以係,也可以不是。
讓我們先了解一下香港教育局對學校監管機制先。

Thanks EconFather! Very useful information.

My Target IS is FIS.. currently I don’t see that it requires any capital levy. Only debenture has to be purchased. Does that mean that chances that FIS increases it’s tuition fee tremendously is relatively lower?
Can it suddenly charge a fee for school campus’ constructions afterwards?

Dear-Valerie 發表於 18-3-13 21:37
我小朋友學校過往幾年每年加2.5-9%.

9%那年是否學校要起些甚麼?

del.

回覆 我係c奶 的帖子

210k sounds crazy....

Mrspan 發表於 18-3-13 22:13
Thanks EconFather! Very useful information.

My Target IS is FIS.. currently I don’t see that it r ...

This is what I’ve found in FIS’s tuition fee page:

“After a 3-year "catch-up" plan which allowed FIS to address its maintenance and development needs properly, the increase this year for both Primary and Secondary will be limited to 3% to cover inflation.

However, Primary school fees will now include stationery kits, workbooks and software licences and so the total increase for Primary will be 3.8%.”

My Target IS is FIS.. currently I don’t see that it r ...

If you really worry about this why not raise an enquiry to the school management to ask if they have any major development plans and how these will be funded.

你所俾的debenture就是levy.
所以有人問,debenture受唔受教育局管,答案係唔受。

如果學校係用school fee,代表你俾那一筆錢是受教育局控制。
如果學校真係要加你,係因為真係人工貴左,唔係吸你血。你俾21萬就會有21萬概師生比率,你俾十萬就會係一對35,20萬大約會係1對20或更低。

學校係可以屈你地要俾levy(突然),不過太過分會令家長走,佢要起羅浮宮,你咪去讀漢基law. 你估咁易屈你咩.

我地不如用漢基做例子,漢基學費係比其他學校高,佢levy相對比較低。所以佢申請加價時,整個學費就要俾教育局睇下(教育局求其係另一回事),覺得合理就會俾佢地加。(合理係無賺你錢,用番係你小朋友身上)

19萬加levy,小學大約。

而另一間ISF,佢係17萬加levy而佢地兩間總和是很接近的。但ISF不受控制那一部分會比較大。(即levy)

sschiu 發表於 18-3-13 22:49
If you really worry about this why not raise an enquiry to the school management to ask if they hav ...

Very good suggestion. Never thought of that indeed

Mrspan 發表於 18-3-13 23:28
Very good suggestion. Never thought of that indeed

如果你問,國際學校會唔會狂加屈你錢,我答你唔會,也不要聽外面人講一個飯盒要一百蚊。大部分國際學校都係香港有錢佬開,佢地開學校係求名,唔係求利(可能有少少啦,但要求利去起樓仲好啦)。
但如果你只問會唔會加得多過打工仔,咁一定。

EconFather 發表於 18-3-13 23:32
如果你問,國際學校會唔會狂加屈你錢,我答你唔會,也不要聽外面人講一個飯盒要一百蚊。大部分國際學校都係 ...

我呢D打工仔一年只加到2-3%....

Mrspan 發表於 18-3-13 23:40
我呢D打工仔一年只加到2-3%....

佢網站都有寫

The tuition fees for the year 2017-18 have been approved by the Board and the Education Bureau - Please click on the right hand side to look at it.

但Debenture或levy呢d學校係可以除時轉,不過有唔洗咁擔心,董事會都會考慮家長荷包。

如果用 tution fee 一字就係指老師人工,書本,水電呢d 常開支。教育局會參考其他學校睇下你make ng make sense。 你同教育局講一本書要一千蚊,應該唔會俾你過。

除非人人都一千蚊一本書。

但你要起50米同25米游泳池,教育局阻唔到學校。

回覆樓主:

見到大家提及ISF
我依稀記得,
我 G7 時的學費是 15.5萬一年
到了 G12 時已經加到 22.4 萬一年了

JanetCMC 發表於 18-3-14 08:17
見到大家提及ISF
我依稀記得,
我 G7 時的學費是 15.5萬一年

ISF特別貴(emoji)

Mrspan 發表於 18-3-14 09:13
ISF特別貴(emoji)
如果我無記錯,哈羅,漢基,弘立,GSIS,耀中,HKIS係總成本上已經超過20萬一年(小學)。其實唔係得漢基貴,而係英基高年班有津貼,令大家有錯覺,而英基低年級開始加價,我估要加到15萬先會停,我指小一。
即使新開概何文田概史丹福,或者將軍澳間士多啤梨學校,都要17至20萬。而係香港比較受歡迎的澳洲,星加波同埋加拿大國際學校,未來都會追上去約18萬左右水平。

情況就如軍事競選。

很多人覺得唔洗買資本証係平d,但其實俾Levy都係一樣。只係financing唔同。

回覆 EconFather 的帖子

據我理解gsis應該唔過20萬…目前小學學費14萬幾,沒有capital levy,只係一定要買debenture.但有一點我唔明,gsis規定要買50萬的standard debenture(fully refundable) 或大約40萬的development debenture (non-refundable)其中一款,正常人一定唔會揀development debenture啦,係咪即係standard debenture唔夠分,想買唔一定買到?
‹ 上一主題|下一主題