用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 學繁體中文字,邊度學好?
go

學繁體中文字,邊度學好?

學校學緊簡體中文,其實平時學校的中文簡體功課,我會自己教埋佢繁體字,即係一個字我會要佢同時寫簡體同繁體,但自己教好似進度麻麻。
想俾小朋友外補繁體中文字,請問邊度學好?

susumi123 發表於 18-3-12 14:55
學校學緊簡體中文,其實平時學校的中文簡體功課,我會自己教埋佢繁體字,即係一個字我會要佢同時寫簡體同繁 ...

我見多IS去早慧學,廣東話教繁體字,另外jolly Jupiter 聽説也ok

學校學緊簡體中文,其實平時學校的中文簡體功課,我會自己教埋佢繁體字,即係一個字我會要佢同時寫簡體同繁 ...

我個囡係早慧學繁體中文,比local school學生讀低一級。雖然讀低一級,但我覺得啲字都好深。每星期都有少量功課,半小時已經可以完成,另外每日在家要重覆閲讀一篇80-90字的文章,主要學認字。課堂上會睇有關課文的動畫同寫簡單句子。

CaCa800 發表於 18-3-12 18:36
我個囡係早慧學繁體中文,比local school學生讀低一級。雖然讀低一級,但我覺得啲字都好深。每星期都有少 ...

which grade is your kid in?

lckfwylyk 發表於 18-3-12 21:42
which grade is your kid in?

我囡囡讀緊Year 1, 係早慧讀S5。

CaCa800 發表於 18-3-12 22:49
我囡囡讀緊Year 1, 係早慧讀S5。

其實IS 用簡體同國語,但早慧用廣東話同繁體,小朋友會唔會亂?

behd 發表於 18-3-12 23:16
其實IS 用簡體同國語,但早慧用廣東話同繁體,小朋友會唔會亂?

囡囡只上了一年早慧,認讀繁體字都冇特別問題。反而學校冇功課同練習,所以不太清楚普通話的學習進度如何,只知她愛唱老師教的普通話歌同講一些簡單句子。另外我們看繁體字圖書會用廣東話講,看學校借來的簡體字圖書就用普通話講, 希望減少混淆兩種語言。其實我都唔知會不會混亂,希望有其他家長可以分享一下。

CaCa800 發表於 18-3-12 18:36
我個囡係早慧學繁體中文,比local school學生讀低一級。雖然讀低一級,但我覺得啲字都好深。每星期都有少 ...

請問可否介紹早慧會教什麼?幾多人一班?
是否你小朋友Reception時已經上早慧?我小朋友出年讀year 1 了, 想佢地學繁體, 但出年學校開始教簡體了, 都擔心佢會亂
是否一星期上一堂?
感謝

robocorn 發表於 18-3-13 08:57
請問可否介紹早慧會教什麼?幾多人一班?
是否你小朋友Reception時已經上早慧?我小朋友出年讀year 1 了, 想 ...

平日4-5人一班,weekend 起碼8人一班。你平時自己有沒有教一些中文和讀中文書?你去試堂會評估你應讀那一班,一路讀上去都幾有系統的,佢D課程偏深,但冇乜壓力,每天同佢讀一篇短文,每次做齊功課會有粒糖/貼紙,D功課很簡單,最難得小朋友都喜歡上,我見好多IS的學生都上緊。
另外,家長不要懶惰,記著要伴讀中文書和説中文故事増加小孩對中文的興趣,寫字就鼓勵他寫信給爺爺嫲嫲,平時在外多認生字(所以我教繁體字)。

964000 發表於 18-3-13 09:39
平日4-5人一班,weekend 起碼8人一班。你平時自己有沒有教一些中文和讀中文書?你去試堂會評估你應讀那一 ...

謝謝。。我都有同佢地睇中文書和認字,細女對中文有興趣多點, 會自己看認字書, 試寫中文字, 暫時都可以, 她們(孖)都知學中文重要

回覆 964000 的帖子

Is the Chinese class at 早慧 once a week?

robocorn 發表於 18-3-13 09:56
謝謝。。我都有同佢地睇中文書和認字,細女對中文有興趣多點, 會自己看認字書, 試寫中文字, 暫時都可以, 她 ...

趁細個,學得幾多得幾多,也不會要求太高,如果可以培養到看中文書就事半功倍

我試過幾間, 創憶坊, 早慧, 同埋學林.早慧最貴, 但係課程最有系統. 上堂有動畫睇(睇家長是否接受), 但睇動畫就一定入腦D, 佢上完堂識自己讀番課文, 亦都有興趣願意讀.不過佢某部分課文係聖經故事, 要睇家長接唔接受.

我星期日朝早上, 人會少D, 大約5-6個人1班. 星期六下午班已經full哂. 我個仔係reception, 讀S4.

GC0060 發表於 18-3-13 10:40
回覆 964000 的帖子

Is the Chinese class at 早慧 once a week?

Yes , once a week , 好似S4 上一個鐘,S5上一個半鐘,可以打去試堂,佢會安排你上甚麼堂

where are u live?

我個仔都係讀Y1 係早慧讀S5,早慧每一個單元完咗之後都有個測驗,要寫字同認讀。

little-pig-pig 發表於 18-3-13 14:20
我個仔都係讀Y1 係早慧讀S5,早慧每一個單元完咗之後都有個測驗,要寫字同認讀。

好似幾好喎。。要安排人送佢地去係我最頭痛的

robocorn 發表於 18-3-13 15:23
好似幾好喎。。要安排人送佢地去係我最頭痛的

我都覺得平日找人接送都比較困難,所以安排星期六上課,自己可以親自接送。

CaCa800 發表於 18-3-13 18:10
我都覺得平日找人接送都比較困難,所以安排星期六上課,自己可以親自接送。
...

係,所以已經安排左星期六有3樣興趣班。。平時就好得閑(因為無人送)

964000 發表於 18-3-13 09:39

平日4-5人一班,weekend 起碼8人一班。你平時自己有沒有教一 ...

May I know Where is 早慧located ?  Does NTk have Chinese classes as well? Thanks!