用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想看看各位的意見及睇法
樓主: 2017wahaha
go

想看看各位的意見及睇法 [複製鏈接]

依度有d關於伯明翰學校嘅新聞。雖然係2014年嘅新聞,同埋唔係代表所有學校都有問題,但都要知道未必一切都咁美好。
https://www.theguardian.com/uk-news/2014/apr/14/birmingham-schools-investigated-over-islamist-takeover-allegations

一定要多d了解。

bobbycheung 發表於 18-3-13 11:17
依度有d關於伯明翰學校嘅新聞。雖然係2014年嘅新聞,同埋唔係代表所有學校都有問題,但都要知道未必一切都 ...

thank you

2017wahaha 發表於 18-3-13 10:56
明白,我會認真考慮

照樓主咁講,真係唔好衝動住,如果家庭會議不能一致通過的話,我覺得都係放棄吧!唔好勉強。

亮燈 發表於 18-3-13 11:30
照樓主咁講,真係唔好衝動住,如果家庭會議不能一致通過的話,我覺得都係放棄吧!唔好勉強。
...

明白,要唸清楚再傾,唸唔掂就真的要放棄,唔係講笑,唔可以亂衝亂撞

2017wahaha 發表於 18-3-13 11:33
明白,要唸清楚再傾,唸唔掂就真的要放棄,唔係講笑,唔可以亂衝亂撞

無論決定如何,祝你地有個正確既決定。

亮燈 發表於 18-3-13 11:35
無論決定如何,祝你地有個正確既決定。

謝謝你

2017wahaha 發表於 18-3-13 11:37
謝謝你

唔使客氣

我係你嘅話真係唔夠膽搏。
大人揾食艱難,壓力大,好容易互生怨言,後悔離開香港⋯⋯。細路會感受到父母之間嘅不和,對佢哋亦有壓力。
去中餐館做,一定辛苦過香港打工,一星期返足七日,每日休息時間有限,你間屋幾大幾舒服都好,都冇乜機會享受,更遑論親子時間。
你一定要諗清楚後路,萬一要返香港,大人冇乜嘢,但係小朋友習慣咗外國嘅教育模式,會好難適應香港本地學校,特別大仔會錯過兩年初中課程,其他科目可以靠補習,但係中文就會凍過水,除非你打算佢哋返嚟就去國際學校,但係香港嘅國際學校都唔易入!

etoile 發表於 18-3-13 11:40
大人揾食艱難,壓力大,好容易互生怨言,後悔離開香港⋯⋯。細路會感受到父母之 ...

國際學校無本事呢,謝謝你意見

etoile 發表於 18-3-13 11:40
大人揾食艱難,壓力大,好容易互生怨言,後悔離開香港⋯⋯。細路會感受到父母之 ...

我認同你的觀點, 所以一開始我便問樓主,你兩公婆不做野,可以維持幾多「年」 幾耐等 !

我朋友四個仔女,前年舉家移民加拿大, 但他們香港有層樓 , 有一個寫字樓單位收租, 所以 扣埋稅 ,一個月都有 兩萬幾三萬左右收入 , 她老公的找工作找了一年 ,以前在多倫多讀書和工作過,但當地公司說他離開了成十幾廿年 , 與一張白紙無疑 。好彩香港叫有收入有儲蓄可以頂住 ,但加拿大層樓都仲要供款 ,她說每月都是剛剛好咋 , 最細孩子都是 2歲幾,她又不能工作 。

SIYip 發表於 18-3-13 09:57
我朋友小孩子係土生土長英籍hk 人,佢經驗係,當地非常歧視外地人,包括黃皮白心嘅。佢小朋友成績好就好d, ...

我都認同比個兒女去外國(英國)讀書 , 真是唔好用孩子將來必有一番成就 , 可以做到什麼專業人士 , 比他們去讀書只是提供一個優質學校環境,有別於香港教學理念而已 。

我身邊都一樣有去外國讀書失敗的例子 , 我外甥 , 我姑仔帶埋兩個仔女去加拿大讀中學 , 姑仔陪讀 ,姑爺香港工作 ,姑仔在當地有做兼職 ( 兩個孩子在加拿大出生 ,但生完做回港,孩子都沒在加拿大住過) 。 大仔 讀完中學升上三線大學,讀讀下冇讀返香港 , 他說想做旅行社帶團 ,我幫他穿針引線 入旅行社工作, 但懶到死, 把口 又唔識郁,又唔主動 。幫他轉了兩間公司都係 做唔住, 我欠埋人情之餘,姑仔仲怨我, 點解佢識英文仲要比佢帶埋D東南亞/大陸團,而不是去長線 。  咁於是我老公前年安排他去了日本大阪讀書讀日文,接近兩年啦 ,簡單日文都講唔掂,在日本下午返學,日日瞓到夠鐘返學先起床 , 叫他去朋友公司幫下手 , 幫手送下文件 ,一來學到日文,學到當地人拼博,同埋 舖定條路,日後可叫人幫手做簽證擔保等,結果是 影都冇 !  過埋今個3月便會回港, 我老公都決定放棄 , 呢個是孩子性格問題 , 去外國讀書 係咪一定得,一定掂 ?

