用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選小學問題
go

選小學問題 [複製鏈接]

請問,如果家庭語言說中文,沒有英文

選小學,如果選英文語言的小學,小孩子能接受嗎?

有家長給意見嗎?謝謝
   1    0    0    0

Mrs.. 發表於 18-3-12 21:16

你指考直资/私英小 ?
你小朋友幼稚園是英語 ?

最重要是家長英語可以教小朋友就可以。

assado 發表於 18-3-12 21:34

你指考直资/私英小 ?

唔係,家庭,學校語言都是全中文,家庭沒有人會用英文交流

外面有上英文課外的,但是時間不多

如果這樣的情況,如果報直資英小,小孩子能不能接受?

Mrs.. 發表於 18-3-12 21:40
唔係,家庭,學校語言都是全中文,家庭沒有人會用英文交流

外面有上英文課外的,但是時間不多

如小朋友英語吾太好, 好大可能, 第一輪面試已過不到。

直/私英小有offer 的, 大部份來自英/普, 國際幼稚園。

assado 發表於 18-3-12 21:46

如小朋友英語吾太好, 好大可能, 第一輪面試已過不到。

那請問,如果小朋友幼稚園3年讀全英文幼稚園,家庭語言全中文,上英文小學,這樣,是否可以呢?

Mrs.. 發表於 18-3-12 21:55
那請問,如果小朋友幼稚園3年讀全英文幼稚園,家庭語言全中文,上英文小學,這樣,是否可以呢?
...

其本可以, 但英小入學兢争都好大, 小朋友要入圍, 中, 英, 數都要好。

assado 發表於 18-3-12 22:01
其本可以, 但英小入學兢争都好大, 小朋友要入圍, 中, 英, 數都要好。

明白,謝謝你

回覆樓主:

部份私幼小朋友, 背後都另再補英語/私人老師教來準備考小學, 所以樓主要早準備, 先要入讀一間語文水平好的幼稚園, 如有意考小一。

都係睇小朋友能力。識人都係屋企講廣東話,冇額外請老師,但係都可以考到英文私小,不過個小朋友係非常醒目,一點即通。亦識小朋友讀英普幼,語文能力頗高,有額外請老師同「特訓」,但係唔少學校 round 1 止步。

如果唔係讀英普幼稚園的話,可以考慮親子操刀或者請英普老師進補,操 fit 佢。

1998Ruby1998 發表於 18-3-12 22:38
都係睇小朋友能力。識人都係屋企講廣東話,冇額外請老師,但係都可以考到英文私小,不過個小朋友係非常醒目 ...

原來如此,那我還是讓小朋友試試面試,看看有沒有機會,(emoji)

回覆樓主

我地都無見過你小朋友,點知佢入到英小讀唔讀得上?!

作為父母,只可以是扶助佢成長,入到英小比佢外補,買多兩本書伴讀吓。讀唔讀得成書是小朋友自己決定付出多少。有人住屋村入到3大,唔代表我住居屋可以入哈佛。

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果學校收,即是能力應付到

家中無需英語溝通,得最好應付到小學程度英文功課,及能夠替孩子溫習
恐龍家

中文小學, 英文都可以好好, 英文好吾係英小特有。

回覆 assado 的帖子

同意,仔女有冇能力家長最清楚,小學系基礎教育,如果要在語言上struggle,影響唔只係一科英文。自信、學習態度建立唔到仲大件事。

回覆樓主:

我有朋友的小朋友是母語教學幼稚園上英文小學的,佢話除中文科外,通識,數學,體育都是英文教的,佢個仔D書既英文深到佢都唔識。所以佢個仔是有外補英文的,同埋搵功課輔導班做埋功課先回家,雖然跟得有點辛苦同吃力的,但都總算過到,都合格既。

我自己2個是英文直資小學, 由英普N1-幼稚園上, 有英文工人姐姐所以多說, 家人在家都是廣東話為主, 家長英文程度不錯, 可以教到, 冇外補.

但留意下,  唔理英文程度有冇分別 (例如小一識小三書上的野) , 本地直私英文小學的英文同本地主流高要求的中文小學的英文教法同方向好多是唔同的.   英小的英文好多時冇書, 用課外書工作紙, 重分析討論活用,  學的內容比較接近外國本地小朋友, 但不太重文法, 如去外間的考測 (重文法) 未必短時間內最高分.  如父母幫唔到, 去外補可能要花些時間睇下唔同的課程是否配合所需. (想補  ->說聽講寫或文法.. 可能都好不一樣)

其實你小朋友幾大呢?
如果未入幼, 又想選英小, 咪去考主打英既幼稚園
如果已到要考小既時間了, 我估你是今年考吧, 咪照去考囉
如果家庭經濟可以既就請native 上門同佢吹下水囉

因我見你又問幼稚園所以唔知你小朋友咩情況
好似我自己家咁, 我小朋友是全中幼, 家中有賓賓, 我同老公都全中
有同佢外補英文, 佢又好想同工人講野, 自己會諗下點用英文同佢講野
咁細既人仔, 其實重點在佢肯唔肯開口, 有好多小朋友英文唔差, 但就係怕講
我女外補果度都係主力是oral

我同事都係全中家庭,小朋友自細就請左個鬼婆, 個個星期上門同佢仔吹水
真係吹水only 唔係攞住本書教, 佢兩個仔d 英文由小學到而家中學都係頭幾名
當然小朋友要睇資質, 唔係話一樣方法就一定得, 如果想改變可以有好多方法去試

語言要靠長時間學, 將來就算入中文小學都好, 英文都一樣重要, 樓主可以參考下

HaYi 發表於 18-3-13 09:28
我自己2個是英文直資小學, 由英普N1-幼稚園上, 有英文工人姐姐所以多說, 家人在家都是廣東話為主, 家長英文 ...
係呀
我同個女去外補, 果個miss 都話其實外國呢唔多理gammer, 特別是小朋友, 重oral 多d,
佢地concept 是肯講肯表達先係重要

傳統全流學校是文法行先,

睇完你講我諗直資英小是行外國果套方法學英文

hohoho888 發表於 18-3-13 09:37
係呀
我同個女去外補, 果個miss 都話其實外國呢唔多理gammer, 特別是小朋友, 重oral 多d,
佢地concept 是 ...

小朋友要學好英文, oral 先行, 講吾到, 又點寫得出。
大人學英文, 少了小朋友的模仿能力, 就文法行先。

assado 發表於 18-3-13 15:30

小朋友要學好英文, oral 先行, 講吾到, 又點寫得出。
呢D就係我小學時期咁學英文囉
記文法就好似數學記公式, 所以我英文是學得唔好,
以前D人就係咁教, 我讀官校

‹ 上一主題|下一主題