用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想看看各位的意見及睇法
樓主: 2017wahaha
go

想看看各位的意見及睇法 [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 18-3-12 22:27
回覆 2017wahaha 的帖子

我嘗試簡單解釋下(有錯請指出!)

我同你情況差唔多呀,同樣佢哋係公民,讀書不洗比錢,我兩過到去都係唸住做外賣店or 餐廳打工咋,所以都唔知點好,但一唸起,如果佢哋唔係公民既話,根本就無可能供到佢哋過去讀書,所以咁難得有呢個機會多條路選擇,唔想放棄,如果真係要比學費既話,三個小朋友的學費真係要成一百萬一年。

1998Ruby1998 發表於 18-3-12 22:27

我嘗試簡單解釋下(有錯請指出!)

係,我就係summer 過去看下環境先,始終講同實地睇係兩回事,過到去就會看下學校和樓先。

我對英國嘅 state school 毫無認識, 只係見到 1998Ruby1998 嘅解釋之後多咗了解.  見到依度有簡單嘅介紹, 可作參考.
https://www.thesun.co.uk/living/ ... school-theresa-may/

總之 grammar school 係要經入學試作篩選. 如果同分, 就再按其他收生嘅標準去排先後.

伯明翰只有8間 grammar schools
https://www.elevenplusexams.co.u ... ham-walsall-11-plus

我見到d文章話入到 grammar school 就好似中頭獎一樣, 同埋d家長有揾私人補習去準備個入學試, 我估d競爭都相當激烈.

1998Ruby1998 話頭, 有錯不妨指出!

bobbycheung 發表於 18-3-13 00:25
我對英國嘅 state school 毫無認識, 只係見到 1998Ruby1998 嘅解釋之後多咗了解.  見到依度有簡單嘅介紹,  ...

多謝你呀,你們幫咗我好多呀

2017wahaha 發表於 18-3-12 22:47
係,我就係summer 過去看下環境先,始終講同實地睇係兩回事,過到去就會看下學校和樓先。
...
多口講多句, 你都知英國 summer 嘅天氣同冬天簡直係兩個世界 .  總之要考慮周詳. 因為帶住3個小朋友, 唔容易呀, 好多野要諗.

bobbycheung 發表於 18-3-13 00:40
多口講多句, 你都知英國 summer 嘅天氣同冬天簡直係兩個世界 .  總之要考慮周詳. 因為帶住3個小朋友, 唔容 ...

知道,但我親戚話不用擔心,果邊到到都有暖气,係出街坐車果段時間先會凍,車同商場都有暖气咁喎,不過我都未決定,等過到去親眼視察下可唔可行先,多謝你呀。另外想問你又知唔知小學又有無分grammar 果d學校架? 因為如果去,又要報小學

哈哈, 我唔識. 不過依度話 grammar schools 係 state secondary schools. 所以小學應該無 grammar school.
http://www.bbc.com/news/education-34538222

依度有伯明翰d小學嘅名
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_schools_in_Birmingham

係吖,只要係室內,都一定有暖氣,甚至搭火車都有 d 暖氣(我依家住伯明翰)。中部天氣算係好好,有落雪落雨但係降雪、降雨量唔會好嚴重,物價算好平。
小學應該冇 grammar school,係到 Year 6 會考 11-Plus (即係類似呈分試),有四個範疇要考 Verbal Reasoning, Non-verbal Reasoning, Maths, English。聽過有 d grammar school 會有 selective test,可能會考其他科目。同香港爭 Band 1 位一樣,都係頗為激烈,尤其伯明翰唔多 grammar school 但係人口多。

揾到依個小學 Guide. 可能幫到你
https://www.birminghammail.co.uk ... ide-search-12273483

katrinafu 發表於 18-3-12 20:16
兩公婆搵食問題係重點 , 重要過識唔識中文或 英文跟唔跟得上等問題 , 而且要計咬老本能支持幾多年 /幾耐  ...

同你諗法一樣,如果走到,唔使諗,一定走,香港已死。

bobbycheung 發表於 18-3-13 01:49
揾到依個小學 Guide. 可能幫到你
https://www.birminghammail.co.uk/news/the-real-schools-guide-search-1 ...