但他妹妹就不同 ,去到當地 讀書時比當地同學排斥和欺凌, 有一年見她, 我覺得她在加拿大讀中學是唔開心 ,但她克服了, 她說 當我成續好的時 ,欺負她的同學一個個咁減少 , 後來入到多倫多大學,前年First Hon 畢業 。  他們 都不是富有之家,姑仔夫婦一個香港做茶廳廳水吧捱,一個當地捱, 在當地一煲粥食幾日,有一年因帛事返香港, 我見兩個 飲杯汽水 ,好似未見過咁, 他們說 屋企根本連買汽水的錢都冇, 寧願將買汽水的錢買米買菜啦 !所以 孩子成就 ,除了是學校 , 家庭與孩子性格 都很大影響 !  

2017wahaha 發表於 18-3-13 10:56
明白,我會認真考慮
看你的post,估計你了解英國不多,以為你有英國公民及親戚在英國,一早搜集好資料。
如果你在港生活不用付租金才剛剛夠,在英國有地方住嗎?租地方的話,親戚願意做擔保?或你有能力一次過交一年租金?適合一家五口居住的地方不平,council tax, 水電heating fee等比香港貴很多,還要私家車代步,香港你有養開車嗎?英國車的保險,停車位,炒牌比香港貴很多。

你們沒有居住過英國及交英國稅,記得朋友話要付學費。我朋友回流返英國的小朋友讀書,都是入私校,因為他們入政府都要付學費的。

noel2010 發表於 18-3-14 04:42
看你的post,估計你了解英國不多,以為你有英國公民及親戚在英國,一早搜集好資料。
如果你在港生活不用付 ...

明白,係呀,我親戚真係講到好易咁,好多詳細嘢都無講,我唸佢直頭唔知,佢都有講過租一間2房既預計 $ 10000元租 ,計埋食同雜費,預2萬多,都叫我起碼預備到80萬過去頂捱住先的。 我都係開咗呢部post 先知完全係要咁多詳細嘢,所以我過幾個月去到英國會睇清楚,如果真係搞唔掂,相距太多就會放棄,唔會繼續堅持的,謝謝提醒

2017wahaha 發表於 18-3-14 07:37

明白,係呀,我親戚真係講到好易咁,好多詳細嘢都無講, ...
只預備80萬?我有800萬都覺得不足夠一家五口移民的生活費吧。你不如上網看看英國地方的租金多少。

noel2010 發表於 18-3-14 08:22
只預備80萬?我有800萬都覺得不足夠一家五口移民的生活費吧。你不如上網看看英國地方的租金多少。 ...

咁大鑊 好好好,唔該哂,咁請問你是公民讀書果d要錢嗎?800萬都未必夠,咁我就更加唔洗唸

2017wahaha 發表於 18-3-14 08:32

我只是香港打工有固定收入的中產人士,我是從家庭生活的負擔睇法,別忘記你三個小朋友只是幼稚園和小學。我供多兩年個仔大學畢業,已經和老公計劃退休生活。

noel2010 發表於 18-3-14 09:32
我只是香港打工有固定收入的中產人士,我是從家庭生活的負擔睇法,別忘記你三個小朋友只是幼稚園和小學。我 ...

哦,我親戚係伯明翰,佢果邊既生活可能無咁貴,不過主要都要問有無免費讀書先,如果無免費,就算我有一千萬都未必夠多謝你的回覆

2017wahaha 發表於 18-3-14 09:39
哦,我親戚係伯明翰,佢果邊既生活可能無咁貴,不過主要都要問有無免費讀書先,如果無免費,就算我有一千 ...

我有朋友在香港生活,仔女是英藉,在沒有在英國交稅下,是可以找到免學費的政府寄宿學校,只須要比宿費. 在BK, 間中也有這類post 出現,不少師兄都會安排寄宿,因免學費而整家移民,又好似未見過。
800K 是否足夠,看你怎樣用吧。真是有人可白手興家,但要博,成功的那一位未必是你。

kls12 發表於 18-3-14 11:34
我有朋友在香港生活,仔女是英藉,在沒有在英國交稅下,是可以找到免學費的政府寄宿學校,只須要比宿費. 在 ...

多謝你回覆,我再揾多d post 看看先, 因為香港工作都唔係好如意,所以先唸住過埋去(可能兩邊人工差唔多)

It says here:-
(1) State schools are provided by the government at no cost to British citizens and foreigners legally living in the UK.
(2) The standard of education at state schools varies considerably.
(3) Admission criteria vary from one school to the next. Most of the popular state schools will base admissions on a particular catchment area. Therefore, it is important to choose a school before deciding where to live within a city.
http://www.expatarrivals.com/the ... -the-united-kingdom
睇嚟在 state schools 讀小學及中學係唔駛比錢.  不過 state schools 嘅水準有d好好, 有d好差. 而大部份係跟 catchment area. 這些你要十分之小心.  文章話叫你揀咗學校先揀地方住,但我估未必足夠,因為你揀嘅學校未必一定收你。同埋好嘅學校就一定多人爭。你又要揾3個學位,就更加頭痕。
知你在香港工作不如意,希望換個地方環境。不過小心你會跌落個更大嘅氹。

‹ 上一主題|下一主題