用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 3歲小朋友應該要識幾多數字英文字母?
go

3歲小朋友應該要識幾多數字英文字母?

小朋友3歲,返緊N班,學校到現時為止教到數目字1-6,英文字母都係5-6個左右。平時喺屋企我冇刻意去要佢認數字/英文字母,只係同佢睇書時遇到有數字會教下。近日發現身邊差不多大嘅小朋友已經識得1-100,英文字母認得哂,仲已經認緊中文字。我就嘗試教我個小朋友認數字,但係佢好唔願意認,教完佢佢轉頭就唔記得,佢會唔會係有讀寫障礙?定係佢只係懶?

回覆樓主

我仔四歲,讀九龍塘私幼,學校仲係教緊英文字母咋。無特別認字。不用太擔心。小朋友有自己時間表,到時到候佢地就會掌握知識。別太在意別人的進度。有人擅長跑、有人擅短跑。對嗎?此階段,多伴讀會有助日後語言能力發展。

zTSS 發表於 18-3-12 15:04
小朋友3歲,返緊N班,學校到現時為止教到數目字1-6,英文字母都係5-6個左右。平時喺屋企我冇刻意去要佢認數 ...

3歲仲係好细,不用擔心,3歲無可能認到1~100,識聽同指令用英文已經合格,除非你出世到现在3歲係用英語溝通。英文要慢慢來,先認A~z先,k2再學phonics,就幫助佢睇書,寫字,同埋讀書。我仔女都係K1,讀比佢聽,k2開始由佢讀比我聽!然後再發問題引到佢答關於書本的內容!真係好慢長的路,但睇到佢慢慢進步,係好開心。

簽名被屏蔽

zTSS 發表於 18-3-12 15:04
小朋友3歲,返緊N班,學校到現時為止教到數目字1-6,英文字母都係5-6個左右。平時喺屋企我冇刻意去要佢認數 ...

個個小朋友都有唔同既發展,擔心唔黎。好似我大女當年2歲已有好好認知能力,認a-z冇難道,但細仔而家k1,1-10數字都未認得晒,a-z更唔駛諗住認到,但佢讀私幼有姐姐照顧開,所以英文叫識聽識講,起碼係港式簡單嗰種,不過雖然佢認字弱,但邏輯思維同想像力比就快6歲既家姐還要好。所以總結,人人都有唔同發展既快慢,強項弱項都唔同,不必同人太多比較,同自己比好了。