謝謝

亮燈 發表於 18-3-13 07:10
同你諗法一樣,如果走到,唔使諗,一定走,香港已死。

明白,走過後但真係怕搞唔掂

1998Ruby1998 發表於 18-3-13 01:45

係吖,只要係室內,都一定有暖氣,甚至搭火車都有 d 暖氣(我依家住伯明翰)。中 ...

真係好彩,揾到個住緊伯明翰既jm , 好多嘢都唔識,真係要多謝你教路,我過幾個月會過去看看讀書同工作環境呀

2017wahaha 發表於 18-3-13 08:08
明白,走過後但真係怕搞唔掂

明白,各人處境不同,諗法亦不同,但我相信只要有決心,應該會做到,依家你應該係唔捨得香港所擁有既一切,驚去到英國會失去,但你應該要諗未來,孩子既未來。
我點解節衣縮食都要供兩仔去英國讀書?就係睇到香港冇未來,讀書環境差、職業工種少及壟斷、做小生意就死得更慘,睇唔到前途,雖然英國未必比香港好,但我教佢地,放眼世界,好過放眼香港,成功與否?睇佢地造化喇!
當然,移民唔同讀書,但我覺得為孩子將來,而且又係公民,點解唔試下?我想試都冇本事。

亮燈 發表於 18-3-13 08:23

明白,各人處境不同,諗法亦不同,但我相信只要有決心,應該會 ...

係呀,我就係好似你咁唸,咁難得係公民身份,讀書可以唔洗錢,如果要錢既話,我兩只係普通打工仔,就算供一個去英國都難,更何況我有三個,所以呢個機會真係好難得,我又唔算太因為唔捨得香港,而係怕去到果邊人生路不熟,我兩性格都係怕改變既人,所以好驚過到去搞唔掂,到時回頭又揾唔到書讀

2017wahaha 發表於 18-3-13 08:44
係呀,我就係好似你咁唸,咁難得係公民身份,讀書可以唔洗錢,如果要錢既話,我兩只係普通打工仔,就算供 ...

我朋友都話,佢的同事係外國返來,他們的唸法真係唔同,所以朋友都建議有多一條,點解要放棄

2017wahaha 發表於 18-3-13 08:44
係呀,我就係好似你咁唸,咁難得係公民身份,讀書可以唔洗錢,如果要錢既話,我兩只係普通打工仔,就算供 ...

歌仔都有得唱:變幻才是永恆,越怕改變,就要快啲去變,如果唔係,將來一有變時,咁就更難適應,後果更嚴重,趁依家因為孩子而改變,所以絕對值得,亦有動力。

亮燈 發表於 18-3-13 09:02
歌仔都有得唱:變幻才是永恆,越怕改變,就要快啲去變,如果唔係,將來一有變時,咁就更難適應,後果更嚴 ...

我就係咁唸,為咗孩子點都要駁,起碼將來真係返香港讀書or 工作,英文都talk 得下,但真係要拎哂所有強積金全副身家過去就驚驚 又怕唔係我親戚講到咁好,始終佢果邊生活開,實覺得果邊好 ,但我哋完全未踏足過,真係好驚,所以好羨慕過去讀書及移民既人,有咁大膽量

2017wahaha 發表於 18-3-13 09:14
我就係咁唸,為咗孩子點都要駁,起碼將來真係返香港讀書or 工作,英文都talk 得下,但真係要拎哂所有強積 ...

其實你親戚已有個好榜樣,起碼有個參考喎!有識途老馬傍住,放心啦!只要係為孩子,我諗你地一定會努力,去到英國,最重要唔好成日同香港比較,由零開始,咁就會易適應好多。
可惜我冇機會,最多都係退休時睇下英國移民政策有冇改變,再作打算。

有無諗過比大仔過去讀書先,叫親戚睇住(如果親戚肯嘅話)。等佢安定下來,再行第二步。睇定d,逐步嚟。
‹ 上一主題|下一主題